Petice za společné jednání k vyjasnění situace na ZŠ Zdice

Kontaktujte autora petice

Otevřený dopis starostovi města Zdice , vedení ZŠ Zdice

2024-05-03 07:52:03

Dobrý den,

chtěl jsem Vás informovat , že jsem dne 3.5.2024 odeslal přes datovou schránku Otevřený dopis starostovi města Zdice a také otevřený dopis na vedení ZŠ Zdice.  Součástí dopisu je i vyjádření osloveného právníka.

Zároveň jsem chtěl poděkovat všem, kteří petici podepsali.

S pozdravem  Milan Mičienka

 

Ve Zdicích dne 3. 5. 2024


Otevřený dopis starostovi města Zdice – Situace v ZŠ Zdice  


Vážený pane starosto, 

vzhledem k tomu, že na zasedání zastupitelstva města Zdice dne 15. 4. 2024, kterého jsem se zúčastnil z důvodu přednesení Petice za společné jednání k vyjasnění situace na ZŠ Zdice, mi byly sděleny nové skutečnosti, uvádím následující:   

Na zasedání zastupitelstva města Zdice z Vašich úst několikrát zaznělo, že zástupkyně ředitelky školy při pracovní neschopnosti ředitelky ZŠ nemůže řešit vzniklou situaci na ZŠ Zdice s pedagogy, kteří vznesli podněty k diskusi, neboť byla „osobnostně a profesně napadena“. Dle vyjádření osloveného právníka (viz přílohu otevřeného dopisu) není žádný důvod k její nečinnosti, a to i kdyby podala žalobu či trestní oznámení.
To znamená, že celá věc mohla být řešena a vyřešena již začátkem března.
Právník také uvádí: „Je tedy pravdou, že pokud by zřizovatel věnoval dění na škole větší pozornost, mohlo být současné neutěšené situaci předejito, resp. mohla být alespoň zmírněna.”

Žádám Vás tedy: 

V součinnosti s vedením ZŠ Zdice o iniciaci jednání s pedagogy, kteří vznesli podněty k diskusi, a také o informaci, kdy dojde (došlo) ke zmiňovanému jednání. 
O transparentní zveřejnění výsledků tohoto jednání. 
O objasnění, čím bylo právně podloženo Vaše tvrzení, že pokud byla statutární zástupkyně ZŠ Zdice „osobnostně a profesně napadena“, nemůže jednat s pedagogy, kteří vznesli podněty k diskusi. Platná právní úprava pojem „osobnostní a profesní napadení“ nezná.
O vyjádření, proč nebyla k situaci ve škole svolána školská rada, kde má zřizovatel školy člena a zároveň předsedu (předpokládám, na webu ZŠ Zdice – Školská rada totiž nejsou aktuální informace), který tuto radu svolává. Uvedenou situaci na ZŠ Zdice by měla řešit především tato rada. V případě, že v této věci již svolána byla, žádám o informaci, kdy byla svolána a s jakým výsledkem.     
Obávám se rozpadu pedagogického sboru vlivem nečinnosti vedení ZŠ Zdice.

Zároveň nepovažuji za korektní a etické, když na zasedání zastupitelstva města Zdice citujete z interního dopisu (prosba pedagogů o diskuzi s vedením školy), který byl předán ředitelce ZŠ Zdice. Pokud je interní dopis veřejný, žádám o  jeho zveřejnění v celém jeho obsahu. Také další vyjádření některých zastupitelů ohledně zpochybňování počtu pedagogů, kteří podali podněty k diskusi, a dokonce zpochybňování jejich podpisů, mi nepřijde nestranné, korektní ani etické, přestože ve svém vyjádření uvádíte následující: „Věřím v rozumnou akademickou debatu, která bude korektní a etická.“ (viz Vaše vyjádření ze dne 11. 4. 2024). Nestrannost a korektní a etická debata je dle mého názoru základem úspěšného vyřešení sporu. Stejně tak může totiž argumentovat i druhá strana a zpochybňovat podpisy na podporu ředitelky ZŠ Zdice. Tato zpochybňování jsou naprosto zbytečná a neřeší podstatu problému.

Otevřený dopis posílám současně i na vedení ZŠ Zdice s dotazy, proč vedení ZŠ Zdice nejednalo, přestože dle mnou obdrženého právního vyjádření konat mohlo a dokonce mělo. 


