Petice za zákaz kouření v restauracích

Quoted post

m_c_k

#5 Re: Pasivní kouření

2012-12-18 23:39

#4: Fandat - Pasivní kouření

S tím se dá souhlasit. Nicméně pokud budu podnikat a udělám si "hospodu". Klasickou. A po 5 letech někdo přijde a řekne stop, takhle ne. Máte pocit, že je to fér? Proč nedat možnost provozovateli vybrat, zda půjde o restauraci (hospodu, bar, kavárnu,...) s kouřením povoleným či zakázaným? Můžu se zeptat - Vás by někdo donutil chodit do restaurace kuřácké? Obdobně - pokud budete katolík, nutí Vás někdo chodit do evangelického kostela (pravoslavného, mešity,...)? Přece máte možnost volby. Nebo ne? Vaše děti mohou, ale nemusí na vysokou školu, můžete nebo nemusíte navštěvovat vykřičené domy. Uznejte, že jenom od podívání se na takovou, pro Vás zapovězenou, budovu Vám nehrozí ani rakovina, ani v dalších případech konverze k jinému náboženství či promiskuita...

Odpovědi

Vendis

#6 Re: Re: Pasivní kouření

2012-12-18 23:51:21

#5: m_c_k - Re: Pasivní kouření

Zapálil byste svému dítěti?

Fandat

#12 Re: Re: Pasivní kouření

2012-12-19 00:36:30

#5: m_c_k - Re: Pasivní kouření

Zajisté máte pravdu, klidně si můžete vybudovat čistě kuřáckou restauraci, věřím že v česku to bude možné (za určitých podmínek) nemám nic proti tomu, ale víte že je pořád více nekuřáků než kuřáků? A víte, že tam kde zakázaly kouřit v restauracích přišlo mnoho nových nekuřáckých zákazníků? A tím pádem jim stouply zisky, protože v těch restauracích prodaly více hotových jídel na ktarých pochopitelně více vydělali než na "několika" pivařích, kteří cucají 3-4 piva 2-3 hodiny. A ti co si po jídle chtějí zakouřit jdou klidně a bez problému vykouřit tu cigaretu na ulici, jejich děti a manželka si zatím dají zmrzlinový pohár. (zase větší zisk pro majitele). Zkušenost známého, který pracuje v Irsku jako kuchař v restauraci. Ale vy budete mít zakouřenou hospodu vaši zaměstnanci budou mít zdravotní potíže a možná vás zažalují, až budou ležet v nemocnici, že jste je nevaroval co to znamená pro ně denně pracovat v prostředí, kde musí vdechovat kouř který je jedovatý a karciogení a k tomu návykový (cigaretový kouř obsahuje 3-4 tisíce! jedovatých látek a sloučenin, vydechovaný ještě více.) Kapka nikotinu dokáže usmrtit koně, přesto je to z pohledu jedovatosti v té cigaretě zanedbatelné - horší je, že je to látka návyková. Pokud je budete varovat, kolik jim budete muset zaplatit, aby v tomto vysoce ryzikovém prostředí pracovaly? No nic je to vaše svobodná volba, klidně provozujte kuřáckou restauraci, (spíše hospodu) až lidé poznají jaký rozdíl je dát si oběd ve vaší hospodě a v nekuřácké restauraci. Nedivte se, že budete sice mít to co jste si dobrovolně zvolil, ale budete pravděpodobně živořit. Nicméně je to vaše volba, tak ať se vám v tomto ryzikovém podnikání daří.

Na vaši otázku; Mně by nikdo! nedonutil dobrovolně jít na oběd do zakouřené restaurace! Jinak vaše přirovnání "trochu" kulhá. Jsem katolík a nevyhýbám se motlitebnám, kostelům a sborům jiných církví. A opravdu mi nehrozí konverze k jinému náboženství, ale pokud bych musel, v případě, že se chci najíst a napít do zakouřeného prostředí, tak mi hrozí nejen rakovina, ale i další nemoci.(viz výše) Je mi 56 roků, můj otec byl silný kuřák, kouřil nám doma, když jsme byli děti a já se už nedivím proč trpím astmatem i když nikdo v příbuzenstvu astmatem netrpěl a já jsem nikdy nekouřil! A otec posledních pár roků strávil s kyslíkovou maskou na obličeji a udělal tak maximálně 10 kroků a nemohl vůbec dýchat, nepomohl mu ani ten kyslík. Díky kouření (podle výpočtů Britských lékařů si zkrátil život zhruba o 12-14 roků, zemřel v nedožitých 80 letech, jeho děda se dožil 94, jeho otec 91 takže asi na tom výpočtu něco je. A to mohl mluvit o štěstí, že měl "jenom" nezhoubný nádor.

