Petice za zrušení ohňostrojů k příležitosti konání lázeňských sezón v lázeňských městech

Tato petice je určena pro:

- Slatinné lázně Třeboň, s.r.o., Lázeňská 1001, 37901  Třeboň, k rukám pana prof. JUDr. Viléma Kahouna, Ph.D.

- Město Třeboň, Palackého nám.  46, 37901 Třeboň, k rukám pana starosty Jana Váni, PaedDr.

- Svaz léčebných lázní ČR, k rukám prezidenta – pana MUDr. Eduarda Bláhy,   Opletalova 27, 110 00  Praha 1

- Ministerstvo zdravotnictví ČR, Palackého nám. 375/4, Praha 2, k rukám ministra pana Mgr. et Mgr. Adama Vojtěcha MHA

Věc: PETICE - otevřená žádost o zrušení plánovaných ohňostrojů k příležitosti zahajování lázeňských sezón

V souvislosti s ochranou životního prostředí a tedy i přírodních léčivých zdrojů včetně ovzduší vás tímto žádáme, aby již nebyly ku příležitosti zahajování lázeňských sezón ve všech lázních ČR konány zbytné, hlučné a životní prostředí poškozující ohňostrojné akce. Ohňostroje produkují mnoho velmi malých částic, které mohou zůstat po provedeném ohňostroji po určitou dobu ve vzduchu. Tím se významně zvyšuje koncentrace částic ve vzduchu. Kovové sloučeniny dávají ohňostroji jejich živé barvy a mohou být také přítomny v oxidačním prostředku nebo směsích. Tyto kovy přetrvávají v životním prostředí. Malé částice toxických kovů, jako je olovo, chrom a antimon, vykazují vzestup koncentrací v atmosféře ve dnech po provedení ohňostrojů. Sloučeniny chloristanu se používají jako oxidační činidla v některých ohňostrojích pro podporu spalovací reakce. Tyto chloristany mohou kontaminovat vodní útvary poblíž ohňostrojů. Zvýšené koncentrace chloristanu ve vodě mohou ovlivnit divokou zvěř a mohou také ovlivnit lidské zdraví, pokud kontaminují pitnou vodu. Ohňostroje vedou ke zvýšeným hladinám známých znečišťujících plynů v atmosféře. Mezi tyto plyny patří oxid dusičitý a oxid siřičitý, které mohou způsobovat respirační problémy nebo zhoršovat stávající zdravotní problémy, jako je astma. Mohou také reagovat v atmosféře za vzniku částic. Hlavní negativní dopady tzv. „zábavní pyrotechniky“ jsou:   - hluk působí negativně na psychický i zdravotní stav starších, nemocných a citlivých  osob,  obtěžuje i široké obyvatelstvo, dochází k traumatickým stavům a zraněním včetně poškozování zdraví všeobecně, - dochází k znečišťování ovzduší těžkými kovy a dalšími karcinogenními látkami jako je např. barium, stroncium, hliník, cadmium a další v polétavém prachu krátkodobě i dlouhodobě podle přírodních povětrnostních vlivů a podmínek, - dochází ke kontaminaci škodlivými emisemi ovzduší, povrchových vod, zemědělské i nezemědělské půdy, přírodních léčivých zdrojů atd., - dochází ke škodám na majetku, domácím zvířatům a volně žijícím živočichům způsobují ohňostroje a pyrotechnická zábava stres a bolest. Stalo se v roce 2017 (údaje z faunistické databáze AVIF): v dubnu byl ve Františkových Lázních vyrušen z upraveného hnízda zvláště chráněný ohrožený druh - samec čápa bílého (Ciconia ciconia) ohňostrojem, pořádaným Městem Františkovy Lázně ve spolupráci s MKS. Později hnízdo obsadil pár čápa bílého a po provedeném dalším hlučném velkolepém ohňostroji při zahajování lázeňské sezóny 20.05.2017 bylo hnízdění zmařeno. Pár odletěl neznámo kam a již se na hnízdo nevrátil a hnízdo zůstalo po celý zbytek roku opuštěné.  Níže podepsaní občané si nepřejí, aby byly tyto zbytné a nekulturní zábavy organizovány, pořádány a hrazeny z veřejných financí obcí/měst a jejich příspěvkových organizací. Ochrana životního prostředí včetně ovzduší, půdy, povrchových vod a přírodních léčivých zdrojů je nade vší pochybnost prioritou nás všech.

Odkazy:

Františkovy Lázně, 24.02.2020

Petr Švehla

Za petiční výbor: Petr Švehla, Františkovy Lázně

Petr Švehla    Kontaktujte autora petice

Svým podpisem uděluji Petr Švehla svůj souhlas s předáním informací, které uvádím v tomto formuláři, těm, kdo mají v této záležitosti moc.

Vaši e-mailovou adresu nebudeme veřejně zobrazovat online.