S pozdravem 


Milan Mičienka
Hroudská 126
Zdice


      

Příloha otevřeného dopisu

 

Vyjádření právníka :


Právník byl seznámen se situací v ZŠ Zdice. Požádal jsem ho o vyjádření ke zmíněným bodům, které mě byly sděleny na zasedání zastupitelstva 15.4.2024.


1. Město jako zřizovatel nemůže zasahovat do personálních záležitostí školy (Souhlasím po přečtení školského zákona), 


2. Současná ředitelka je nyní v pracovní neschopnosti a tedy nemůže řešit vzniklou situaci (opět souhlasím, ředitelka ZŠ vzniklou situaci řešit nemůže při pracovní neschopnosti).


3. Statutární zástupce školy – zástupkyně školy – byla dle vyjádření starosty „osobnostně a profesně napadena” v interní petici, kterou předali nespokojení pedagogové (text petice pedagogů je interní, nemám ji k dispozici) vedení školy a chtěli řešit věc interně. Starosta dále tvrdí, že zmíněná zástupkyně řeší věc se svým právníkem a že tedy nemůže nyní řešit současnou situaci v ZŠ, protože byla „osobnostně a profesně napadena”. 


Odpovězeno dne 23.04.2024, Mgr. Lukáš Mohyla (právník)):

Dobrý den,

postupně se vyjádřím k Vámi uvedeným bodům:


1/ V tomto ohledu lze se zřizovatelem školy souhlasit – personální záležitosti musí být řešeny přímo školou, resp. jejím vedením. Je samozřejmě rovněž pravdou, že pokud by zřizovatel věnoval dění na škole větší pozornost, mohlo být současné neutěšené situaci předejito, resp. mohla být alespoň zmírněna.


2/ Je samozřejmě pravdou, že ředitelka školy nemůže nastalou situaci řešit, je-li dočasně práce neschopná.


3/ Nevidím žádný důvod, proč by zástupkyně ředitelky nemohla současnou neutěšenou situaci řešit. Domnívá-li se zástupkyně ředitelky, že prostřednictvím petice nespokojených pedagogů byla dotčena její osobnostní práva, může to řešit soukromoprávní cestou (podáním žaloby) či cestou veřejnoprávní (iniciací zahájení přestupkového řízení či podáním trestního oznámení) – to však rozhodně nepředstavuje překážku v plnění jejích pracovních povinností.


Zástupkyně ředitelky je povinna suplovat dočasnou nepřítomnost paní ředitelky ve škole, tzn. že by se měla věnovat i řešení současného problému. Údajné dotčení osobnostních práv zástupkyně ředitelky nemůže omluvit případnou rezignaci na řešení palčivých problémů celého učitelského sboru, resp. celé školy. Dle mého názoru je proto nerozhodné, zda zástupkyně ředitelky podala žalobu či trestní oznámení – její pracovní pozice jí povinuje zabývat se všemi potížemi, které se na škole vyskytují.

 

Pojmy „osobnostní“ a „profesní“ napadení platná právní úprava nezná – nevím, proč pan starosta použil právě tyto termíny. Člověk může být dotčen na svých osobnostních právech (kupříkladu právo na vážnost, důstojnost, čest či jméno) – není prakticky žádný rozdíl v tom, zda se dotčení osobnostních práv člověka týká jeho osobnosti či profese.

 

Otevřený dopis vedení  ZŠ Zdice – Situace v ZŠ Zdice  

Vážená paní ředitelko, zástupkyně ředitelky,

vzhledem k tomu, že na zasedání zastupitelstva města Zdice dne 15. 4. 2024 mi byly sděleny nové skutečnosti, uvádím následující: 

Na  zasedání zastupitelstva města Zdice z úst pana starosty několikrát zaznělo, že statutární zástupce školy – zástupkyně ředitelky – školy nemůže řešit vzniklou situaci na ZŠ Zdice s pedagogy, kteří vznesli podněty k diskusi, neboť byla „osobnostně a profesně napadena a věc řeší se svým právníkem.“  Dle vyjádření osloveného právníka (viz přílohu otevřeného dopisu) není žádný důvod k nečinnosti zástupkyně ředitelky, a to i kdyby podala žalobu či trestní oznámení. To znamená, že celá věc mohla být řešena a mohla být i vyřešena.

