Petice za hospodárné využití pozemku v ulici V Kolonii

Quoted post

Jan Ritter ml.

#5 Vážený chui,

2012-04-07 14:22

1. Mluvit může ve svobodné zemi přece každý a za vývojem města by měli stát zejména zkušení urbanisté.
2. K vytvoření petice vedly mj. i negativní reakce některých důchodců na tento záměr.
3. V první řadě jde o to, že se zastavuje hodnotná parcela v centru města budovou, která tam bude stát desítky, možná více, než sto let a stane se součástí vývoje zástavby, bude tvořit uliční prostor a měla by s tímto prostorem komunikovat, zejména v parteru. Kdo dnes může s jistotou říci, k čemu bude dům sloužit za 30 let?
4. Už to, že v tom místě má být postavena budova pro seniory, by nemělo být dogma. Mimochodem to vlastně ani neodpovídá moderním trendům sociální péče. Různé sociální skupiny by měly žít v maximální míře společně. A to i takové, vyžadující určitou míru a formu podpory. Od koncentrovaní osob do ústavů nebo takovýchto ghett se ve vyspělých zemích, pokud možno, upouští již od 60. let minulého století. Potřebné osoby mohou žít i v běžných bytech, které je možno bezbariérově upravit, třeba v přízemích bytových či rodinných domů. Asistence a podpora pak chodí v nutné míře za nimi a snáze jsou zapojeni i členové rodiny. Chodí navštěvovat příbuzné k nim domů a ne do "domova důchodců". A mohou společně chodit do veřejných parků a ne do "výběhů" za zdí.

Odpovědi

Lenka Jankovská

#29 Re: Vážený chui,

2012-04-16 17:24:07

#5: Jan Ritter ml. - Vážený chui,

Dobrý den,

s peticí zásadně nesouhlasím. Myslím si, že stavby, které v Nymburce za poslední léta vyrostly jsou jedna horší než druhá. Když se konečně objeví investor, který městu nabízí projekt zajímavý jak architektonicky tak svým záměrem a město ho kupodivu podpoří, tak ho začnou podkopávat samotní občané města. Myslím si, že ten projekt má opravdu dobrou myšlenku a stavba nemá vůbec nic společného s jakýmsi ghettem nebo k čemu to přirovnáváte. Je prostě jiná než ty ostatní, no a co? To je jedině dobře. Navíc si dokážu celkem živě představit, že moje babička by byla mnohem spokojenější v tomto typu bydlení. Tady může den trávit sledováním cvrkotu na ulici, pobýváním na zahrádce, klábosením se sousedy, může si zajít do obchodu atd., přitom tady má své vlastní soukromí a zároveň zajištěnou potřebnou péči. Jsem přesvědčená, že tady by byla daleko více začleněná do společnosti než v běžném bytovém domě, kde celý den čekala až za ní někdo přijde. Nebyla sice v "domově důchodců", ale daleko více izolovaná. Krom toho, ten "výběh za zdí" jak vy píšete, má být veřejně přístupný park, kde investor předpokládá využití na různé kulturní a společenské akce.