apac

#18 Re: Re: Pasivní kouření

2012-12-19 11:16:03

#5: m_c_k - Re: Pasivní kouření

Podle mne je možnost volby, kterou avizujete, dost omezená, zejména, pokud máte přátele kuřáky. Vybírat si přátele podle toho, jestli kouří, nebo nekouří, je, jistě uznáte, dost přitažené za vlasy. Takže ano, mí přátelé, kteří kouří, mě vlastně nepřímo nutí chodit do prostor, kde se taky kouří. A pokud má kuřák možnost kouřit, tak prostě kouří a dle mé zkušenosti většina z nich kouří tím víc, čím víc kolem nich lidi kouří. Podle mne je kouření vevnitř pohodlný zvyk a přijmutí toho, že se nedá kouřit v restauraci, baru nebo kavárně je "jen" psychologický problém . Dřív se kouřilo všude, i tam, kde to dnes již vůbec není přijatelné: na pracovištích či v dopravních prostředcích. Sama mám přítele, který kouří jako fabrika. Zákaz ouření v kavárnách v Belgii tedy nepřijal s žádným nadšením. Po roce zkušenosi s ním však i on a řada dalších kuřáků uznává, že to je fajn. Když chce kouřit, tak jde prostě ven. V čem je však v Belgii rozdíl, je to, že sedět na terase se dá relativně dlouho do noci, pokud vyloženě nehlučíte. V tom bych viděla celek limit v ČR, kde řada zahrádek a terásek končí nekompromisně v 22h.

Helena

#66 Re: Re: Pasivní kouření

2012-12-27 14:55:06

#5: m_c_k - Re: Pasivní kouření

Možnost volby máte možná v Praze. Pokud tedy nemyslíte možnost volby jít do hospody nebo nejít. Takže ano, když jsem někde na výletě a chci si dát něco k jídlu, mám možnost jít do kuřácké hospody nebo mít hlad, tudíž jdu do kuřácké hospody.

Párkrát jsem se o kouření bavila s provozovateli hospod, kteří nejsou vždy kuřáci, a bylo mi řečeno, že budou moc rádi, když bude kouření zakázané. Když je na vsi hospoda, kde se kouřilo odjakživa, a majitel "svévolně" zakáže kouření, místní kuřáci ho ukamenují. Když to bude nařízení zhora, kuřáci-štamgasti budou reptat, ale  do hospody přijdou stejně a přijde i víc nekuřáků.

mol

#72 Re: Re: Pasivní kouření

2013-01-03 02:51:31

#5: m_c_k - Re: Pasivní kouření

Tady se jedná spíše o to, že Vy - jakožto kuřák - ohrožujete zdraví nekuřáků. Ano, svoboda volby, ovšem ať se jedná o návštěvu kostela nebo nevěstince, tyto aktivity nemají bezprostřední vliv na lidi ve vašem okolí a nikoho neobtěžují. Když půjdeme do extrému, kouření bych přirovnala spíše ke spolužákovi, který se nemyje, strašně zapáchá a vy vedle něj musíte sedět celý školní den. Já kupříkladu nesnesu cigaretový kouř, pálí a červenají mě z něj oči, navíc šíleně zapáchá. Večer v baru to ještě pochopím, ale kouřit u jídla? Ptáte se proč tedy nechodím do nekuřáckých restaurací? Je to prosté. Má oblíbená restaurace, kde výborně vaří, je bohužel kuřácká a i když je rozdělená na kuřáckou/nekuřáckou část, cigaretový kouř je přesto cítit. Navrhovala bych zákaz kouření alespoň v době oběda, vždyť je to hnus!


Nepřihlášený uživatel

#79 Re: Re: Pasivní kouření

2013-01-06 22:35:21

#5: m_c_k - Re: Pasivní kouření

Mám pocit, že je to fér - pokud jdu do vykřičeného domu, o kterém mluvíte, budu si tam dělat co chci, pohlavní styk budu provozovat s dívkou, která je tam dobrovolně a pokud se mi přihodí nějaké zdravotní potíže, je to můj problém, že někdo takový dům navštívil. I kdyby mě někdo nutil chodit do evangelistického kostela, neovlivní to moje zdraví a pokud jsem normální člověk, tak pořád zůstanu věrný své víře ... Ale to, že 2-3 kouřící osoby zakouří celou hospodu a já mám "čuchat" kouř, který je prokazatelně škodlivý, o číšnících pracujících v takových zařízeních ani nemluvě, to už není rozhodnutí o svobodném rozhodnutí kouřit nebo nekouřit, ale o tom, že někdo bezohledný poškozuje zdraví dalším x osobám... Ať si klidně kouří venku a potom dojde zpátky ke stolu... Jde zkrátka o to, že svoboda jednoho člověka končí tam, kde začíná svoboda druhého! Jasně, můžeme k tomu dojít sami za nějakých 20-30 let na základě poptávky trhu po nekuřáckých hospodách, ale proč vývoj neuspíšit tím, že vyjde zákon o nekuřáckých hospodách?

