Petice proti příjímání uprchlíků a pro budoucnost našich dětí


Nepřihlášený uživatel

/ #119 Křesťanské komunity v muslimských zemích zanikají

2015-06-22 19:33

Osud křesťanů v muslimských zemích se v uplynulém roce změnil z pronásledování v existenční boj. Radikální islamisté aktivně usilují o to, aby křesťané z jejich regionu zcela zmizeli, napsal na konci ledna izraelský deník Jerusalem Post.

Děje se to v Iráku a Sýrii i v částech Nigérie, Egypta, Súdánu, Somálska a Pákistánu.

Cílem extremistů je totální islamizace; téměř zcela jí už dosáhli v Iráku, který byl ještě před 10 lety domovem jedné z největších křesťanských komunit v arabském světě. Z tehdejšího skoro půldruhého milionu věřících zbyla jen hrstka uprchlíků a emigrantů na Západě.

Íránský prezident Hasan Rúhání sice na Twitteru popřál křesťanům veselé Vánoce, ale pastor Faršíd Fathí prožil už čtvrté svátky v íránském vězení, americko-íránský pastor Saíd Abidiní je ve věznici třetím rokem a pronásledování íránských křesťanů stále sílí, pokračuje Jerusalem Post

Podle organizace Open Doors, která útlak křesťanů ve světě sleduje, je situace nejhorší právě v Íránu, Sýrii, Iráku, Saúdské Arábii a Jemenu. Každý měsíc je na světě zabito 322 křesťanů jen kvůli víře, 772 křesťanů zažije nějakou formu násilí a zničeno je 214 křesťanských objektů, zdůrazňuje Open Doors.

Největší nebezpečí představuje pro křesťany Islámský stát. Někteří analytikové přirovnávají jeho snahu o vymýcení křesťanství k odhodlání nacistů vyhladit Židy. Stejně šokující je však i postoj Západu, který pronásledovaným křesťanům vůbec nepomáhá, připomíná izraelský deník. Americký server Breitbart připomíná nejotřesnější případy loňského roku: Unesené školačky a masakry křesťanů v Nigérii, vyhnání tisíců věřících z domovů ve Středoafrické republice, zatýkání za pouhé vlastnictví Bible ve střední Asii, odsouzení křesťanky Meriam Ibrahimové k trestu smrti v Súdánu, vraždění Islámského státu nebo únosy křesťanských holčiček. Jen islamistická sekta Boko Haram v Nigérii dokáže pozabíjet stovky křesťanů v jediném týdnu.

Pronásledování křesťanů zesílilo i v Číně, která vloni systematicky ničila kostely a odstraňovala kříže. Místní věřící něco podobného nepamatují od Mao Ce-tungovy kulturní revoluce. V některých oblastech však perzekuce vede ke zvýšenému počtu konverzí. Jestli bude tento trend pokračovat, bude mít Čína za 15 let největší křesťanskou komunitu na světě, upozorňuje server Breitbart. 

V říjnu loňského roku zamítl nejvyšší soud v Pákistánu dovolání proti trestu smrti křesťance Asii Bibiové, farmářce z provincie Pandžáb, která byla odsouzena za rouhání. Pětačtyřicetiletá matka pěti dětí byla zatčena v červnu roku 2009 a v listopadu následujícího roku shledána vinnou ze spáchání blasfemie, kterou Pákistán považuje za trestný čin. Od té doby je držena prakticky v izolaci. Jejímu uvěznění předcházela hádka s jejími muslimskými spolupracovníky, kteří se s ní kvůli jejímu náboženském vyznání odmítli podělit o vodu. Potom kolegové oznámili místnímu duchovnímu, že Bibiová urazila proroka Mohameda. K zatčení a souzení Asie Bibiové nemělo nikdy dojít. Pákistánské zákony o rouhání jsou totiž v rozporu s mezinárodními dohodami, které se země zavázala dodržovat.