PETICE ZA OTEVŘENOU DISKUZI K MULTIFUNKČNÍ HALE TUCHOMĚŘICE

Kontaktujte autora petice

Důležité!!! Chystá se podvod na vůli vyjádřenou v referendu proti hazardu!!!

2023-10-17 21:20:58

Vážení přátelé.

Velmi se omlouvám za nevyžádanou korespondenci, ale situace ohledně hazardu v Tuchoměřicích je vážná. Přeposílám e-mail Iniciativy Tuchoměřice proti hazardu, ve kterém se dozvíte další informace. Nikdy jsem o to nežádal, ale dnes udělám výjimku - sdílejte prosím text Iniciativy se svými sousedy a známými. Je to opravdu důležité!!!

Vážení sousedé,

zastupitelé sice zítra přijmou vyhlášku, která hazard na území obce zakazuje, ale než začne vyhláška platit, je velmi pravděpodobné, že ještě narychlo dají hazardu zelenou. Dnes nám tuto možnost telefonicky potvrdil starosta obce Pavel Cihlář.


Vyzýváme proto všechny občany, kteří ctí demokratická pravidla hry a volili v referendu proti hazardu, aby zítra v 18 hodin přišli na zastupitelstvo a do očí zastupitelům řekli, co si o tomhle nehorázném švindlu myslí. Tuchoměřice nejsou žádná ruská gubernie, kde rozhoduje ten, kdo víc platí!

 

Jak je to možné?

Vedení obce nejednalo dostatečně rychle (nesvolali např. mimořádné zastupitelstvo ihned po referendu) a vytvořili tak hluché období, kterého využili zástupci hazardu a podali žádost o povolení provozu hazardu v obci.

 

Je možné tomu ještě zabránit?

Ano, je v kompetenci vedení obce podvodu zabránit. Pokud se bude řídit jednoznačnými výsledky referenda a využije svých pravomocí, nemusí nátlaku ze strany investorů podlehnout. Například může rozhodnout až do 60 dní od podání žádosti o provoz hazardu nebo lze stanovit dřívější datum účinnosti vyhlášky zakazující hazard v obci. Možnosti jsou.

 

Souvisí to s žalobou pana Kejmara na referendum?

Ne, s žalobou na platnost referenda nemá tato situace nic společného.

 

Pokud by vás zajímalo cokoliv dalšího, pište, zkusíme na vaše dotazy odpovědět. Uvidíme se zítra!

S pozdravem

Terezie Imlaufová

Koordinátorka kampaně

+420 724 381 720

tucho@nehazardu.cz

www.nehazardu.cz

 

Zdá se, že záleží na každém z nás, jestli v Tuchoměřicích hazard bude, nebo ne. Pojďme se ještě jednou postavit hazardní lobby (a bohužel tentokrát i našim zastupitelům, kteří s námi nehrají čistou hru) čelem. Dokažme jim, že svobodná vůle znamená víc než peníze z lidského neštěstí.

Děkuji za Vaši součinnost a přeji nám všem krásnou budoucnost bez hazardu.

 

Martin Dimov


Martin Dimov, Jan Chyba

Sportovní hala a kasina jsou spojené nádoby

2023-09-01 12:35:59

Vážení přátelé.

              Úvodem bychom se rádi omluvili za dlouhou odmlku. Odmlčeli jsme se, protože jsme si mysleli, že ekonomické aspekty pandemie Covid-19 a vzápětí války na Ukrajině a s tím spojeným rušením různých dotačních programů ukončí snahu o uskutečnění (pro Tuchoměřice) megalomanského projektu sportovní haly, kterou někteří zastupitelé eufemisticky nazývají multifunkční halou, jiní dokonce „kulturákem“.

