Petice za hospodárné využití pozemku v ulici V Kolonii

Jan Chrtek
Autor této petice

#26 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-04-12 10:05

#25: Lucie Mlejnecká - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Radujte se s námi. Je demokracie a svůj názor můžete vyjádřit zcela svobodně. Takže hurá do toho, držíme palce :-). A pak, prosím, přepošlete odkaz, ať lidé vědí, kde se mohou připojit. Díky

Jan Chrtek
Autor této petice

#27 Re:

2012-04-12 11:30

#21: Kračmarová Jana -

Jako komerční prezentace projektu velmi pěkně zpracováno...


Nepřihlášený uživatel

#28

2012-04-13 13:21

Souhlasím s vícepodlažním domem, nesouhlasím z architektonickým přízemním patvarem.
Lenka Jankovská

#29 Re: Vážený chui,

2012-04-16 17:24

#5: Jan Ritter ml. - Vážený chui,

Dobrý den,

s peticí zásadně nesouhlasím. Myslím si, že stavby, které v Nymburce za poslední léta vyrostly jsou jedna horší než druhá. Když se konečně objeví investor, který městu nabízí projekt zajímavý jak architektonicky tak svým záměrem a město ho kupodivu podpoří, tak ho začnou podkopávat samotní občané města. Myslím si, že ten projekt má opravdu dobrou myšlenku a stavba nemá vůbec nic společného s jakýmsi ghettem nebo k čemu to přirovnáváte. Je prostě jiná než ty ostatní, no a co? To je jedině dobře. Navíc si dokážu celkem živě představit, že moje babička by byla mnohem spokojenější v tomto typu bydlení. Tady může den trávit sledováním cvrkotu na ulici, pobýváním na zahrádce, klábosením se sousedy, může si zajít do obchodu atd., přitom tady má své vlastní soukromí a zároveň zajištěnou potřebnou péči. Jsem přesvědčená, že tady by byla daleko více začleněná do společnosti než v běžném bytovém domě, kde celý den čekala až za ní někdo přijde. Nebyla sice v "domově důchodců", ale daleko více izolovaná. Krom toho, ten "výběh za zdí" jak vy píšete, má být veřejně přístupný park, kde investor předpokládá využití na různé kulturní a společenské akce.

Adam Havlín

#30 Re: Re: Vážený chui,

2012-04-17 00:28

#29: Lenka Jankovská - Re: Vážený chui,

Neměli by tu "izolovanost" babiček, které celý den čekají, až za nimi někdo přijde, řešit spíš jejich potomci než špatné urbanistické projekty?


Nepřihlášený uživatel

#31

2012-04-17 10:06

Rozhodně by tam měl stát vícepodlažní dům respektující výšku okolní zástavby !Toto mi přípomíná ,,panelák naležato"!Nezapomeňme , že to je vjezd do města se 14000 obyvateli a měl by působit reprezentativně a s živým parterem.
Vašek Balšánek

#32 ?

2012-04-17 10:13

Ví někdo jak velkou částkou bude potom samotné město(tedy naše peníze:-) přispívat na provoz tohoto domu? Dotace z MPSV nemusí být tak velká aby pokryla celý "levný" provoz. Je v podmínkách, že zde budou bydlet senioři alespoň z nymburského okolí ? Nebo je zde v plánu umístit pražské či jiné "bohaté" seniory ? Je smluvně ošetřeno, že se bude dům provozovat 20 let, nebo tu za pět let ztrátového provozu bude stát "levný hotel" s dobrou dostupností ? Osobně se mi ta stavba prostě nelíbí a proto jsem podepsal. Jestli někdo ví nějakou z odpovědí na mé otázky, prosím za informaci nebo odkaz, kde se mohu dočíst více. Díky.

Nepřihlášený uživatel

#33 Re: ?

2012-04-17 12:28

#32: Vašek Balšánek - ?

Některé odpovědi víme:

1) Město by na provoz nemělo přispívat žádnou částkou.

2) Dotace z MPSV investor nepožaduje, neboť by poté musel splnit požadavky kladené na soc. bydlení, což nechce

3) Žádná podmínka, že tam musí bydlet senioři (a je jedno zda z Nymburka či okolí) neexistuje. Neexistuje tedy ani žádná doba, po kterou tu senioři budou bydlet

4) To, že tento dům investor nazval domem pro seniory je pouze hříčka s názvem. Sám investor připustil, že důležitější bude prodat jednotlivé byty. Je velký předpoklad, že byt prodá bez ohledu na věk zájemce.

 

Ing. J. Marek

...

#34 Re: Re: ?

2012-04-17 13:32

#33:Samozřejmě, Domov pro seniory to podle zákona nebude, dokonce ani dům s pečovateslkou službou. Označení slovní hříčka je naprosto přesné.

Zdenda

#35 Re: Re: ?

2012-04-17 15:44

#33: - Re: ?

celkem správně...právě proto není vůbec jisté, co tam nakonec vyroste, zda se neprodá dál jen čistý pozemek, který investor výhodně nakoupí. a schovávání se za seniory je největší ubohostí tohoto investora...

