ŽÁDOST O ZRUŠENÍ PLÁNOVANÉHO OHŇOSTROJE při akci „MĚSTSKÉ SLAVNOSTI 2024 v Děčíně“ dne 31.05.2024

PETICE - Otevřený dopis – žádost o zrušení plánovaného ohňostroje při akci „Městské slavnosti 2024 v Děčíně“ dne 31.05.2024

Z dostupných zdrojů se zjišťuje že je  na den 31.05.2024 plánován v Děčíně ohňostroj při „Městských slavnostech Děčín 2024“, na jehož realizaci bylo vyčleněno celkem 266200,-- Kč vč. DPH z veřejných financí.

My podepsaní žádáme tímto otevřeným dopisem (touto peticí), aby byl plánovaný ohňostroj zrušen či nepovolen, neboť zřejmě naruší tamní ekologickou syntézu biotopu mnoha živočišných druhů nejen chráněných zákonem č. 114/1992 Sb. z. o ochraně přírody a krajiny a prováděcí vyhlášky, odhlédneme-li i od značného znečištění ovzduší toxickými látkami, subsumovanými v polétavém prachu PM10, PM2,5. Kvůli znečištění ovzduší v ČR předčasně každý rok zemře kolem 11 000 lidí. Největší podíl úmrtí způsobuje mikroskopický prach – v roce 2017 způsobil 5 700 úmrtí. Další úmrtí jsou spojena s oxidy dusíku (NOx), karcinogenním benzo(a)pyrenem (BaP) či přízemním ozonem (O3). Znečištění způsobuje i chronická a akutní onemocnění, zejména dýchacího ústrojí, srdce a cév. Upozorňuji současně na toto: Ochrana kvality vnějšího ovzduší je rámována především zákonem č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší a vyhláškou č. 415/2012 Sb., o přípustné úrovni znečišťování a jejím zjišťování a o provedení některých dalších ustanovení zákona o ochraně ovzduší. Tyto předpisy mimo jiné transponují směrnici Evropského parlamentu a Rady 2008/50/EC ze dne 21. května 2008 o kvalitě vnějšího ovzduší a čistším ovzduší pro Evropu. Vzhledem k tomu, že jsou v České republice dlouhodobě překračovány imisní limity pro nejvýznamnější znečišťující látky,  je naše země pod zvýšeným dohledem Evropské komise. Ta proti České republice vede řízení pro nesplnění povinnosti, tzv. infringement, a to z důvodu dlouhodobě překročených imisních limitů prachových částic frakce PM10, které je ve fázi odůvodněného stanoviska, a dále kvůli dlouhodobě překročeným limitům oxidů dusíku (NOx); tam je řízení prozatím v první fázi tzv. formálního upozornění. Pokud ČR nesníží znečištění prachovými částicemi anebo neprokáže, že činí všechny kroky pro snížení, hrozí jí žaloba ze strany Komise a s tím spojené vysoké finanční postihy. V obdobných případech už před Soudním dvorem EU prohrálo Bulharsko a Polsko.

Obracíme se na vás jako na volené zástupce občanů, politiky, funkcionáře a úředníky ve jménu mnoha obyvatel a ve jménu ochrany životního prostředí s problémem, který každoročně trápí nás a naše okolí (zejména přírodu). Zábavní pyrotechnika a ohňostroje vážným způsobem narušují celkově životní prostředí, což je prokázané! Hlavní negativní dopady tzv. „zábavní pyrotechniky“ jsou: - hluk působí negativně na psychický stav starších, nemocných a citlivých  osob, obtěžuje i široké obyvatelstvo, dochází k traumatickým stavům a zraněním včetně poškozování sluchu, - dochází k znečišťování ovzduší těžkými kovy a dalšími karcinogenními látkami jako je např. barium a stroncium, síra - dochází ke škodám na majetku.

Na základě zkušeností z minulých let a na základě vědeckých studií zabývajících se vlivem ohňostrojů na volně žijící ptáky, např. zde:  https://www.casopis.ochranaprirody.cz/pravo-v-ochrane-prirody/vliv-zabavni-pyrotechniky-a-ohnostroju-na-ptaky/ považujeme pořádání ohňostrojů s nadměrnými zvukovými a optickými efekty za činnost, která může mít  v době nejen  rozmnožování a hnízdění volně žijících živočichů a zejména ptactva negativní vliv na jejich přirozený vývoj. Často dochází i ke zranění či úmrtí (ptáci ve velkém stresu ve snaze uniknout narazí na překážky).

