Petice za dodržování neděle jako dne pracovního klidu

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#2 Re: Proč chcete zase něco diktovat?

2012-12-20 00:44

#1: Milan - Proč chcete zase něco diktovat?

Milý pane Milane, já se snažím vnést toto téma do hry, nepotřebuji přesvědčovat ostatní (třeba Vás), že si mají myslet přesně to, co já. O konečné podobě takových změn je stejně potřeba se bavit společně. Je to návrh, podnět, impuls. Vy akorát urážíte. Nevíte o mně nic, a přesto si dovolujete tvrdit, že "mám ručičky dozadu" a že jsem "líná jak veš". Myslíte, že jsem se v posledních letech válela doma nebo že nedělám svoji práci ráda? Mýlíte se v obou případech.

Také bych si přála, aby si každý mohl vybrat, a pokud by mu v neděli práce vadila, šel by jinam. Ale doba se mění a všichni jsou čím dál více nuceni podřídit se tomu, co chce zaměstnavatel, protože nezaměstnanost je vysoká. Nemyslím si, že zaměstnavatel je otrokář, ale mám pocit, že trend k tomu čím dál víc směřuje.

Pokud nemáte rád neděle a volné dny, mnohé to o Vás vypovídá... (Ostatně sama jsem je také neměla moc ráda v době, kdy jsem neprožívala zrovna šťastné období.) Pokud si pletete židovství nebo evangelickou teologii s ezoterikou, nesvádíte boj s "pseudoelitářstvím", ale se středoškolskými znalostmi. Také by bylo dobré občas vyjet za hranice a pochopit, že třetina lidí nebude jezdit za nákupy např. do Německa, protože v Německu jsou v neděli obchody zavřené. S pozdravem M.O.

Odpovědi

Milan

#3 Re: Re: Proč chcete zase něco diktovat?

2012-12-20 08:58:31

#2: - Re: Proč chcete zase něco diktovat?

No, omlouvám se za možná trochu neadekvátní útok, ale podívejte: pamatuji temné doby naší země před rokem 1989. Tehdy to, co několik lidí nebylo schopno zajistit přirozeně a spontánně, se vždy uzákonilo.  Počínaje "vedoucí úlohou KSČ" a konče zákonem o táborech nucené práce a zákonem na ochranu lidově demokratické republiky. Jak to skončilo, víme všichni. Někteří se poučili, jiní stále nostalgicky pošilhávají po lákavém zákonu, který by zase něco nařídil či zakázal; to hlavně. Zákazy jsou tak lákavé... Zvláště levicově smýšlející jedinci, kteří nejsou schopni uplatnění ve svobodné ekonomice a potřebují kuratelní berličku zákazu, příkazu, kvóty.... Chcete u nás zákonem omezit svobodné podnikání? No tak to už jste hodně za hranou.

Vím že v Německu je zemským zákonem zakázán nedělní prodej, ovšem s výjimkami a ani se to nedodržuje, protože bydlím jen několik km od Furthu a v neděli si běžně v Německu nakupuji; pochopitelně nikoli v hypermarketu ale v menším obchůdku. Protože píšete pro ultralevicový Deník Referendum, jste patrně ze stejné sorty jako Jan Májíček, František Kostlán a další revolucionáři, kteří vidí nekriticky jen svoji pravdu a neohlíží se na nic a nikoho při jejím prosazování.

Jistě víte, že role státu je ve třech rovinách. Má člověku zajistit výkon moci zákonodárné, soudní a výkonné. Nic víc. Jakékoliv omezování svobody jednotlivce (neberte mne za slovo; mám na mysli svobodu neodporující vyšším právním aktům, jako je Listina základních práv a svobod a podobně) je přece nepřípustné! Proč má být postižen někdo, kdo si v neděli otevře svůj vlastní obchod a sám se třeba postaví za pult a prodává housky které sám upeče? Připadá Vám to normální?? A jestliže jdu kolem já a řeknu "hele, já chci také prodávat, pomohu ti a ty mi za to něco dáš", proč mám za to být postižen? Proč byste mi to zakazovala zákonem? Zkuste se oprostit od naivního prizmatu pravdoláskařské potřeby nutit lidem "dobro" i přes jejich vůli... Kdysi jsem četl něčí glosu na adresu různých těch pravdoláskařských eko/ gender/ cyklo/ multikulti/ a jiných aktivistů, která zněla nějak jako "...oni jsou schopni nám to dobro vnutit třeba i násilím"...

P.S. Prožívám velmi šťastné období. Jsem zdráv, syn je premiant, mám slušnou práci a proto necítím potřebu se v neděli válet doma bez možnosti si nakoupit po práci. Chci si volno udělat tehdy, kdy chci já a ne tehdy, kdy mi jej nařídí zákon.

Ať žije kapitalismus

#14 Re: Re: Proč chcete zase něco diktovat?

2014-04-18 19:37:30

#2: - Re: Proč chcete zase něco diktovat?

Vyčítáte Milanovi, že jen uráží. Ale co vy? "Pokud nemáte rád neděle a volné dny, mnohé to o Vás vypovídá.."  To není urážlivé? Je docela možné, že někdo v neděli pracuje, aby zahnal smutek (taky jsem to dělala). Má tedy mít radši deprese nebo se  opíjet? A myslíte, že každému pomůže klábosení se sousedy? Jsem překladatelka na volné noze a dost často o víkendu prostě pracovat musím. Tahle práce se nedá naplánovat. Pak mám někdy volno třeba celý týden, když práce zase není. O víkendu někdy využívám pečovatele k mamince. Jistě, pan Tožička by mě ušlechtile nabádal, jak mám pečovat sama, což taky dělám. Jenže i od toho si potřebuji odpočinout, a to i v neděli, jinak by to byla spíš "děle".  A nezdá se mi, že by k nám pečovatelky o víkendu chodily s nechutí. Jsou to často osamělé ženy, které jsou rády, že mají kam jít nebo že si odpočinou od rodiny.  Přítel pracuje v týdnu do 20 hodin, takže nám vyhovují společné nákupy o víkendu. A děsím se toho, že to zase někdo chytrý bude chtít zatrhnout. S hrůzou vzpomínám na dobu, kdy bylo otevřeno jen v sobotu do 12. A ten malér, když člověk zapomněl něco důležitého koupit.  Mimochodem, studentům jistě taky vyhovuje, že můžou jít o víkendu na brigádu třeba do supermarketu, pokud musí v týdnu do školy.