Otevřený dopis lékařů vládě, parlamentu a médiím ohledně tzv. koronavirové krize

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#6

2020-10-06 22:51

Bylo by možné se nějak vyjádřit k "Výzvě z první linie" z 5.10., lékařů pracujících na JIPkách?

Výzva z první linie dne 5. října 2020
My, lékaři a zdravotní sestry z covidových oddělení a jednotek intenzivní péče, jsme až doposud byli příliš zaměstnáni péčí o pacienty a organizací péče v našich nemocnicích a nebylo nás příliš slyšet. Máme však silný pocit, že nazrál čas, abychom jasně a nahlas promluvili.
Od jarních měsíců bojujeme o zdraví a životy lidí, kteří se nakazili onemocněním COVID-19. Pečovali jsme souhrnem o stovky pacientů s těžkým průběhem. Je to práce namáhavá psychicky i fyzicky. Když se pak unavení dostaneme domů a sledujeme mediální výstupy mnohých odborníků, nevěříme vlastním očím. Debaty, zda se umírá „na COVID nebo s COVIDem“, jestli je virus prostředkem vlády k omezování osobní svobody, zda je opravdu nutné si ve vnitřních prostorách nasadit roušky... Sledujeme, že nálada v týlu je diametrálně odlišná od situace na frontě. To se od jara hodně změnilo. A přitom nepřítel se po jarním taktickém ústupu, ke kterému ho donutil razantní přístup vlády a odpovědné chování většiny společnosti, vrátil s větší silou než předtím.
Nechceme vyvolávat paniku a zděšení, ale asi to musíte slyšet. Na našich odděleních bojujeme o životy lidí, kteří by, nebýt koronavirové infekce, měli před sebou dalších 10-20 let kvalitního života. Jsou to padesátníci, šedesátníci, aktivní sedmdesátnici, kteří mají pouze nadváhu, nebo vysoký tlak či lehkou cukrovku. Snažíme se všemi prostředky zabránit tomu, aby skončili na ventilátoru, protože pokud se na něj dostanou, přežije jich sotva polovina. Ano, mladí a zdraví překonají COVID většinou bez potíží. Avšak lidí, u nichž může skončit fatálně, je v naší populaci opravdu hodně, včetně mnohých z vás a vašich blízkých.
Na jaře jsme od vás poslouchali potlesk a dostávali do nemocnic občerstvení. Děkujeme za to, cítili jsme vaši podporu v zádech. Teď od vás ale očekáváme a žádáme o hodně víc. Pokud chceme tuhle válku vyhrát, potřebujeme pomoc každého z vás.
Proto žádáme:
Odborníky z různých oblastí medicíny, kteří se rádi vyjadřují v médiích, ale v oblasti infekčních nemocí jsou pouze poučenými laiky s vyhraněným názorem:
Prosíme, raději MLČTE! Pokud mlčet nedokážete, přijďte před svým mediálním výstupem na jednu pracovní směnu na covidovou jednotku, uvítáme vaši pomoc.
Vládu a státní orgány ČR:
Spolupracujte s nejlepšími českými epidemiology a ekonomy, ne s marketingovými poradci.
Vysvětlujte veřejnosti konsistentním a srozumitelným způsobem, proč a která opatření zavádíte a neměňte je obden. Konejte a mluvte tak, aby vám veřejnost mohla důvěřovat.
Zajistěte dovoz dostatečného množství remdesiviru, abychom jej mohli podat všem pacientům, kteří z jeho podání budou mít prospěch.
Všechny občany:
Nebojte se! Respektujte ale, že COVID-19 je zákeřný protivník. Projevujte úctu k životu a zdraví lidí kolem sebe. Časté mytí rukou, roušky a rozestupy jsou minimum, co můžete bez větších obětí udělat pro sebe i druhé. Dodržujte vládní nařízení a doporučení odborníků. Nesnažte se vymýšlet, co se dá obejít. Přemýšlejte nad svým konáním, jak minimalizovat riziko přenosu nákazy do rizikové populace - může se to týkat i vás a vašich blízkých.
Nadále budeme bojovat o zdraví i životy každého z vás. Bez vaší pomoci to ale nedokážeme.
Vaši zdravotníci z první linie
Za autory výzvy:
MUDr. Hynek Bartoš, vedoucí lékař JIP, Infekční oddělení, Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem
MUDr. Jiří Sagan, vedoucí lékař JIP, Klinika infekčního lékařství, Fakultní nemocnice Ostrava
MUDr. Aleš Chrdle, primář, Infekční oddělení, Nemocnice České Budějovice, a.s.