            Bohužel jsme se zmýlili. Pološílený sen o multifunkční hale nadále trvá. Zdá se, že zastupitelé jsou ochotni udělat cokoliv, aby tento projekt uskutečnili. Neváhají kvůli tomu ani „prodat vesnici ďáblu“, který je v tomto případě zastoupen hned dvěma kasiny. Ponechme stranou úvahy o morální čistotě peněz, které obě kasina slibují. A že jak kasino v POPu, tak ještě virtuální megastavba kasina Admirál, které má vyrůst na pozemku jednoho z obecních zastupitelů (?), slibují vyšší desítky, snad i stovky milionů ročně do obecní pokladny. Problémem (kromě původu těchto peněz) je to, že tyto příjmy jsou hypotetické ve smyslu slibem nezarmoutíš, neboť o nich v budoucnu nebudou rozhodovat ani ona kasina, ani naši zastupitelé, ale vláda ČR. Již v tuto chvíli jsou slibované příjmy díky změnám ve vládním konsolidačním balíčku sníženy zhruba o dvě třetiny. Z kasina Admirál by navíc tyto příjmy začaly plynout až po jeho zprovoznění, což je minimálně několik let. Další nebezpečí pro obecní pokladnu znamená snaha současné paní hejtmanky Středočeského kraje vyloučit obce, na jejichž území působí hazardní průmysl, z krajských dotací.

            Možná, že někomu by příjmy z hazardu (budou-li v budoucnu vůbec nějaké) nevadily, protože školu nebo kanalizaci přece vesnice potřebuje. Omyl – nejvyšší prioritou zastupitelů, jak lze vidět v letošním Tuchoměřickém zpravodaji 06/07, je stavba multifunkční haly.

            Jistě jste zaznamenali, že se o povolení provozování hazardu v Tuchoměřicích bude konat 15. září 2023 obecní referendum. Obáváme se, že akce Hala a akce Kasina se vzájemně prolínají – bude-li schválen provoz kasin, zastupitelé (zaslepeni tučnými příjmy do obecní pokladny) přistoupí neprodleně k nezvratným krokům vedoucím k vybudování nové multifunkční haly. Vzhledem k nejistým příjmům to může být velice nebezpečné, neboť v blízké budoucnosti se jeví docela pravděpodobné, že tento finanční pramen takřka nebo i zcela vyschne. Tuchoměřicím tak reálně hrozí, že v centru obce bude strašit rozestavěný betonový pomník. Anebo – v horším případě – bude z Tuchoměřic zadlužená obec s rozpadající se infrastrukturou a novou sportovní halou.             Je proto naprosto nezbytné odmítnout v referendu povolení hazardu v Tuchoměřicích. Kromě výše zmíněného scénáře (netvrdíme, že to tak bude, jen se domníváme, že je to docela reálná možnost) přinese hazard vyšší kriminalitu, problémy s gamblerstvím, zničené lidské osudy, podstatné zintenzivnění dopravy ve vsi a jejím okolí a další negativní jevy. Proč by jinak chtěli zastupitelé zároveň zřídit obecní policii, kterou jsme doteď nepotřebovali? A která také bude něco stát.

            Prosíme Vás, nevěřte kasinům v jejich argumentaci. Jsou to lidé, kteří chrání a rozvíjejí svůj byznys. To je jejich jediný záměr a naše vesnice je jim ukradená, byť nám tvrdí, že budou za Tuchoměřice pomalu i dýchat. Ověřte si informace z nezávislých zdrojů (Tuchoměřice se staly „slavnými“ a informace o hazardu v naší vesnici, kde jsou zároveň i informace vyvracející lži šířené zástupci kasin, jsou snadno dohledatelné). Můžeme Vám dát učebnicový příklad takové manipulace. V posledním Tuchoměřickém zpravodaji je článek pana zastupitele Václava Střelby. Jeho odhad „částky, která bude Tuchoměřicím k dispozici“ byl přebrán z webových stránek hazardních společností, kterými se snaží ovlivnit naše mínění. Neboli – slibem nezarmoutíš! Odhadované příjmy jsou totiž falešné – počítá se v nich s tím, že obě kasina už jsou v provozu a daňové zákony se nebudou měnit.

