Mír a spravedlnost 1943

Níže je sepsán text fiktivní „petice“, která by mohla být vytvořena např. před osmdesáti lety, 11. ledna 1943 v USA. Podpis pod touto „peticí“ v žádném případě neznamená zlehčování milionů padlých za 2. světové války, nebo znevažování obětí všech tehdejších Spojenců. Naopak, vyjadřuje nesouhlas s jinou, skutečnou peticí, která byla sepsána v nedávných dnech a z níž jsou celé pasáže přejaty.

I.

Po třech letech a čtyřech měsících války v Evropě je zřejmé, že zbraněmi tento konflikt tak jako mnohé jiné vyřešit nejde. O životy přicházejí další a další lidé, vojáci i civilisté, zejména sovětští. Několik milionů lidí nemá možnost úniku před válkou. Rodiny jsou rozdělené, životy přetržené, země jsou pustošeny. Města se mění v trosky, elektrárny, mosty, silnice, školy i nemocnice jsou ničeny bombardováním. Nebýt americké pomoci, některé evropské státy by dávno zbankrotovaly.

II.

Sovětský svaz, Polsko, Velká Británie a další evropské země krvácí. Ačkoli o příčinách války lze vést nekonečné spory, je jasné, že podle mezinárodního práva je za její bezprostřední rozpoutání odpovědné Německo. Poté, co byly jeho domnělé i skutečné bezpečnostní obavy ignorovány, přešlo Německo z konfliktního, neúspěšného dialogu diplomatů k fyzickým bojům na území napadeného státu.

III.

Evropa, zejména Sovětský svaz je ale zároveň bojištěm střetu, který ji od začátku přesahuje: na její straně jsou do něj zapojeny i USA, a to především mohutnou vojensko-finanční podporou.

IV.

Opatření, které USA a evropské země na Německo uvalily, nesplňují očekávání, s nimiž byly přijaty. Německý postup nezastavily, nezmírnily, a dokonce nijak závratně ani nepoškodily německou ekonomiku. Ubližují naopak evropským a americkým domácnostem a firmám. Evropu i USA drtí ekonomické problémy, na níž má válka významný podíl. Život nás všech se zdražil, a ačkoliv to není příjemné nikomu, těch u moci, kteří nejvíc volají po válce, se zdražování života dotýká nejméně.

V.

Probíhají cvičení, roztáčejí se kola zbrojení a jakmile se roztočí, bude stokrát těžší válku zastavit. Šetříme, abychom mohli válčit. Odkládáme investice, abychom mohli válčit. Zadlužujeme se, abychom mohli válčit. Válka si postupně podmaňuje všechna rozhodnutí západních vlád i té naší.

VI.

A právě otevřený válečný střet Spojenců s Německem na území velké části světa je tím největším nebezpečím, které dalece přesahuje všechny již existující ekonomické dopady války. Použití stále silnějších zbraní, včetně možného použití vyvíjených jaderných zbraní si jistě nepřeje žádná strana konfliktu. Začíná však být stále reálnější. Je neuvěřitelné slyšet hlasy, které říkají, že se ani jadernou hrozbou nemáme nechat odstrašit.

VII.

Odmítáme se této logice podřídit. Další pokračování, natož eskalace války není v zájmu nikoho krom zbrojařského průmyslu, i když se nás mnozí snaží přesvědčit o opaku. Většina válek v historii neskončila úplnou porážkou jedné strany a její kapitulací, jak si ji válečná strana představuje. Obvykle války končí dříve, a to mírem. Výkřiky typu „ať Německo odtáhne a bude mír“ nic neřeší, nic takového se samo od sebe nestane.

VIII.

Nevidíme do hlav německé vládě, abychom znali její plán, nevidíme ale ani žádný plán našich vlastních, spojeneckých vlád včetně té americké, žádný plán, který by kamkoli směřoval. Plán zvaný odpor selhává. Chápeme, že je těžké to uznat, ale předstírání, že funguje, nezvyšuje důvěryhodnost našich vlád ani v nejmenším. Plán podpory boje do posledního muže je fanatický a nepřijatelný. A jiný plán není.

IX.

Proto je třeba přimět naši vládu k tomu, aby začala pracovat nikoli pro válku, ale pro spravedlivý mír. Ten se má postupně stát společným požadavkem všech vlád vůči vládám Spojenců a Německa a jeho spojenců. Především jejich vůle a rozhodnutí Sovětského svazu jsou klíčem k budoucímu jednání o míru. Nic takového se ale nestane bez tlaku veřejnosti, nás, lidí.

X.

Jde nám o spravedlivý mír. Mír, k němuž se rády nerady připojí všechny strany konfliktu, mír, který bude garantován všemi relevantními stranami, mír, jehož přesnou podobu neznáme, nemůžeme ji znát a ani ji nemáme chtít znát. Bude předmětem dlouhých a bolestivých vyjednávání. Mír mají samozřejmě dojednávat politici se svými diplomaty a experty. Oni vládnou, oni ať jednají. My ale požadujeme, aby jednali v zájmu spravedlivého míru. A aby začali jednat okamžitě a v první řadě se zasadili o co nejrychlejší příměří. Proto se ustavujeme jako mírová iniciativa „MÍR A SPRAVEDLNOST“ a vyzýváme americkou vládu, aby:

1/ ukončila slovní podporu válce a šíření nenávisti vůči kterémukoli státu či jeho představiteli, a potlačování názorů, které válku kritizují,

2/ podnikla veškeré kroky vedoucí k dosažení urychleného příměří, jehož součástí bude i přerušení dodávek zbraní, a poté k jednání o spravedlivém míru, a to se svými evropskými partnery,

3/ požadovala po ostatních evropských vládách v rámci spojenectví poctivé a nestranné vyhodnocení dopadu opatření uvalených na německou ekonomiku a zároveň naopak dopadu těchto sankcí na obyvatelstvo a ekonomiky evropských zemí a USA,

4/ zdržela se jakékoli podpory uvalování dalších opatření do doby vyhodnocení efektů sankcí již existujících ve smyslu bodu 3, a pokud se prokáže, že jsou pro Německo neúčinné, kdežto pro spojenecké země a jejich obyvatelstvo poškozující, požadovala jejich zrušení,

5/ soustředila se na zmírňování dopadů války, inflace, drahoty a sankcí a zajistila skutečnou, účinnou a rychlou pomoc americkým obyvatelům a podnikům.

Petiční výbor:

Wenceslaw UPPER, Washington

John CAFEMAN, Washington

Mathew CEILING, Washington

Tomáš Novotný    Kontaktujte autora petice

Svým podpisem uděluji Tomáš Novotný svůj souhlas s předáním informací, které uvádím v tomto formuláři, těm, kdo mají v této záležitosti moc.

Vaši e-mailovou adresu nebudeme veřejně zobrazovat online.