 

Žádám Vás tedy o: 

Okamžitou iniciaci jednání s pedagogy, kteří vznesli podněty k diskusi, a také o informaci, kdy dojde (došlo) ke zmiňovanému jednání.
O transparentní zveřejnění výsledků tohoto jednání.
Vysvětlení, proč zástupkyně ředitelky ZŠ Zdice již nejednala (vzhledem k současné pracovní neschopnosti ředitelky ZŠ) s pedagogy, kteří vznesli podněty k diskusi, a popř. o jaký právní názor opíráte svou nečinnost.
Doplnění aktuálních informací na webu ZŠ Zdice – Školská rada (členové, kontakty, jmenování, zápisy).  

Dle stanoviska právníka měla být současná situace řešena a mohla být i vyřešena. Mám obavy, že dojde k rozpadu učitelského sboru, k němuž mohla tato nečinnost výrazně přispět.

 

S pozdravem 

Milan Mičienka
Hroudská 126
Zdice

 

 


Milan Mičienka

Příspěvek spokojených zaměstnanců smazán na základě jejich požadavku

2024-04-28 18:18:10

.


Milan Mičienka

.

2024-04-28 18:12:05

.


Milan Mičienka

Příprava otevřeného dopisu na vedení ZŠ Zdice a na město Zdice

2024-04-25 06:13:33

Dobrý den,

Na základě nových skutečností připravujeme otevřený dopis na vedení ZŠ Zdice a na město Zdice.

Chceme oslovit vedení ZŠ Zdice a město Zdice jednoznačnými otázkami a požadavky.

Pokud máte nějakou připomínku, námět, požadavek, otázku na vedení školy popř. na město Zdice,
poprosím Vás o zaslání  do 27.4.2024 na email : micienka@centrum.cz, popř. jsem k dispozici na adrese :
Milan Mičienka, Hroudská 126, Zdice nebo na telefonu 773011458.

Vaše náměty se budeme snažit do otevřeného dopisu zapracovat.


Milan Mičienka

Další postup

2024-04-24 04:23:57

Dobrý den,

Na zasedání zastupitelstva města Zdice dne 15.4.2024 bylo řečeno mnohé jak  z  úst pana starosty tak některých zastupitelů.
V současné době tyto informace ověřuji a brzy Vás budu informovat o dalším postupu.

S pozdravem

Milan Mičienka

 

 


Milan Mičienka

Informace o zveřejnění

2024-04-19 05:17:31

Dobrý den,

Rád bych Vás informoval o dalším dění .

14.4.2024 - Petici jsem odeslal přes datovou schránku na ZŠ Zdice a současně i na zřizovatele město Zdice .

Do dnešního dne 19.4.2024 jsem jak od města Zdice tak ani od ZŠ Zdice žádné vyjádření nedostal.

 

15.4.2024 - Petici jsem přednesl na  veřejném zasedání zastupitelstva města Zdice .

 

16.4.2024 - Snažil jsem se oslovit i druhou stranu  tedy "nespokojené" pedagogy s žádostí o zveřejnění petice.

17.4.2024 - Petice zveřejněna na blogu "nespokojených" pedagogů. https://ptamesekamdal.blogspot.com/

 

18.4.2024  - Zveřejněn nový příspěvek na blogu : https://ptamesekamdal.blogspot.com/

 

18.4.2024 - Oficiálně informován (emailem) zástupce rodičů ve školské radě, zda současná situace v ZŠ Zdice byla řešena a popřípadě s jakým výsledkem.  Pokud situace řešena nebyla, vznesl jsem podnět ve formě této petice.

Milan Mičienka

 

 

 

 


Milan Mičienka



Sdílet tuto petici

Pomozte této petici získat víc podpisů.

Jak petici propagovat?

  • Sdílejte petici na své facebookové zdi a ve skupinách souvisejících s tématem vaší petice.
  • Spojte se s přáteli
    1. Napište zprávu s vysvětlením, proč jste tuto petici podepsali. Lidé ji totiž podepíší spíše, když budou chápat, o jak důležité téma se jedná.
    2. Zkopírujte adresu webových stránek této petice a vložte si ji do vlastní zprávy.
    3. Pošlete zprávu přes e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram a LinkedIn.



Placená propagace

Tuto petici nabídneme 3000 lidí.

Zjistit více...