            Máte-li stejný názor, sdílejte toto prosím s Vašimi přáteli a sousedy. Dovolujeme si Vás i požádat, abyste se zúčastnili referenda a hlasovali proti povolení hazardu v obci. Byť to tak na první pohled nevypadá, toto hlasování bude o tom, jak budou Tuchoměřice vypadat příštích několik desítek let. Hazardní hoši mají ostré lokty a jestliže u nás svůj byznys vybudují, budou ho bránit všemi prostředky! Pojďme zachovat Tuchoměřice takové, jaké jsou. I proto jsme oba vstoupili do iniciativy Tuchoměřice proti hazardu. Bez Vás to ale nedokážeme. Prosíme Vás o pomoc.

            Své názory a připomínky (které bychom vzhledem k novým, ještě závažnějším skutečnostem, rádi znali) nám posílejte na emailové adresy: martin.dimov@seznam.cz nebo jchyba@seznam.cz.

 

Martin Dimov

Jan Chyba


Martin Dimov, Jan Chyba

Aktuální informace 3

2021-09-07 21:41:51

            Vážení přátelé.

            Nejprve bychom se chtěli omluvit za relativně dlouhý interval mezi průběžně poskytovanými informacemi (s tím souvisí i délka textu, za což se také omlouváme). Bylo to způsobeno jednak dovolenými, jednak i zamyšlením se nad některými vašimi reakcemi, za které jsme opravdu rádi. Minimálně nám z nich vyplývá, že nejsme zdaleka jediní, které tento problém trápí natolik, že jsou ochotni tomu věnovat svoje myšlenky a zejména svůj volný čas.

            Z většiny Vašich reakcí je cítit nedůvěra k vedení obce. Z našeho pohledu je to celkem pochopitelné; vždyť multifunkční hala byla „tajně připravena“ dokonce bez vědomí všech tuchoměřických zastupitelů, natož aby se vedení obce namáhalo cokoliv vysvětlovat. Ve chvíli, kdy „bylo hotovo“, se vedení obce omezilo pouze na informaci o tomto kroku na stránkách Tuchoměřického zpravodaje. Myslíme si, že právě odtud ona nedůvěra pramení a koaliční zastupitelé by si především měli uvědomit, že si za to mohou sami.

            Ve Vašich reakcích se objevuje i jakási „poraženecká nálada“, že se vedení obce rozhodlo a že s tím již nelze nic dělat. Ano, uznáváme, že nic není jednoduché. Ale hlavu vzhůru! Od rozhodnutí o stavbě do jejího započetí vždy uplyne ještě mnoho času, kdy se mohou stát nejrůznější věci. Možná, že se může dokonce naskytnout taková konstelace, že ani realizace multifunkční haly – kupříkladu v kombinaci s novou či plnohodnotně rozšířenou základní školou – nemusí být nakonec špatné řešení. Protože zejména rezignace na situaci okolo základní školy je to, co Vám – soudě dle reakcí – značně vadí.

            A další věc, se kterou se někteří neumíme smířit, je poměrně nešťastné umístění multifunkční haly v „pocitovém“ centru Tuchoměřic.

            O tom, že ne všichni z nás to vidí pesimisticky, svědčí i nabídky s čímkoliv pomoci, náměty, jak otázku o multifunkční hale dostat více mezi lidi, a to dokonce včetně možnosti celou záležitost medializovat. Tak daleko z našeho pohledu rozhodně ještě nejsme, protože věříme, že se nakonec o všem dokážeme otevřeně pobavit v naší obci. Nicméně to svědčí o tom, že nás všechny možnost zadlužení se kvůli hale a ne zcela smysluplné plánování obecního rozvoje opravdu trápí. A to je moc dobře!

            A teď už konečně k aktuálním informacím. V minulém mailu jsme Vás informovali o plánovaném setkání se starostou Pavlem Cihlářem. K tomuto setkání došlo začátkem července a s panem starostou se sešel Martin Dimov. Ze schůzky bychom chtěli vypíchnout několik důležitých bodů.

            Umístění multifunkční haly. V tomto bodu nemáme pro ty z nás, kterým navrhované umístění vadí, dobré zprávy. Vedení obce chce na stavbu využít možnosti dotace z programu Brownfield (program regenerace území „zkontaminovaného“ nepoužitelnou či rozpadající se stavbou). Jakékoliv jiné umístění než náhrada chátrající sokolovny proto tuto dotaci naprosto vylučuje.

