PETICE proti výstavbě a provozování logistického centra v plánované průmyslové zóně „Na Americe - Stráž pod Ralskem“

Kontaktujte autora petice

PETICE proti výstavbě a provozování logistického centra v plánované průmyslové zóně „Na Americe - Stráž pod Ralskem“

2023-12-29 09:39:54

Vážení signatáři petice proti výstavbě a provozování průmyslové zóny Na Americe u Stráže pod Ralskem,

starosta města Stráž pod Ralskem Mgr. Hlinčík, svolává zasedání Zastupitelstva města na 31. ledna 2024 od 16:00 hodin do zasedací místnosti Městského úřadu ve Stráži pod Ralskem. Je to příležitost pro všechny, kteří mají otázky či obavy v souvislosti s výstavbou a provozem průmyslové zóny. Přijďte na jednání zastupitelstva a obracejte se na starostu Hlinčíka a zastupitele se svými dotazy.  

Vedení města zveřejnilo prohlášení k uzavřenému Memorandu o spolupráci při přípravě a realizace projektu průmyslové zóny „Na Americe – Stráž pod Ralskem“, ve kterém specifikuje postup schvalování změny územního plánu a náležitosti územního/stavebního řízení (více na https://strazpr.cz/) a ubezpečuje občany o transparentnosti celého procesu, který zajistí ochranu životního prostředí, ochranu zájmů občanů i okolních obcí. V prohlášení se také uvádí, že město nechalo zpracovat Studii porovnání pozitivních a negativních důsledků výstavby průmyslové zóny pro město Stráž pod Ralskem“. Bohužel naší hlavní obavě z nadměrné dopravní zátěže okolních obcí, se ve svém prohlášení Stráž pod Ralskem zcela vyhýbá a nijak tento problém neřeší. Nezabývá se jím ani zmíněná studie, která se věnuje důsledkům jen pro město Stráž pod Ralskem.

Náš propočet dopravní zátěže  vychází z aktuálního dokumentu  Ministerstva průmyslu a obchodu Metodika-vyhodnoceni-uzemnich-naroku-prumyslovych-zon.pdf (mpo.cz). Na str. 61 se můžete dočíst, že u lehkého průmyslu se předpokládá 20 - 35 nákladních automobilů denně na hektar průmyslové zóny. U Stráže pod Ralskem je připravován projekt průmyslové zóny s rozlohou 35 ha, což odpovídá provozu 700 – 1 225 kamionů a nákladních automobilů denně. Samotné skladovací haly mají mít plochu 164.000 m2 (v případě dvoupodlažních hal přes 300.000 m2 atd !!!) a pro skladovací prostory platí ta vyšší čísla dopravní zátěže, tedy přes 1.000 nákladních automobilů denně. Nejde o žádné dezinformace a spekulace, jak se uvádí v úvodu prohlášení, ale o oprávněné a podložené obavy.

Zveřejněný text Memoranda o spolupráci při výstavbě průmyslové mezi Stráží pod Ralskem a  firmou Derventare a.s. v nás bohužel vyvolává další obavy (http://www.strazpr.cz/memorandum/ds-1344/p1=3431). Firma Derventare a.s., personálně propojená s firmou Syner Group, a.s. (Derventare: Veřejný rejstřík a Sbírka listin - Ministerstvo spravedlnosti České republiky (justice.cz), Syner Group: Veřejný rejstřík a Sbírka listin - Ministerstvo spravedlnosti České republiky (justice.cz)  se v něm zavazuje k finanční  podpoře města Stráž pod Ralskem ve výši více než 20 mil. Kč v návaznosti na provedení změny územního plánu, vyjmutí pozemků ze zemědělského půdního fondu, rozhodnutí o umístění stavby a vydání pravomocného stavebního povolení. V této souvislosti reálně hrozí, že vedení města Stráž pod Ralskem při schvalování změny územního plánu upřednostní tuto finanční podporu před ochranou životního prostředí a bude zcela opomíjet zájmy tisíců občanů v okolních obcích.

Pokud se vedení města Stráž pod Ralskem v rozporu s tím, jak se prezentuje na svých webových stránkách („Město se po letech uranové těžby opět snaží zaměřit na funkci rekreačního střediska, podporuje rozvoj cestovního ruchu a nabízí bohaté sportovní vyžití“ - https://strazpr.cz/vse%2Do%2Dmeste/d-1001/p1=51), rozhodlo být centrem průmyslu  a obklopit se průmyslovými zónami, ať alespoň nebuduje tak megalomanské projekty, které budou mít dopad na celý region, ničí okolní krajinu a turistický ruch i běžný život v okolních obcích. A něco pro odlehčení, ještěrkoviště a hmyzí hotely /viz. přiložený půdorys hal/ tento problém opravdu nevyřeší. 

Využijte nabídky vedení města Stráže pod Ralskem a aktivně se zapojte do projednávání celého záměru průmyslové zóny, ptejte se, vyjadřujte své názory, připravujte připomínky ke změně územního plánu. Je to jediná možnost, jak ovlivnit jak velká průmyslová zóna u Stráže pod Ralskem vyroste, co se zde bude provozovat a jakou dopravní zátěž pro celý region bude generovat.

 


Lucie Bínová



Sdílet tuto petici

Pomozte této petici získat víc podpisů.

Jak petici propagovat?

  • Sdílejte petici na své facebookové zdi a ve skupinách souvisejících s tématem vaší petice.
  • Spojte se s přáteli
    1. Napište zprávu s vysvětlením, proč jste tuto petici podepsali. Lidé ji totiž podepíší spíše, když budou chápat, o jak důležité téma se jedná.
    2. Zkopírujte adresu webových stránek této petice a vložte si ji do vlastní zprávy.
    3. Pošlete zprávu přes e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram a LinkedIn.



Placená propagace

Tuto petici nabídneme 3000 lidí.

Zjistit více...