Odpovědi


Nepřihlášený uživatel

#11 Re:

2020-10-06 23:30:51

#6: -  

Dobrý večer, nejsem ani lékař, ani epidemiolog. V každém případě všem lékařům a sestrám v první linii patří veliký dík a obdiv za jejich obětavou práci. Je mi také líto všech lidí, kteří svůj boj s nákazou COVID-19 prohráli a navždy nás opustili. Bohužel, ale také musím říci, že systém opatření, která jsou v boji s tímto virem přijímána, mi připadá chaotický a nepromyšlený. Císař Fridrich II. Štaufský řekl: "Kdo brání všechno, neubrání nic." Myslím, že toto vystihuje současnou situaci v ČR. Na jedné straně jsou plošná omezení a restrikce, na druhé straně se nákaza šíří na LDN, domovech důchodců. Myslím si, že bychom měli posílit ochranu všech rizikových skupin a zbylá část populace musí žít normální život se zvýšenými hygienickými opatřeními. V mém okolí se objevil případ, kdy člověk obdržel výsledek testu na COVID-19 s výsledkem "negativní", ale následně se dočetl na webových stránkách, že je nakažený. Sám dotyčný přiznal některé mírné příznaky této nemoci, ale jinak chodí do práce, protože má test s výše uvedeným výsledkem. Omlouvám se, ale jestli takto zajišťují příslušné státní instituce testování, trasování a případnou karanténu, pak asi nemusíme řešit, jestli zavřeme restaurace ve 22:00 nebo ve 24:00. To je můj skromný názor k této záležitosti. SD

Weendy

#20 Re: rpk

2020-10-07 02:05:51

#6: -  

Vážení,primáři ,jsem onko a odmítám se k vám na JIP dostat  kvůli nesmyslnému nošení hader na obličeji kolik z nás se zhorší díky  tomu ze vdechujeme to co má jít pryč proto nos a pusa je .už teď mam zahnojene průdušky z tohohle  tahání  opravdu musím.a že už se ke mně doneslo kamarádka? Její dceru Proton preobjednali že v pze je toho moc teď nejezdit to je v pořádku?sama mám lékaře v pze  preobj na  listopad prosinec ,pokud přestanou jezdit autobusy jako na jaře  smůla  rok se nedostanu kam potřebuju.tzn k doktorům.jsem onko dobrý a kolik nás takových je, sotva dýcháme pod hadrem. Neni válka , jen jeden vir , tak omezit život  od nejmenších po nejstarší? Sami  politici přiznávají bude tu s námi pořád, tohle nezvládlo ani gestapo ani komunisté ,neměli vaše info technologie internet,ale naše demokratická vláda nás dupe do zem, .ze zdravých budou nemocní ,nemocní projdou komínem a dluhy se zaplatí nebudou treba důchody. ti mafiáni si vezmou vše do hrobu až na ně dojde řada ?a vy jim stejně nepomůžte, .mame každý napsáno když se narodíme kdy skončíme.at budete dělat sebevíc u těch pár kteří se k vám dostanou.a pokud chápu správně nikdo u vás není s čistým covidem ,jen přidruženou nemoci a to je i obyčejná chřipka  s jinými  nemocemi taky.nedekejte drama nechte nás žít na vzduchu .

Jarda

#28 Re:

2020-10-07 03:10:57

#6: -  

Celou dobu neměli čas a najednou, v době "nejvíc nejhorší strašlivé" situace najednou mají čas slintat? Jenom ať makají! Si jako tihle fakíři mysleli, že se do důchodu budou válet na sestrách? Jedna pseudokrize a zdravotnictví kolabuje... Pokud by přišla válka (což je se současnou situací jenom otázka času) tak všichni chcípneme...

MUDr. Michal Šotola

#48 Re: Odpověď na výzvu lékařů JIP

2020-10-07 04:29:31

#6: -  

Dobrý den, jsem lékař, pneumolog a internista a vedoucí lékař JIP plicní kliniky. Výzvu lékařů k neprohlubování restriktivních opatření,, omezení strašení obyvatelstva jsem pozorně přečetl a s chutí podepsal v den jejího zveřejnění. Necítím se tím nějak vinen, nepovažuji se za diletanta, za nějž mě někteří prohlásili po tom, co jsem se k podpoře petice přihlásil. Starám se o pacienty s celým spektrem nemocí včetně Covid 19, na jaře byla naše jednotka k péči o Covid pacienty vyčleněna, nyní na klinice vždy několik pacientů s Covid ošetřujeme. Viděl jsem mladé pacienty v těžkém stavu, řada pacientů mi zemřela. Přesto cítím morální povinnost snažit se mírnit míru úzkosti, která zachvátila společnost. Dokážu dohlédnout do blízké i vzdálenější budoucnosti a jsem naprosto přesvědčen, že plošná vládní omezení si vyberou svou daň a to především na zdraví a životech obyvatel o dopadu na vzdělání dětí a ekonomiku ani nemluvě. Skutečně existují i jiné nemoci a zdravotní problémy, které nikdy neměly a nebudou mít takovou pozornost jako Covid 19 a nikdy na jejich prevenci u, diagnostiku a léčbu tolik prostředků nepoplyne. Je dobré si to připomínat a jsem rád, že tak můžeme činit veřejně. Signatáři petice nezpochybňují dodržování hygienických zásad a volají, aby se plošná opatření silově neprohlubovala. Aby kroky měly své zdůvodnění. Nejedná se o apel na zrušení všech opatření. Podobně jako signatáři petice věřím více v osobní zodpovědnost a ohleduplnost jednotlivců. Čím více nařízení, tím více jejich porušování. Jak zareagujeme až přijde vážnější hrozba? 

