Limity těžby jsme my - Jiřetín nedáme!

Kontaktujte autora petice

Poslední týden pro přihlášky na Tábor v Horním Jiřetíně

2015-06-15 15:02:18

Vážení přátelé,

díky, že se i díky vaší podpoře mohla minulý týden uskutečnit velká celorepubliková demonstrace solidarity s Horním Jiřetínem.

Na stránkách Greenpeace se můžete podívat na fotografie, video i články z tisku: http://www.greenpeace.org/czech/cz/news/Limity-jsme-my/

Rád bych ty z vás, kteří mají zájem víc se do boje proti severočeskému uhlí zapojit, pozval na tábor, který se uskuteční 10. až 19. července přímo v Horním Jiřetíně. Půjde o týdenní intenzivní kurz metod občanského aktivismu v krásném prostředí, zaměřený speciálně na podporu obce proti tlaku ze strany těžařů.

Přihlásit se můžete do 21. 6., tedy do neděle na www.hnutiduha.cz/tabor

Budeme rádi, když tak učiníte.

Josef Patočka

Výzva k účasti na červnových protiuhelných demonstracích a pozvánka na tábor v Hrním Jiřetíně

2015-05-21 22:30:41

Milí přátelé,

je tomu již čtyři měsíce, co jsem Vám psal naposledy. Případ limitů se mezitím nevyvíjí k naší spokojenosti. Ministru Mládkovi se daří hrát o čas a definitivní rozhodnutí o osudu Horního Jiřetína se tak odkládá až na záběr léta. Lobbisté uhlobaronů dostali čas navíc a mohou jej využít k tlaku na vládu, aby rozhodla v náš neprospěch. Proto bychom ani mi neměli skládat ruce do klína.

Tak jsme rozhodli jsme se vyjít 11. 6. znovu na náměstí našich měst a dát vládě jasně najevo, že pro nás prolomení limitů těžby uhlí není přijatelné. Tentokrát nepůjde jen o smuteční shromáždění za zbourané obce - rozmanitými akcemi chceme ukázat, kolik lidí podporuje požadavek postupného útlumu těžby a vystoupení z uhelné energetiky.

Pojďte podpořit limity s námi! Na stránkách www.limityjsmemy.cz najdete seznam již 15 obcí, v nichž se shromáždění uskuteční. Přijďte na ně - a pokud se u vás žádné nekoná, čekáme jen na to, až jej uspořádáte! Přidat se můžete rovněž na facebooku.

Současně tu máme ještě pozvánku: Hnutí DUHA pořádá od 10. do 19. července v Horním Jiřetíně tábor a Školu občanské iniciativy. Ta má účastníkům ukázat, jak se zapojit do zápasu o čistou energetiku, naučit je, jak měnit své okolí k lepšímu, podpořit komunitu ohroženou vystěhováním kvůli těžbě. Součástí budou workshopy o různých aspektech klimatické krize, občanských kampaních, debaty se zajímavými hosty a také akce na podporu místních proti těžařům.

Tábor je určen zejména studentům, ale vítáni jsou všichni, kteří se chtějí naučit metody občanského aktivismu nebo se dozvědět více o energetice a změně klimatu. Přihlásit se můžete na www.hnutiduha.cz/tabor Budeme rádi, pokud na tábor pojedete, nebo rozešlete pozvánku známým, kteří by mohli mít chuť se zapojit.

Josef Patočka

LIMITY JSME MY - vigilie za zbourané obce, zítra po celé republice.

2015-02-04 14:09:37

Milí přátelé,

pod slib nenásilné akce v případě bourání Horního Jiřetína se nás již podepsalo  téměř 400. Je tedy jasné, že kdyby snad vláda skutečně v Jiřetíně limity prolomila, setkala by se s odhodlaným odporem. V posledních dnech jsme výzvu šířili především maily mezi spolehlivými přáteli, aby ji PR mašinerie severočeských uhlobaronů nemohla zesměšnit, dokud nebude dost velká. Teď se dostáváme do fáze, kdy něco takového již nehrozí a já bych vás proto rád požádal o její další šíření ve svých sociálních sítích a přátelských kruzích. V pravou chvíli s ní půjdeme na veřejnost a budeme tlačit na vládu, aby rozhodla správně.

Navíc ale hrozí ještě jedna nepříjemnost - je možné, že premiér Sobotka podlehne přesvědčování uhelné lobby a rozhodnutí o limitech odloží až na červen. Přitom má všechny podklady k tomu, aby mohl rozhodnout hned a jakoukoli možnost bourání Jiřetína odmítl.

Chtěl bych vás proto požádat, aby jste se zítra, můžete-li, zúčastnili některé z vigilií LIMITY JSME MY, na památku zbouraných obcí a za budoucnost bez uhlí. Centrální událost na Facebooku s informacemi je tu: https://www.facebook.com/events/769137459836908/

Josef Patočka

PS: na soc. sítích se šíří následující profilový obrázek. Pokud se vám líbí, můžete si jej také vyvěsit.

Josef Patočka

Pomozte této petici získat víc podpisů.

Jak petici propagovat?

• Sdílejte petici na své facebookové zdi a ve skupinách souvisejících s tématem vaší petice.
  • Spojte se s přáteli
    1. Napište zprávu s vysvětlením, proč jste tuto petici podepsali. Lidé ji totiž podepíší spíše, když budou chápat, o jak důležité téma se jedná.
    2. Zkopírujte adresu webových stránek této petice a vložte si ji do vlastní zprávy.
    3. Pošlete zprávu přes e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram a LinkedIn.