V místě a době plánovaného odpalu a jeho okolí (několika kilometrů vzdušnou čarou)  žijí, hnízdí, vyvádějí mláďata volně žijící živočichové včetně ryb, ptáků, obojživelníků, plazů, hmyzu,  savců, zvířat ve volné přírodě i v domácím chovu. Lidé – žijící v této oblasti, kde má být odpalován ohňostroj jsou vystavováni psychické i zdravotní újmě. Podrobnou dokumentaci o tvorech vyskytujících se v místě a okolí plánovaného ohňostroje lze získat z faunistických databází AOPK, ČSO, ČSOP a příslušných zájmových spolků zabývajících se také ochranou životního prostředí.      Lokalita plánovaného odpalu ohňostroje se navíc nachází v ptačí oblasti, která zaujímá rozsáhlé území podél státní hranice s Německem o celkové délce 43 km, v nejširším místě má 17 km a leží mezi obcemi Tisá, Děčín, Česká Kamenice a Mikulášovice. Zahrnuje NP České Švýcarsko a CHKO Labské pískovce a dále přesahuje východním směrem mezi Chřibskou a Krásnou Lípou. Jedná se o lesnaté území s množstvím skalních útvarů, které představuje unikátní lesoskalní krajinu s širokou škálou biotopů od vlhkých nížinných přes suché a teplé náhorní plošiny až k vlhkým horským na dně hlubokých roklí. Naprostá většina vodních toků má přirozený charakter, nachází se zde také několik významných rybníků, mokřadů a nivních ploch a velmi důležité postavení má i pestrá zemědělská krajina. Důležitou roli hraje koridor nezamrzající řeky Labe, který slouží jako významná migrační trasa a také jako zimoviště či odpočinkové místo pro tažné druhy. Hnízdění nebo velmi pravděpodobné hnízdění bylo prokázáno u více než 140 druhů ptáků. Předmětem ochrany ptačí oblasti jsou populace a biotopy druhů: Datel černý (Dryocopus martius) Chřástal polní (Crex crex) Sokol stěhovavý (Falco peregrinus) - jako hnízdiště skalní útvary Výr velký (Bubo bubo) - jako hnízdiště skalní útvary Další významně zastoupené druhy: Bekasina otavní (Gallinago gallinago) Bramborníček černohlavý (Saxicola torquata) Bramborníček hnědý (Saxicola rubetra) Bukač velký (Botaurus stellaris) Cvrčilka slavíková (Locustella luscinioides) Čáp černý (Ciconia nigra) Čečetka zimní (Carduelis flammea) Holub doupňák (Columba oenas) Hýl rudý (Carpodacus erythrinus) Chřástal vodní (Rallus aquaticus) Jeřáb popelavý (Grus grus) Kachna divoká (Anas platyrhynchos) Kormorán velký (Phalacrocorax carbo) Krkavec velký (Corvus corax) Křepelka polní (Coturnix coturnix) Kulíšek nejmenší (Glaucidium passerinum) Labuť velká (Cygnus olor) Ledňáček říční (Alcedo atthis) Lejsek malý (Ficedula parva) Lelek lesní (Caprimulgus europaeus) Linduška luční (Anthus pratensis) Luňák červený (Milvus milvus) Lyska černá (Fulica atra) Morčák velký (Mergus merganser) Moták pochop (Circus aeruginosus) Moudivláček lužní (Remiz pendulinus) Orel mořský (Haliaeetus albicilla) Orlovec říční (Pandion haliaetus) Ořešník kropenatý (Nucifraga caryocatactes) Pěnice vlašská (Sylvia nisoria) Pisík obecný (Actitis hypoleucos) Polák chocholačka (Aythya fuligula) Polák velký (Aythya ferina) Potápka roháč (Podiceps cristatus) Rorýs obecný (Apus apus) Skorec vodní (Cinclus cinclus) Skřivan lesní (Lullula arborea) Sýc rousný (Aegolius funereus) Tetřívek obecný (Tetrao tetrix) Ťuhýk obecný (Lanius collurio) Včelojed lesní (Pernis apivorus) Žluna šedá (Picus canus)           Ohňostroj může způsobit utrpení a psychickou újmu lidem zdravým, lidem nemocným či jinak postiženým volně žijícím živočichům i zvířatům v domácích chovech (psi, kočky, koně, domácí prasata či jiná zvířata v zájmovém chovu).