MUDr. Michal Šotola

Praha

Pavlína
Nepřihlášený uživatel

#138 Re:

2020-10-07 06:31:37

#6: -  

Dobrý den. Hluboce se omlouvám těmto třem lékařům, kteří padají ústy na tvář na svých odděleních, ale... Tato situace se dotýká naprosto celé populace. Nejsem odborník, nicméně mám svůj názor, za kterým si stojím. Vy, jakožto odborníci jistě moc dobře víte, že tento virus zde už zůstane NAPOŘÁD. Nikam nezmizí. To nás chcete s tou komickou vládou zničit jak zdravotně tak i ekonomicky? Stačí přece používat zdravý selský rozum, bet diktatury. To tady už bylo za Hitlery a komančů. Tohle nám nepomůže. Jsme svobodná země. Proč bychom nemohli o sobě samých rozhodovat my sami. Proč nějaký Prymula komanduje celý stát? Divíte se, že se lidi bouří? Já ne. Nevyhledávám nebezpečí a sama se dokážu rozhodnout, co je pro mě dobré. Náhubek, když jsem zdravá pro mě dobrý není a stejně tak není dobré, když lidi přicházejí o práci na jedné straně, kde si lumpové ve vládě, nejen, mastí své kapsy na úkor strachu jiných. Přestaňte lidi děsit!!!

pozůstalý

#192 Re: Lékaři a sestry bojují proti viru

2020-10-07 07:56:57

#6: -  

Všichni víme, že chřipku ani covid nelze léčit, a proto i obrat bojujeme proti viru, je směšný. 

 

Známá je i věc, že léčba v posledním roce pacientova života stojí tolik, jako celá předchozí léčba. Proč to je? Letití pacienti často už mají omezenou svéprávnost a nejsou schopní odmítnout předraženou léčbu. Ani příbuzní nemají pravomoc odmítnout léčbu. To je zneužíváno k navyšování výdajů za léčku, která může a nemusí být prováděna. 

 

A tak vážení lékaři a sestry buďte radši potichu, at se na vás nepřijde!

Eva

#194 Re: Jak vám mám pomoct, když...

2020-10-07 08:00:11

#6: - ČR – Už existují případy hospitalizace mladistvých, kteří mají úzkosti navazující na pandemickou situaci a nošení ústenek. Mnozí učitelé, a dokonce i lékaři, se přitom stále chovají tak, že se dětem během vyučování spouští krev z nosu, mají závratě, končí s bolestmi břicha.

U mě lékařka ukončila vyšetřování se zdůvodněním, že už nemůže dýchat a musí si sundat roušku a rozloučila se se mnou.

 

 
www.kulovy-blesk.cz

#227 Re:

2020-10-07 08:58:41

#6: -  

Dobrý den, 

nejsem lékař, ani epidemiolog. Práce všech doktorů všeobecně a na JIP si samozřejmě vážím. Sleduji situaci globálně, v New Yorku lidé na JIPkách umírali kvůli špatné diagnóze, NIKDO - absolutně NIKDO neřeší podstatu problému

1) je to přírodní virus / virus uměle vytvořený ? (rozsáhlé konsekvence z toho vyplývající)

2) je to koronavirová pandemie / pandemie PCR testů ? (strašení veřejnosti ve smyslu falešné pozitivity, následné karantény, stupidních ekonomických opatření, v konečném důsledku ohrožujících naše zdravé životy, svobodu a demokracii)

3) Mají tzv. proti korono-virová opatření, jako je lock-down, povinné nošení roušek, social distancing a karanténní opatření chránit světovou populaci před korona-virem / nebo tato opatření slouží pouze k tomu, aby lidé zpanikařili, a aby věřili tomu, aniž by si kladli jakékoli otázky, že jejich životy jsou v ohrožení, takže nakonec farmaceutický a technologický průmysl může generovat obrovské zisky z prodeje PCR testů na antigeny a protilátky, a vakcín ?