Vašek Balšánek

#36 Lze provozovat soc.zařízení bez jakékoli dotace - jen z nájmu ?

2012-04-17 17:09

#33: - Re: ?

Tak v tomto případě pak nevím, proč řešíme vzhled, když je to čiročirá komerční blafumáš. Tedy to skoro mužu chápat tak, že investor chce stavět byty v dobré lokalitě a aby to přes nás občany přešlo-maskuje to přes sociální cítění... Moc s.domovů či sociálních zařízení která se uživý bez dotací MPSV či kraje neznám. Asi budem soc.experiment a u nás v Nymburce ukážeme světu, že to lze :-)

Lenka Jankovská
Nepřihlášený uživatel

#37 Re: Re: Re: Vážený chui,

2012-04-17 18:30

#30: Adam Havlín - Re: Re: Vážený chui,

Samozřejmě, že to je věcí rodiny, ale ne každý má tu možnost si své rodiče nebo prarodiče vzít domů, žít s nimi pohromadě a postarat se o ně. To je ideální přestava, ale málokdy reálná.  Pokud je senior ve vlastním bydlení, je odkázán na to kdo za ním přijde, pže už třeba není tak mobilní, aby sám vycházel. A ikdyž za ním jeho rodina dochází každý den, bude stále více izolovaný než v diskutovaném domě. V tom jsem nesouhlasila s panem Ritterem, který tvrdí opak.

Adam Havlín
Nepřihlášený uživatel

#38 Re: Re: Re: Re: Vážený chui,

2012-04-17 23:27

#37: Lenka Jankovská - Re: Re: Re: Vážený chui,

Jenže v petici jde o architektonický návrh a jeho urbanistické řešení, ne o bydlení pro seniory, to je v daném případě druhotné (a jak vyplývá z této diskuse, není vůbec jisté, zda investor skutečně zamýšlí postavit dům pro seniory, nebo mu jde jen o prodej bytů). Jde o to, že ten návrh nesplňuje původně stanovená pravidla, nedoporučil ho architekt ani odborná komise, neschválila ho Rada města, takže se vůbec na zastupitelstvo neměl dostat. Ať už investor zamýšlí postavit cokoli - dům pro seniory, mateřskou školku nebo hotel - měl by to udělat podle pravidel a město by jejich dodržení mělo vyžadovat. A k těm pravidlům (byť třeba nepsaným) patří i nějaký urbanistický koncept města. Pokud by si investor vymyslel, že udělá dům pro seniory v kostele sv. Jiljí, taky to město přeci nemůže schválit, i když by se tam třeba seniorům bývalo líbilo a z kostelní věže by měli krásný výhled na svět.


Nepřihlášený uživatel

#39 Re: Re: Re: Re: Re: Vážený chui,

2012-04-18 10:58

#38: Adam Havlín - Re: Re: Re: Re: Vážený chui,

krásně napsáno...nezbývá než souhlasně pokývat hlavou


Nepřihlášený uživatel

#40 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vážený chui,

2012-04-18 11:29

#39: - Re: Re: Re: Re: Re: Vážený chui,

stačí mít čistou mysl a umět jasně formulovat...


Nepřihlášený uživatel

#41 Tomáš Němeček

2012-04-19 22:09

Je to naprosto jednoduné
A) Může tu stát několika patrový dům s podzemním parkováním, kde náklady budou zcela jistě vyšší než na stávající projekt.
B) S ohledem na vynucené náklady při výstavbě patrového domu se investice značně prodraží
C) Prodražení investice s ohledem na požadavek občanů podepsaných pod peticí prodraží nájem a služby
D) Chceme, aby byla drahá služba?
E) Nechceme!
F) Jednoznačně chceme dostupnou službu pro občany našeho města!
G) Co se stane, když se bude nesmyslně požadovat vyšší objekt s parkováním pod stavbou?
H) Přijde investor a řekne, petiční výbor a další občané pod peticí požadují vyšší stavbu tím se značně zvýší vstupní investicí pro ralizaci stavby a tímto se prodražují služby.
CH) Je na základě této skutečnosti město schopno provoz dotovat?
I) Není, dobře poděkujte petičnímu výboru
J) Loučím se a odcházím projekt realizovat do např. Čelákovic
K) Jste opět na začátku!
L) Vypíšeme výběrové řízení znovu?
M) Co by zde mělo být?
N) Asi bytový dům
O) To je nápad!!!
P) Bude někdo o ně mít zájem?
Q) Proč?
R) No nové byty se těžko prodávají - Zálabí neprodané, Na Příkopě neprodané, V Nároďáku budou byty, Sídliště volné nájemní byty
S) To je jedno ať, už tam teda něco stojí hlavně ať nejsme za blbce

Závěrem: Vážený petiční výbore, dochází Vám tyto skutečnosti?

Troufám si říct s plnou vážností, že NE !!!



Nepřihlášený uživatel

#42 Re: Tomáš Němeček

2012-04-20 00:17

#41: - Tomáš Němeček

Proč tam teda nepostavit unimo buňky? To by bylo nejlevnější.

Jan Ritter ml.

