Studentská petice na podporu stávky zaměstnanců ve vysokém školství 17. října 2023

Kontaktujte autora petice

Poděkování za podporu a účast na stávkových aktivitách

2023-10-25 09:19:02

Milé doktorandky, milí doktorandi, milé studentky, milí studenti,

jménem iniciativy Hodina pravdy a stávkového výboru bychom vám chtěli mnohokrát poděkovat za vaši masivní účast na stávce, díky níž vláda a MŠMT již nemohly přeslechnout naše požadavky. Ze zpráv jste se již nejspíš dozvěděli, že ministr Bek odmítl požadavek stávkujících a nezvýší rozpočet na VŠ vzdělávání o 3 miliardy Kč pro rok 2024. Přesto i díky vašemu kolektivnímu zapojení do protestů přislíbil jednu miliardu korun oproti stávajícímu návrhu rozpočtu, z níž by mělo být 800 milionů využito na alespoň částečné snížení dramatických nerovností v mzdových tarifech v rámci jednotlivých univerzit. Otevírá se tím cesta k postupnému zlepšování situace zejména na těch nejvíce podfinancovaných fakultách. 

Na mzdách těch, co na nich za často podprůměrný plat pracují, se však tato částka nejspíš dostatečně neprojeví. Zaměstnanci VŠ se proto dále budou zasazovat o to, aby jim byly garantovány příjmy alespoň ve výši minimální důstojné mzdy. Co se týká doktorského studia, dle posledních zpráv se požadovaná novela do začátku akademického roku 2024/2025 nestihne odhlasovat a prosadit v praxi, takže doktorandky a doktorandy čekají další krušné roky s nutností vydělávat si peníze na živobytí jinde.

V prosazování našich požadavků na záchranu podfinancovaného vysokého školství proto neustáváme a jsme připraveni k dalším protestům, o jejichž podobě a načasování vás budeme dále informovat! Musíme zkrátka vládě i ministru Bekovi nadále připomínat nesplněné závazky z vládního programového prohlášení, podle něhož jsou vzdělání a věda pro tuto vládu prioritní a klíčovou oblastí rozvoje naší země. Je na čase, aby se to konečně projevilo také v rozpočtových kapitolách těchto resortů!

Za iniciativu Hodina pravdy a stávkový výbor,

Jakub Koláček


Kolektiv studujících

Informace k protestům 17. 10.

2023-10-13 06:49:57

Milí signatáři a milé signatářky studentské petice na podporu stávky zaměstnanců ve vysokém školství 17. října 2023,

přinášíme vám aktuální informace k plánované stávce a protestům.

Především bychom vám všem chtěli poděkovat, že vám není osud našich vysokých škol lhostejný. V současné chvíli se vás pod petici podepsalo více než 850, což je skvělý úspěch. Aby měly naše protesty co nejširší dopad, je třeba, aby se nás na protestním shromáždění sešlo co nejvíce. Proto bychom vás všechny chtěli vyzvat, abyste se protestů zúčastnili. Níže několik důležitých informací:

-      Protestní shromáždění se koná v úterý 17. října od 14:00 na náměstí Jana Palacha v Praze, před budovou Filozofické fakulty.
-      Z náměstí vyrazí kolem 15:00 průvod, jehož cílem je Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy v Karmelitské ulici.
-      Odkaz na FB událost: https://www.facebook.com/events/284167454427297

K protestům a jejich přípravám se vážou také různé doprovodné akce:

-    V sobotu 14. října se od 9:00 do 15:00 bude konat společná příprava transparentů a bannerů pro protest. Odkaz na událost a další informace: https://www.facebook.com/events/1249316415752702

-    V den protestů 17. října se od 9:30 bude na hlavní budově Filozofické fakulty konat doprovodný program, jehož součástí bude otevřená diskuze, do níž bude mít každý příležitost se zapojit a říci svůj názor na stav vysokého školství a s ním spojené protesty. Více informací naleznete zde: https://hodinapravdy.cz/protest-17-10/

Budeme rádi, když se do protestů a jejich propagace zapojíte v nejvyšší možné míře, bojujeme o naší společnou budoucnost.

Máte-li jakékoliv podněty či připomínky, neváhejte nás kontaktovat na e-mailu info@hodinapravdy.cz 

Za kolektiv studujících

Kajetán Holeček


Kolektiv studujících



Sdílet tuto petici

Pomozte této petici získat víc podpisů.

Jak petici propagovat?

  • Sdílejte petici na své facebookové zdi a ve skupinách souvisejících s tématem vaší petice.
  • Spojte se s přáteli
    1. Napište zprávu s vysvětlením, proč jste tuto petici podepsali. Lidé ji totiž podepíší spíše, když budou chápat, o jak důležité téma se jedná.
    2. Zkopírujte adresu webových stránek této petice a vložte si ji do vlastní zprávy.
    3. Pošlete zprávu přes e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram a LinkedIn.



Placená propagace

Tuto petici nabídneme 3000 lidí.

Zjistit více...