Je vysoce pravděpodobné, že realizací ohňostroje/ohňostrojů dojde bezpochyby ke škodlivému zasahování do přirozeného vývoje všech živočichů a  přinejmenším některých z druhů zvláště či jinak chráněných živočichů a lze tedy dovodit, že v blízkosti odpalu plánovaného ohňostroje se mohou vyskytovat či vyskytují i jiní chránění či nechránění volně žijící živočichové, kteří hledají v této době potravu či úkryt právě poblíž této oblasti. Tato nesmyslná, drahá, nekulturní a zbytná činnost může negativně ovlivnit i jejich případné přirozené migrační cesty nebo existenční vývoj v době odpalu tohoto ohňostroje. AOPK uvádí – odkazuje na četné informační zdroje, ze kterých vyplývá, že ohňostroje mohou negativně působit na volně žijící (ale i domácí) živočichy. AOPK dále uvádí, že „Na základě výše zmíněného je tedy zjevné, že ohňostroje škodlivě zasahují do přirozeného vývoje zvláště chráněných, ale i zákonem nechráněných živočichů“ (sic!).

Protože se intenzita používání zábavní pyrotechniky za poslední roky v ČR dostala do neúnosného stavu, vyzýváme vás také, abyste začali tento problém řešit i ve vaší obci např. vydáním obecně závazné vyhlášky, která by tuto aktivitu zakazovala nebo velmi silně omezovala. Na základě zkušeností z jiných zemí se jako jediné a účinné řešení této neakceptovatelné situace jeví úplný zákaz používání a prodeje zábavní pyrotechniky. Výrazné omezení používání zábavní pyrotechniky již platí např. v Německu, Maďarsku, Polsku,  Rakousku a také na Slovensku.

Logicky a s rozumem lze dovodit, že pokud objednavatel, realizátor či odpalovač plánuje odpal ohňostroje, musí mít ze zákona povolení či souhlas Města Děčína, souhlas Hasičského záchranného sboru (kterému se plánovaný ohňostroj ohlásí dle zákona podle metodiky  - nových pravidel: viz odkaz zde: https://www.hzscr.cz/clanek/ohnostroje-podle-novych-pravidel.aspx

Objednavatel nebo realizátor či odpalovač plánovaného ohňostroje musí také disponovat pravomocně vydanou výjimkou ze zákona o ochraně přírody a krajiny číslo 114/1992 Sb. a prováděcí vyhlášky číslo 395/1992 Sb. – kterou se provádějí některá ustanovení zákona ČNR č. 114/1992 Sb. z.. od příslušné státní správy (Krajský úřad a ORP Městský úřad). Toto případné povolení (rozhodnutí) nedoporučujeme vydávat. Není možné, aby jeden či několik úředníků povoloval (povolovali) nějaké zbytné zábavy, které mohou ničit naše přírodní bohatství, naši přírodu a ve svém důsledku i nás. Nerozvážná rozhodnutí jednoho či několika úředníků mohou ohrožovat zdraví, životy nás všech živočichů nejen v ČR, ale i na této planetě.

V případě plánovaného zbytného ohňostroje v Děčíně upozorňujeme, že by se adresáti této žádosti měli zevrubně seznámit se stanoviskem České inspekce životního prostředí, OI Ústí nad Labem, č.j.: ČIŽP/44/2019/8582 ze dne 13.11.2019. Dle tohoto stanoviska by měl realizátor ohňostrojné akce disponovat pravomocným povolením příslušného krajského úřadu a povolením státní správy (ORP) podle výkladu České inspekce životního prostředí, viz. odborné stanovisko České inspekce životního prostředí č. j.: ČIŽP/44/2019/8582 ze dne: 13.11.2019. Pokud by snad mělo dojít k ničení životního prostředí ve městě Děčíně“, musí doložit organizátor, investor a objednavatel tyto doklady: podle ustanovení § 67 odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb., je ten, kdo v rámci výstavby nebo jiného užívání krajiny zamýšlí uskutečnit závažné zásahy, které by se mohly dotknout zájmů chráněných podle částí druhé, třetí a páté tohoto zákona (dále jen "investor"), je povinen předem zajistit na svůj náklad provedení hodnocení vlivu zamýšleného zásahu na tyto chráněné zájmy. Součástí hodnocení podle věty první je návrh opatření k vyloučení nebo alespoň zmírnění negativního vlivu na obecně nebo zvláště chráněné části přírody, nebo návrh náhradních opatření.

