Jsme proti sloučení rychnovských hasičů s náchodskými !!!

Kontaktujte autora petice

DĚKUJEME - Co se díky vaším podpisům děje?

2023-06-14 08:42:39

Vaše podpisy mají velkou cenu a mohou napomoci k zlepšení bezpečnosti občanů celého kraje. Petice v obou formách (papírové i online) má nyní přes 500 vašich podpisů. A co se s nimi děje?

Nyní kontaktujeme zastupitele KHK s tímto apelem :

Změny přijaté k počátku tohoto roku spočívaly zejména ve sloučení Územních odborů Rychnov nad Kněžnou a Náchod a vytvoření Územního odboru Východ se sídlem v Náchodě. Důsledkem tohoto rozhodnutí je změna kategorie stanice v Rychnově na Kněžnou z centrální stanice na pobočnou a to i přesto, že se v její těsné blízkosti nachází strategická průmyslová zóna Solnice - Kvasiny. Na základě usnesení Vlády ČR č. 1100/2005 ze dne 31.8.2005 bylo v této zóně proinvestováno 1,379 mld Kč. Jednou z realizovaných akcí byla stavba požární stanice a sídla územního odboru Rychnov nad Kněžnou. Investorem této stavby byl Královéhradecký kraj. Na základě usnesení Vlády ČR č. 97/2015 ze dne 9.2.2015 bylo vyčleněno dalších 25 mil. Kč na modernizaci technického vybavení požární stanice v Rychnově nad Kněžnou. A přestože Vláda ČR i Královéhradecký kraj nadále podporují rozvoj této strategické průmyslové zóny, HZS KHK rozhodlo o tomto sloučení. To je doprovázeno obavami ze strany občanů žijících na Rychnovsku, kteří mají zápornou zkušenost se sloučením nemocnice Rychnov nad Kněžnou a Náchod do jednoho subjektu před deseti lety.

Období od počátku roku 2023 rovněž prokázalo, že dojezdové časy řídících důstojníků a vyšetřovatelů nově vzniklého odboru Východ, se výrazně prodloužily. Řídící důstojníci se totiž střídají, to znamená, že po rozdělení nově vzniklého většího územního odboru mezi méně lidí, musí dojet například z Broumova až do Říček v Orlických horách (což je 75 km s dojezdem asi 75 min.).

Ztráta autonomie Územního odboru Rychnov nad Kněžnou není však tím největším problémem. Od 1.1.2023 bylo plk. Poučem rozhodnuto zrušit z dispozice vozového parku rychlé zásahové automobily a technické automobily (RZA a TA). Jejich funkci přebraly cisterny ve speciálním technickém vybavení. Oboje má za následek závažné zvýšení ohrožení obyvatel, plynoucí z prodloužení dojezdových časů na místo zásahu. Jako důkaz uvedených skutečností přikládáme závěr práce Ing. Václava Novotného – Využitelnost vozidla RZA – L2R na stanici HZS Královéhradeckého kraje HK – Pražská. Tato práce byla vyhotovena jako seminární práce při ukončení bezpečnostně manažerského studia (MBA), na Institutu pro veřejnou zprávu Praha, v lednu 2022. Zde je také možno uvedenou práci v případě zájmu získat k prostudování. Lektorem byl GŘ HZS – Generálmajor Ing. Vladimír Vlček, Ph.D., MBA.

Je pak otázkou, zda poskytnutí daru 1,5 mil. Kč HZS KHK na nákup automatizovaných externích defibrilátorů bylo tou správnou investicí, když dojezdový čas na místo zásahu se touto změnou prodlouží a o záchraně života mnohdy rozhodují vteřiny.

Toto řešení považujeme za bezpečnostní riziko.

Dle nařízení Královéhradeckého kraje č. 5/2020 ze dne 5.10.2020 je plk. Pouč odpovědný za to, že Zastupitelstvu Královéhradeckého kraje doposud nebyla tato dokumentace předložena ke schválení. V nařízení je doslovně uvedeno, že souhrnná aktualizace dokumentace (změnou tohoto nařízení) se provádí v případě potřeby jednou ročně, vždy k 1. březnu příslušného roku.

 

 

Samozřejmě nezůstaneme pouze u KHK. Nyní je však důležité apelovat zde, protože územní změna se teprve bude na KHK projednávat ač se dle ní již v hasičském záchraném sboru jedná!!!

 

Tímto vás prosíme, šiřte petici dále mezi své přátele. Navíšíte tak její relevanci.


Dominika Havlíčková



Sdílet tuto petici

Pomozte této petici získat víc podpisů.

Jak petici propagovat?

  • Sdílejte petici na své facebookové zdi a ve skupinách souvisejících s tématem vaší petice.
  • Spojte se s přáteli
    1. Napište zprávu s vysvětlením, proč jste tuto petici podepsali. Lidé ji totiž podepíší spíše, když budou chápat, o jak důležité téma se jedná.
    2. Zkopírujte adresu webových stránek této petice a vložte si ji do vlastní zprávy.
    3. Pošlete zprávu přes e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram a LinkedIn.



Placená propagace

Tuto petici nabídneme 3000 lidí.

Zjistit více...