            Dotace. Pan starosta u tohoto bodu zmiňoval jakousi možnost dalších dotací, které ještě nelze specifikovat. Dle pana starosty však musí být obec na jejich vyhlášení připravena. Ano, taková dotace je vysloveně spíš toužebné přání než reálná možnost. Na druhou stranu – obce, které mají při vyhlášení dotace již hotový projekt, stojí na pomyslné startovní čáře hodně vepředu. Dotace se totiž přidělují nejlépe připraveným projektům. Základem je vytvoření takového projektu, což by ani při jeho nerealizaci neznamenalo pro obecní pokladnu žádnou významnou ztrátu. Dalším stupněm k eventuálnímu přidělení dotace je získání stavebního povolení. Tady platí to samé co u předchozího bodu – ztráta při nerealizaci by byla zanedbatelná. Dalším zvýhodňujícím stupněm je pak již uzavřená smlouva o provedení práce s určitou stavební firmou. Tady už bychom byli opatrní, protože finanční ztráta by nemusela být zanedbatelná. Proto bychom trvali na nějakém všeobecném konsenzu; nejedná se o stavbu na pět či deset let, pro Tuchoměřice jde spíše o „stavbu století“.

            Spojení haly s rozšířením školy. Podle slov Pavla Cihláře vedení obce rozšíření školy principiálně neodmítá. Jedním z problémů jsou však finance. Na roky 2020 a 2021 byly ve Středočeském kraji stopnuty dotace na projekty stavby nových škol. Co bude dál však není jasné; nové krajské zastupitelstvo vzešlé z minulých voleb by mohlo mít na situaci odlišný pohled. Dalším problémem je velikost základní školy rozšířené o druhý stupeň. Zda by měla být pouze pro místní děti nebo by mohla poskytovat vzdělání i přespolním. To je z našeho pohledu věcí veřejné diskuze. Velice palčivým problémem, který pan starosta zmínil, je značná obtížnost zajistit kvalifikovaný personál pro výuku na druhém stupni. Nepopíráme, že kvalifikovaných učitelů není nazbyt. Na druhou stranu – jistě bude jednodušší poptávat učitele pro hotovou školu než pro virtuální projekt. Zdá se, že překážek pro rozšíření základní školy vidí vedení obce bohužel více než dost. Byl jsem však Pavlem Cihlářem ubezpečen, že vedení obce diskuzi o škole rozhodně neodmítá. Tak uvidíme…

            Během setkání byla s panem starostou uzavřena jakási gentlemanská „dohoda o odkrytých kartách“. Z naší strany to obnáší otevřenost jednání; za nesouhlas se záměry vedení obce se nemusíme stydět a ani je nemusíme držet v tajnosti. Konkrétně tato dohoda spočívá v tom, že o svých krocích budeme pana starostu informovat (kupříkladu ho seznámíme s obsahem námi zasílaných aktuálních informací). Na oplátku bylo Pavlem Cihlářem přislíbeno, že budeme informováni o všech změnách ohledně možné výstavby multifunkční haly. Bude-li hrát vedení obce s „otevřenými kartami“, není důvod chovat se jinak. V opačném případě máme další možnosti, k nimž – věříme – nebudeme muset sahat.

            A ještě jednu zprávu na závěr. Na přímý dotaz, zda současné vedení obce počítá v tuto chvíli se stavbou multifunkční haly „za každou cenu“, pan starosta Cihlář odpověděl, že ano. Je totiž přesvědčen, že si to můžou Tuchoměřice dovolit. Nemůžeme samozřejmě vidět do myšlenek nikoho z vedení obce, neznáme ani úplně přesný stav obecní pokladny, jsme však k tomuto tvrzení velmi skeptičtí. Zejména nebude-li na stavbu přidělena žádná dotace. Jsme přesvědčeni, že při současných cenách stavebních materiálů a stavebních prací, by byla tato stavba pro obecní finance přímo likvidační. Nicméně od plánů k realizaci je ještě daleko. Takže buďme ostražití (jde přece o peníze všech tuchoměřických občanů, tedy i naše), ale chmury stranou a užijme si zbytek léta.   Martin Dimov Jan Chyba


Martin Dimov, Jan Chyba

Aktuální informace 2

2021-07-05 10:46:42

Vážení přátelé.