Žijeme ve velmi turbulentní době, kdy na nás ze všech stran útočí impulsy, které nevedou k harmonii našeho světa, ale právě naopak. Lidstvo je v situaci, kdy je zkoušeno nejen dopady své vlastní činnosti nezbytné pro jeho přežití, ale i dopady činnosti zcela zbytečné, ničivé a někdy až nepochopitelně sebezničující.

Víme už leccos o globálním oteplování a jeho následcích, víme už něco o přemrštěné spotřebě jedněch a nedostatku druhých, víme už leccos o dopadu válečných konfliktů a pandemií na lidskou populaci, ale bohužel i na celou planetu a její živé bytosti – zvířata, vegetaci…. Víme sice, že si tím snižujeme možnost dlouhodobého výhledu přežití, ale přesto konáme věci, které musí každý, v souvislostech vnímající, zodpovědný a soucitný člověk odsoudit.

Předpokládáme, že zastupitelé byli veřejností vybráni právě proto, že mají tuto zodpovědnost nejen v popisu práce, ale i jako základní vybavení svých osobností a vnímají skutečně v souvislostech a uvědomují si, že nejsou vládci regionů, ale že jsou ve službě veřejnosti se vší pokorou a pečlivým zvažováním, jak budou zabezpečovat prosperitu a zdraví svých občanů – voličů a jak budou smysluplně zacházet s jejich finančními prostředky. Děje se to? Je to tak? Je to tak i v případě pořádání ohňostrůjných atrakcí nejen v této době? Době již dávno poučené o tom, co je a co není prospěšné, zdravé, výchovné a důležité pro prosperující budoucnost obyvatel a celé přírody – našeho životního prostředí.

Závěr: Ohňostroje škodí a traumatizují: https://denikreferendum.cz/clanek/34241-ohnostroje-skodi-a-traumatizuji-omezit-pyrotechniku-je-namiste?fbclid=IwAR3tsanImTszd_aIYuPBdWKKH_OppVpEqx7D2-qRf17zVii4w6C6v1YXvR8 Akademie věd České republiky k ohňostrojům: https://www.avcr.cz/export/sites/avcr.cz/cs/veda-a-vyzkum/avex/files/2023-02.pdf       Ze všech shora uvedených důvodů vás tímto  žádáme, aby byla ve městě Děčíně zakázána či nepovolena zbytná zábava, jakou je nepochybně plánovaná ohňostrojná akce k příležitosti „Městských oslav 2024“, která má být realizována v Děčíně 31.05.2024.. Zákaz realizace této podle nás nekulturní, zbytné a životní prostředí poškozující zábavy by měl platit po celý rok ve všech katastrálních operátech obce/města Děčín a nakonec i v celé České republice. K používaní zábavní pyrotechniky by neměly být udělovány žádné výjimky.

Rozpočtovaná částka ve výši 266200,-- Kč může být například použita  při investování do sociální péče, dopravní infrastruktury či čistoty obce, kastračních a jiných programů pro opuštěná či toulavá zvířata, zoologické zahrady nebo záchranné stanice živočichů atp. Děkujeme předem za vyhovění této žádosti.

Petr Švehla – dobrovolný ochránce životního prostředí

20.04.2024

Petice je určena pro:

- Vedení Statutárního Města Děčína, Magistrát města Děčín, všechny zastupitele Zastupitelstva města Děčín, Ministerstvo životního prostředí ČR, Českou inspekci životního prostředí - ústředí Praha, Krajský úřad Ústeckého kraje

Petr Švehla    Kontaktujte autora petice

Svým podpisem uděluji Petr Švehla svůj souhlas s předáním informací, které uvádím v tomto formuláři, těm, kdo mají v této záležitosti moc.

Vaši e-mailovou adresu nebudeme veřejně zobrazovat online.