4) Jedná se skutečně o infekční onemocnění dýchacích cest / se jedná o infekční onemocnění krve ? (asi si nemusíme vysvětlovat, že při druhé variantě je plicní ventilace jasným rozsudkem smrti, pokud onemocnění způsobuje krevní sraženiny, což podle 50ti pitevních protokolů z Itálie a 20ti pitevních protokolů z Německa zcela jasně vím)

5) Napadlo Vás někdy, že to co vidíte na JIP vidíte právě proto, že jste zvolili špatnou diagnózu, kterou za Vás někdo vymyslel? 

6) Zkusili jste na JIP podat pacientům na místo standardních předepsaných léků anekdotickou léčbu = Tocilizumab tzv. anit IL6 terapii, která se používá zejména pro léčbu revmatických onemocnění - víte proč? (Protože na 5 UTR toho viru, či té jeho části je tzv. splicing ovlivňující IL6 = spouštění autoimunitní odezvy, a ta informace v těle se u těchto pacientů se musí přepsat - pak se tělo začne bránit a není potřeba ani plicní ventilace - díky tomu se nám podařilo ve spolupráci s dalšími doktory zapsat tento lék jako experimentální) 

 

Jedbkubudelip

#270 Re:

2020-10-07 10:25:50

#6: -  

Není až s podivem, že se na plukovník dostane na místo, kde může rozhodovat a vytvářet si beztrestně vlastní byznys na vakcíny pod dozorem zlodejicka? Ne nesouhlasím, bohužel to tu není jako např. ve Švýcarsku, že má každý možnost regionálně se vyjádřit a zkrátka jisté věci mít po svém. Vláda hraje kvůli volbám hezkou hru, jak stojí na straně důchodců, jak je zajímá jejich život. Skutečně tomu věříte? Jsem přesvědčený, že se najde XY lékařů, jež svou práci dělají, protože chteji skutečně lidem pomáhat a ne predepisovat léky podle toho, jak platí pojišťovny, ale je jich méně, než šafránu. My v prvních liniích na to doplácíme jako první, bohužel. 

Honza

#307 Re:

2020-10-07 15:34:53

#6: -  

Vážení lélkaři,

za to, že zachraňujete obětavě životy druhých vám je každý slušný člověk vděčný.

Otázka však stojí jinak. Každý rok dle statistik umírá na chřipkové onemocnění velké množství lidí, takže vaše záslužná záchrana lidských životů se odvíjela i letech minulých, protože i chřipka je nebezpečné onemocnění, zvláště pro rizikové skupiny obyvatel.

Nikdy se však neprováděli  podobné testy na zcela zdravých lidech v takovém rozsahu a ani v letech, kdy chřipková epidemie udeřila velmi tvrdě. Nikdy jsme nebyli po celý den udržováni v panice a smrtelném strachu, které si vybírají obrovskou daň na zdraví a psychice lidí. Přijímaná opatření přivádějí mnoho idí do neřešitelné ekonomické situace a likvidují celé obory činnosti. Státu hrozí, že se dostane do smrtící dluhové spirály.

Přiměřená opatření jsou zcela na místě, ale zcela zlikvidovat ekonomiku, společenský život a normální mezilidské vztahy, sport, kulturu atd. za situace, kdy  grafy úmrtnosti v letošním roce vykazují stejné nebo dokonce nižší hodnoty než v letech minulých je naprosto nepochopitelné, respektive pochopitelné je pouze to, že se za vším skrývají jiné vyšší zájmy ať už se jedná o byznys spojený s následnou vakcinací populace nebo snahami o ekonomický rozvrat.

A toto by mělo být předmětm otevřené diskuze, kterou byste z titulu vašeho vlivu měli podporovat.

Nechceme být 24 hodin denně strašerni reportéry ČT a dalších médií, chceme otevřenou diskuzi odborníků i za účasti těch, kteří  mají o tom co se dnes děje závažné pochybnosti.

Honza

 

 

 

 


Nepřihlášený uživatel

#359 Re: vyjádření lékařů z JIP

2020-10-08 12:58:54

#6: -  

Vy jste jen lékaři. Nepleťte se prosím do politiky! 

Starejte se, ať ošetříte pacienty a nezpůsobujete zahlcení nemoc. Hrozba zahlcení je jeden jediný důvod, kterým je podmiňována nutnost pokračovat v té mizerii, která připravuje lidi o peníze a ústavní svobody. Jinak do toho nemáte co mluvit.

To nejde dlouhodobě řešit neschopnost nemocnic, tím že omezíte práva všech občanů.

František Dvořák

#413 Díky

2020-10-26 06:50:19

#6: -  

za rozumná slova, teď ještě co nejlépe ochraňovat zdravotníky v nemocnicích, aby se jich nakazilo co nejméně, a aby se v nemocnicích nenakazili pacienti.




Placená propagace

Tuto petici nabídneme 3000 lidí.

Zjistit více...