            V letním dvojčísle Tuchoměřického zpravodaje byl uveřejněn informační článek o veřejné debatě na téma stavby multikulturní haly v naší obci. Z článku vyplývá, že přes počáteční určité rozpory zavládla nakonec veskrze pozitivní a souhlasná atmosféra mezi většinou zúčastněných občanů. Vy, kteří jste tam byli, o tom víte své. Ty ostatní bychom rádi informovali, že toto tvrzení má k pravdě velice daleko. Jediné, na čem by se většina zúčastněných dokázala pozitivně shodnout, byla role pana architekta Hájka, který poctivě odpovídal na veškeré dotazy. A popravdě – i on byl mnohokrát překvapen a zaskočen tím, jak se o této obří investici rozhoduje bez všeobecného konsenzu a navíc víceméně za zavřenými dveřmi. Přestože se tedy s tímto článkem nemůžeme v žádném případě ztotožnit, nebudeme na něj v tuto chvíli nijak reagovat, neboť naším zájmem je zejména otevřené a transparentní jednání s vedením obce, ne otevřený konflikt.

            S tím přímo souvisí druhá informace. Pan starosta Pavel Cihlář velmi ochotně přistoupil na společnou schůzku, která se uskuteční v brzkém termínu. To je jistě dobrá zpráva; minimálně panu starostovi zřejmě není zcela lhostejný názor občanů, kteří multifunkční hale za cenu prázdné obecní pokladny a zadlužení vesnice nefandí. Věříme, že tato schůzka by mohla být schůzkou startovací. Dle potřeby by pak mohla následovat další setkání, aby se k vedení obce vždy dostaly i naše názory. A hlavně – aby byly brány při rozhodování v potaz. Naše síla není zanedbatelná!

            O výsledku této schůzky Vás budeme samozřejmě neprodleně informovat. Stejně i o dalším postupu. To však bude na pořadu až podle výsledku setkání s panem starostou.

            Přejeme Vám všem krásné léto s vírou, že rozum a zodpovědnost nakonec zvítězí.

            Na závěr bychom znovu rádi uvedli, že za jakýkoliv námět či názor Vám budeme vděčni, neboť bez zpětné vazby se nemusíme posouvat tím nejsprávnějším směrem. Své podněty nám můžete psát na následující emailové adresy: martin.dimov@seznam.cz nebo jchyba80@gmail.com.

Martin Dimov

Jan Chyba


Martin Dimov, Jan Chyba

Aktuální informace 1

2021-06-21 12:20:25

Vážení přátelé.

     Ve středu 16. 6. 2021 proběhla v prostoru amfiteátru nad základní školou veřejná debata na téma nové multifukční haly. Debatu svolalo obecní zastupitelstvo na návrh opozičního zastupitele Jana Kordy. Kromě obecních zastupitelů se debaty zúčastnili i zástupci ateliéru M1 architekti, kteří byli vybráni k vypracování projektové dokumentace a získání stavebního povolení.

     Debata byla dlouhá, leccos se více či méně objasnilo, něco však stále zůstalo nevysvětleno. Vezměme postupně všechny důvody, pro které vznikla Petice za otevřenou diskuzi, a pokusme se objasnit, zda byly naše obavy rozptýleny či potvrzeny.

     Ohledně informací o přípravách a eventuální realizaci se pan starosta Pavel Cihlář zavázal, že v průběhu celého procesu se budou moci všichni občané, kteří budou mít o problematiku zájem, k aktuální situaci vyjádřit. Plánují se podobná setkání, na nichž budou nejen zastupitelé, ale opět i zástupci ateliéru M1 architekti. To je jistě pozitivní zpráva. Na druhou stranu bylo vedením obce ústy pana starosty potvrzeno, že současné vedení je rozhodnuto stavbu realizovat v každém případě. Otázkou pak zůstává, k čemu určitá transparentnost celého procesu vlastně je.

