Nesouhlasíme se zavedení povinného zálohování plastových lahví a hliníkových plechovek na nápoje

Kontaktujte autora petice

Zálohování PET lahví - Hladíka a jeho lobisty už nikdo nezastaví.

2024-02-01 09:34:33

Dobrý den

Díky za podpis petice, Bohužel to je málo. Hladík udělá maximum, aby se vše realizovalo do konce volebního období. Náklady v řádu miliard zaplatíme všichni a efekt bude spíše záporný.  Problémy jsou známé, ale lobby výrobců automatů a obchodních řetězců v příjmech za nevrácené zálohy okolo 10% je silnější. Neohrozí je ani velká pravděpodobnost snížení spotřeby nápojů v zálohovaných obalech.

Nevýhody zálohování

Proč nejsou tyto argumenty dostatečnými pro zavedení zálohování v Česku? Má totiž i své nevýhody

Ministerstvo životního prostředí je vidí především v ohrožení stávajícího systému třídění odpadů, které stojí většinou právě na PET lahvích. Mohla by tak klesnout vůle třídit jiné plasty a s existenčními problémy by se potýkali jejich zpracovatelé. pro obce by to zase znamenalo zvýšené náklady odpadového hospodářství. 

Plasty, jako jsou polypropylenové nebo polyetylenové lahve od kosmetiky nebo potravin, různé kelímky a vaničky na mlékárenské zboží apod. přitom tvoří nezanedbatelnou část plastových obalů. Z 250 tisíc tun plastových obalů, které ročně vzniknou v Česku, je podle MŽP PET obalů asi 51 tisíc tun.

Mezi další předpokládané komplikace zálohování patří nakládání s nesešlápnutými PET lahvemi s víčkem, jak doma u spotřebitelů, tak v menších obchodech. S vysokými náklady se pojí třeba výkupní automaty.


Petr Žoha



Sdílet tuto petici

Pomozte této petici získat víc podpisů.

Jak petici propagovat?

  • Sdílejte petici na své facebookové zdi a ve skupinách souvisejících s tématem vaší petice.
  • Spojte se s přáteli
    1. Napište zprávu s vysvětlením, proč jste tuto petici podepsali. Lidé ji totiž podepíší spíše, když budou chápat, o jak důležité téma se jedná.
    2. Zkopírujte adresu webových stránek této petice a vložte si ji do vlastní zprávy.
    3. Pošlete zprávu přes e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram a LinkedIn.



Placená propagace

Tuto petici nabídneme 3000 lidí.

Zjistit více...