#43 Re: Tomáš Němeček

2012-04-20 11:25

#41: - Tomáš Němeček

Vážený pane Němečku,
úvahy nad zástavbou ve městě právě nemohou být jednoduché, jsou naopak mnohaduché, protože se týkají mnoha lidí, a to nejen obyvatel města a to i s ohledem na generace, které budou přicházet. Poskytl bych alespoň základní podněty k úvaze poněkud širších ekonomických souvislostí:
- poměr užitné plochy objektu k zastavěné ploše
- poměr kapacity objektu k nákladům na realizaci a údržbu veřejné infrastruktury (kanalizace, vodovod, vedení elektro, plynofikace, plochy ulic, potencionální fungování veřejné dopravy atd.)
- plošné roztahování nízkopodlažní zástavby zvyšuje docházkové vzdálenosti, zvyšuje nutnost automobilové dopravy a tedy i nároků na parkování
Objekt přece může být navržen jako multifunkční, protože tak i během své životnosti funguje. Může třeba nabízet v přízemí byty orietované do poloprivátních částí vnitrobloků a směrem do ulice komerční prostory s přístupy rovnou z chodníku. V patrech mohou být funkční jednotky, které je možno upravit v průběhu životnosti stavby na byty, kanceláře, ordinace apod. Když už si zde záměr bere seniory jako rukojmí, nevěřím, že kdokoli ve finále uvítá, že musí v rámci areálu překonávat nepřiměřené vodorovné vzdálenosti. Není v centru města moudřejší svézt se pár pater výtahem?
Ať se tedy hledá v rámci skutečných soudobých potřeb hospodárnější řešení. Ať je třeba pozemek rozdělen a budova dané funkce postavena jen na jeho části. Logicky: K tomuto typu návrhu může vést pouze zájem o spekulace s pozemky, nikoli o rozumné investice zohledňující prospěch nás všech.

Tento příspěvek byl odstraněn jeho autorem (Zobrazit podrobnosti)

2012-04-20 14:39


Kyklop

#45 Re: Re: Tomáš Němeček

2012-04-22 19:21

#43: Jan Ritter ml. - Re: Tomáš Němeček 

 Co dodat? Promluvil architekt, který neřeší zdroje a vstupy do takové investice. Já se vznášim já si létám . . . !!! Nemá zohledňovat archiek možnosti investora? U vás bych si nenechal navrhnout ani kulnu na dříví, protože tímto přístupem tam budete cpát ještě kurník pro slepice! Čest vaší práci . . . celej otec.

Jan Ritter ml.

#46 Re: Kyklop

2012-04-24 06:42

#45: Kyklop - Re: Re: Tomáš Němeček

1. Ordinace i prodejní plocha (komerční prostory) jsou obsaženy i v půdorysu navrhované stavby.
2. Kvalitu veřejného prostoru, využití území a variabilitu staveb ovlivňuje způsob, jakým jsou organizovány, nikoli plýtvání s prostředky.
3. Stanovisko vyjádřené formou petice podporuje, aby byly dodrženy podmínky, za kterých subjekt zvítězil ve výběrovém řízení a následně v jejich smyslu podepsal smlouvu. Pro zúčastněné to tedy není nic nového.
4. Vyjádření podpory návrhu, a tedy nesouhlasu s peticí, vyzní lépe s adresným podpisem a bez zcestných osobních útoků.

Obr Koloděj

#47 Re: Re: Re: Tomáš Němeček

2012-04-24 17:02

#45: Kyklop - Re: Re: Tomáš Němeček

Není Kyklop ten bledý, černovlasý pán z radnice???

Odysseus

#48 Re: Re: Re: Tomáš Němeček

2012-04-25 22:03

#45: Kyklop - Re: Re: Tomáš Němeček

Tak to je hodně slabé a ubohé. Jak vidno, Kyklopovi chybí nejen oko, nýbrž i mozek!

Jan Ritter ml.

#49 Informace o pozitivním vývoji

2012-06-28 19:20

1. Dne 21. 5. byla petice za "hospodárné využití pozemku v ulici V Kolonii", přijata na útvar interního auditu MÚ Nymburk.
2. Téhož dne byla projednána Zastupitelstvem města, které ji vzalo na vědomí.
3. Rada města konstatovala, že podnět splňuje náležitosti petice dle zákona č. 85/1990 o právu petičním, ve znění pozdějších předpisů.
4. Rada města uvítala zájem a zapojení občanů na rozhodování o věcech veřejných projednávaných v orgánech města.
5. Rada města sdělila, že konečné rozhodnutí je na příslušných orgánech města.
6. 27. 6. 2012 rada města doporučila zastupitelstvu města revokovat - zrušit usnesení ZM č. 1 ze dne 29. 2. 2012 ke stavbě domu pro seniory, což bylo téhož dne zastupitelstvem schváleno.

Naší peticí jsme poukázali na celou řadu problémů plánované výstavby. Vedení města se jimi muselo zabývat a zjistilo, že správné řešení je odstoupit od smlouvy s investorem.
Všem zúčastněným za petiční výbor velmi děkujeme.