     Druhý bod petice se týká financování stavby. Vedením obce jsme byli informováni, že existuje možnost získat na stavbu dotaci v revitalizačním programu Brownfield. Maximální výše dotace je 50.000.000,- Kč, což by byla nezanedbatelná část ceny celého projektu. S podivem je, že o této možnosti nevěděli ani všichni přítomní zastupitelé, což pouze potvrzuje, že transparentnost a otevřenost je pouze proklamovaná, nikoliv skutečná. Možnost získání dotace je samozřejmě pozitivní zpráva, nicméně její přidělení vůbec není jisté. Co je naopak alarmující, je fakt, že na přímý dotaz, zda stavba proběhne i bez přidělení dotace, odpověděl pan starosta kladně. Jinými slovy, obava ze zadlužení obce zůstává aktuální. Spojení projektu nové haly s rozšířením základní školy na devítiletou vedení obce striktně odmítá. Důkaz, že se o tom ani neuvažuje, poskytl přímo pan inženýr z architektonického studia, který přítomným sdělil, že zadání znělo pouze na multifunkční halu. Bez jakékoliv návaznosti na další projekty.

     Třetím bodem petice je využitelnost a obslužnost multifunkční haly. V tomto bodu jsme se dověděli pouze jednu informaci a to, že u haly bude vybudováno parkoviště se čtyřiceti parkovacími místy. Přímo v centru obce!

     Poslednímu bodu naší petice jsme se částečně věnovali v bodu týkajícím se financování. Zástupci ateliéru M1 architekti potvrdili, že zadání projektu bylo jednoznačné. Tato hala na tomto místě! V tomto bodě jsme se proto opět nikam neposunuli, neboť toto řešení považuje vedení obce za uzavřené a konečné. Jedním z důvodů je pravděpodobně fakt, že kdyby byla hala na jiném místě, na přidělení dotace z programu Brownfield by Tuchoměřice mohly okamžitě zapomenout.

     Z výše uvedeného vyplývá, že obavy, které nás vedly k sepsání petice, rozhodně rozptýleny nejsou. Zdá se, že vedení obce v tuto chvíli odmítá brát v potaz jakýkoliv jiný než souhlasný názor na stavbu multifunkční haly na místě současné sokolovny. Pozitivním závěrem veřejné diskuze je fakt, že vedení obce alespoň slíbilo větší transparentnost celého procesu a také náznak šance, že by stavba (v případě přidělení dotace) nemusela zcela vysát obecní pokladnu.

     Proto, jako vyjádření dobré vůle, bychom navrhovali následující: Petici za otevřenou diskuzi ponecháme k možnosti podpisu v elektronické podobě. Pozastavíme však její papírovou podobu a její předání zástupcům vedení obce. S její existencí bychom však seznámili pana starostu, stejně jako s faktem, že aktivní sbírání podpisů pozastavujeme. Zároveň bychom však pana starostu upozornili na její aktivaci, či dokonce změnu požadavku v případě, že proklamovaná otevřenost celého přípravného procesu nebude naplněna nebo by hrozilo zhroucení obecních financí.

     Za jakýkoliv námět či názor Vám budeme vděčni, neboť bez zpětné vazby se nemusíme posouvat tím nejsprávnějším směrem. Své podněty nám můžete psát na následující emailové adresy: martin.dimov@seznam.cz nebo jchyba80@gmail.com.

 

Martin Dimov, Jan Chyba


Martin Dimov, Jan Chyba



Sdílet tuto petici

Pomozte této petici získat víc podpisů.

Jak petici propagovat?

  • Sdílejte petici na své facebookové zdi a ve skupinách souvisejících s tématem vaší petice.
  • Spojte se s přáteli
    1. Napište zprávu s vysvětlením, proč jste tuto petici podepsali. Lidé ji totiž podepíší spíše, když budou chápat, o jak důležité téma se jedná.
    2. Zkopírujte adresu webových stránek této petice a vložte si ji do vlastní zprávy.
    3. Pošlete zprávu přes e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram a LinkedIn.



Placená propagace

Tuto petici nabídneme 3000 lidí.

Zjistit více...