Podle mého názoru je právo na nepoškozování vlastního zdraví třetími osobami nadřazeno nad svobodné rozhodnutí majitelů restauračních zařízení o možnosti provozování (ne)kuřáckých zařízení....

trpaslík

#121 Re: Re: Pasivní kouření

2013-03-06 16:48:24

#5: m_c_k - Re: Pasivní kouření

Podívejte se na ten příměr s kostelem z jiné stránky. Jaké by to bylo kdyby si v kostele hulil jak chtěl? Že by se zřídily kuřácké a nekuřácké kostely? A ještě jeden pohled. Jako chodí lidé do kostela poklábosit s bohem, tak já chodím do hospody poklábosit s kamarády.

rape

#132 Re: Re: Pasivní kouření

2013-03-26 01:29:04

#5: m_c_k - Re: Pasivní kouření

To je normální vývoj. Farmář také musí přizpsobovat své podnikání vývoji legislativy - nemůže si dovolit vypouštět močůvku jen tak do půdy, To samé podniky, kdysi se ty srágory vypouštěly rovnou do řeky - bavilo Vás takovou řeku sjíždět na člunu? Asi ne. Já si rád zajdu na pivko, ale v zimě nechodím - prostě nechci smrdět jako prase. Kuřák může jít kouřit třeba do kuřárny, tak jako běžný návštěvník hospody jde čůrat a kakat na WC. Líbilo by se vám, kdyby u vedlejšího stolu ten tělnatý pán rozevřel poklopec a začal čůrat mezi stoly - nesmrdělo by vám to? A co teprve ta paní - vyhrnula by jen tak sukni a vykakala by se vám po pípou. Proč ne, nač si omezovat podnikání....

Petr_K

#205 Re: Re: Pasivní kouření

2013-09-13 08:12:45

#5: m_c_k - Re: Pasivní kouření

Tohle je častá argumentace, která je nesmyslná. Stačí se podívat do všech okolních zemí kde to bylo zavedeno a zjistíte, že většina hospod začalo dokonce vydělávat, protože začala chodit i jiná klientela jako třeba rodina s dětmi na oběd a ti tam určitě nechali více peněz, než štamgast, který tym za večer vykouří čtyřicet cigaret a vypije tři piva.

Tady je spíš otázka, jestli tu svojí hospodu máte na to, aby vám vydělávala a nebo aby jste si z toho dělal kuřácké doupě. Ten kdo provozuje hospody pro zisk, tak si jistě dokáže informace zjistit, jak to je v zahraničí a třeba přestane plakat a naopak začne vydělávat.

Napsledy tento víkend jsme šli na vycházku odpoledne po F1 v TV a šli kolem naší místní restaurace, ... tam ani noha, šli jsme dál, došli jsme až k nově otevřené nekuřácké restauraci, ale jen jsme to tam prošli, protože nebylo místo, tak jsme zase odešli. Naštěstí opodál byli nějaké slavnosti, tak jsme šli tam a bylo to fajn, ale rozdíl, nezi kuřáckou a nekuřáckou restaurací v neděli kolem 16h byl patrný už na první pohled. A to si troufám říct, že těch lidí v té nekuřácké restauraci bylo tolik, jako jich tolik nepřijde za celý týden do té první kuřácké ... kontorlní otázka: která s těch dvou restaurací asi více vydělává? ;-)


Nepřihlášený uživatel

#214 Re: Re: Pasivní kouření

2013-10-30 12:11:48

#5: m_c_k - Re: Pasivní kouření

Nemohu s Vámi souhlasit. Podle mého názoru byste měl pravdu, kdyby se ve všech restauracích vařilo úplně stejně, tedy výběr podobný jako u čerpacích stanic. Tam je jedno, zda tankujete u Benziny nebo Shellu, všude dostanete totéž.

Když jdu občas (málokdy) na večeři do restaurace, tak si vybírám prostředí, kvalitu jídel i obsluhy, harmonující nápoj. Přiznám se ovšem, že mi není jedno, zda si naplním žaludek klobásou vstoje u kiosku nebo si dopřeji zážitek v dobré restauraci. Kdyby se nekuřák měl řídit Vaší radou, byl by jeho výběr drasticky omezen nebo dokonce redukován na nulu.

Marty

#233 Re: Re: Pasivní kouření

2013-11-25 18:19:30

#5: m_c_k - Re: Pasivní kouření

To je sice pěkné co tady povídáte o svobodě podnikání atd. jen se chci zeptat co řeknete svému zaměstnanci, (číšníkovi,servírce,barmanovi...) když Vám po 10 letech oznámí, že má rakovinu plic ?? Pracuji 1,5 roku v gastronomii a zdravotní problémy co mi vyvolalo tahle práce v zakouřeném prostředí nikomu nepřeji. Nemělo by být ZDRAVÍ na tom 1 místě ???

Maniak

#244 Re: Re: Pasivní kouření

2014-02-06 23:43:59

#5: m_c_k - Re: Pasivní kouření

Existuje jakýsi zákon o zákazu kouření na pracovišti, takže by úplně stačilo zrušit výjimku vztahující se na hospody a dopřát personálu stejná práva, jako máme třeba my kancelářské krysy.