Petice za dodržování neděle jako dne pracovního klidu

Quoted post

Milan

#3 Re: Re: Proč chcete zase něco diktovat?

2012-12-20 08:58

#2: - Re: Proč chcete zase něco diktovat?

No, omlouvám se za možná trochu neadekvátní útok, ale podívejte: pamatuji temné doby naší země před rokem 1989. Tehdy to, co několik lidí nebylo schopno zajistit přirozeně a spontánně, se vždy uzákonilo.  Počínaje "vedoucí úlohou KSČ" a konče zákonem o táborech nucené práce a zákonem na ochranu lidově demokratické republiky. Jak to skončilo, víme všichni. Někteří se poučili, jiní stále nostalgicky pošilhávají po lákavém zákonu, který by zase něco nařídil či zakázal; to hlavně. Zákazy jsou tak lákavé... Zvláště levicově smýšlející jedinci, kteří nejsou schopni uplatnění ve svobodné ekonomice a potřebují kuratelní berličku zákazu, příkazu, kvóty.... Chcete u nás zákonem omezit svobodné podnikání? No tak to už jste hodně za hranou.

Vím že v Německu je zemským zákonem zakázán nedělní prodej, ovšem s výjimkami a ani se to nedodržuje, protože bydlím jen několik km od Furthu a v neděli si běžně v Německu nakupuji; pochopitelně nikoli v hypermarketu ale v menším obchůdku. Protože píšete pro ultralevicový Deník Referendum, jste patrně ze stejné sorty jako Jan Májíček, František Kostlán a další revolucionáři, kteří vidí nekriticky jen svoji pravdu a neohlíží se na nic a nikoho při jejím prosazování.

Jistě víte, že role státu je ve třech rovinách. Má člověku zajistit výkon moci zákonodárné, soudní a výkonné. Nic víc. Jakékoliv omezování svobody jednotlivce (neberte mne za slovo; mám na mysli svobodu neodporující vyšším právním aktům, jako je Listina základních práv a svobod a podobně) je přece nepřípustné! Proč má být postižen někdo, kdo si v neděli otevře svůj vlastní obchod a sám se třeba postaví za pult a prodává housky které sám upeče? Připadá Vám to normální?? A jestliže jdu kolem já a řeknu "hele, já chci také prodávat, pomohu ti a ty mi za to něco dáš", proč mám za to být postižen? Proč byste mi to zakazovala zákonem? Zkuste se oprostit od naivního prizmatu pravdoláskařské potřeby nutit lidem "dobro" i přes jejich vůli... Kdysi jsem četl něčí glosu na adresu různých těch pravdoláskařských eko/ gender/ cyklo/ multikulti/ a jiných aktivistů, která zněla nějak jako "...oni jsou schopni nám to dobro vnutit třeba i násilím"...

P.S. Prožívám velmi šťastné období. Jsem zdráv, syn je premiant, mám slušnou práci a proto necítím potřebu se v neděli válet doma bez možnosti si nakoupit po práci. Chci si volno udělat tehdy, kdy chci já a ne tehdy, kdy mi jej nařídí zákon.

Odpovědi

M.O.

#4 Re: Re: Re: Proč chcete zase něco diktovat?

2012-12-20 14:01:32

#3: Milan - Re: Re: Proč chcete zase něco diktovat?

Já respektuji Váš názor, ale stejně s Vámi nesouhlasím. Používáte některá klišé a pravicové populismy, jako např. že "levicově smýšlející jedinci, kteří nejsou schopni uplatnění ve svobodné ekonomice a potřebují kuratelní berličku zákazu, příkazu, kvóty...." Myslíte, že je-li někdo solidární s nezaměstnaným, přepracovaným nebo handicapovaným, stává se automaticky líným? V tom případě byl Ježíš Kristus největší lenoch všech dob. Ale asi ano, z Vašeho pohledu se jen toulal po kraji a plkal, místo aby řádně truhlářil jako jeho otec, a pokud možno od rána do večera, protože "práce šlechtí".

Co se týče petice, myslím, že máte přehnaný strach a vyplašenou reakci. Copak si vážně myslíte, že tato petice změní zákony? Dnes nepadne vláda, ani když se sejde 100.000 lidí na náměstí nebo když ji podle průzkumů většina lidí nechce. Co asi zmůže petice s pár podpisy? Jak říkám, chci jen vrátit toto téma na debatní stůl. Podobné komentáře, jako je ten Váš uvítám, abychom se dobrali někam, kde to bude vyhovovat co nejvíc lidem. (Mimochodem vláda v minulosti zamítla spoustu návrhů na změny tohoto zákona, jak levicová tak pravicová.)

Ale v otázce "svobodného podnikání" se naše názorové cesty prostě rozcházejí. Z dnešní doby mám pocit, že to, co je sice pro jednoho "svobodné", může být pro druhé minimálně "nesvobodné", ne-li "smrtící". Nějaké regulace a zákony potřebujeme. Když budeme všichni "svobodně" a "bez omezení" jezdit na zelenou, zvítězí ten s nejsilnějším vozem. A nejsem si jistá, jestli ho spoušť, kterou svou spanilou jízdou způsobí, bude činit šťastným a radost z vítězství se vychutná. Pokud ano, je to na pováženou.

"Pravdoláskařka" jsem byla naposled, když mi bylo 12, ale to nic nemění na tom, že uznávám i jiné hodnoty než "ekonomická prosperita" a "svobodné podnikání". Docela by mě zajímalo, pracovitý Milane, jestli byste byl tak rád v práci, kdybyste za to nedostával peníze. Co je vlastně Vaším hlavním pohonem v této otázce - že hrozně rád pracujete (seberealizace), nebo že si můžete vydělat kupu peněz?

 


Nepřihlášený uživatel

#5 Re: Re: Re: Proč chcete zase něco diktovat?

2012-12-20 15:37:47

#3: Milan - Re: Re: Proč chcete zase něco diktovat?

Zajeďte si prosím za nákupy v neděli a o svátcích do Německa a pak mudrujte.