Otevřený dopis pro Miloše Zemana, 28. ledna 2018

Otevřený dopis pro Miloše Zemana, 28. ledna 2018,

Vážený pane prezidente,

včera jste řekl něco v tom smyslu, že tohle byla Vaše poslední politická výhra a že už Vás tedy nemůže potkat žádná prohra, protože znovu kandidovat nebudete. Ráda bych Vám jen připomněla, že pokud budete nadále pokračovat v kreativním vykládání ústavy, může se snadno stát, že ta ústavní žaloba, kterou jsme požadovali během krize loni v květnu, pořád ještě může přijít.

Loni na žalobu nedošlo, protože se senátoři obávali, že by v případě neúspěchu takový postup mohl vést k Vašemu opětovnému zvolení. Tohle dilema tady už v případě Vašich dalších protiústavních kroků znovu nebude. Berte to prosím v úvahu.

Přeji vám hodně zdraví a sil a opravdu doufám, že na žalobu nebude muset dojít, varování je nicméně myšleno zcela vážně. Je to jen na Vás.

S pozdravem

Šárka Kružíková

P. S.: Také jste řekl, že Vaši odpůrci mají mlčet. Já opravdu mlčet nebo spíše "držet hubu" (protože to je přesnější překlad anglického "shut up") nebudu. Zejména by mi přišlo velmi nevhodné mlčet o tom, že jste obelstil své voliče, kteří Vás volí proto, že se domnívají, že jste na straně "dolních deseti milionů". Neděláte pro ně vůbec nic užitečného. Naopak. Tím, že jim ukazujete na falešné viníky, prakticky bráníte tomu, aby reálně zlepšili svou situaci. Každý člověk si zaslouží důstojný a spokojený život a jistě je mnoho lidí, kteří strádají. V atmosféře vzájemné nevraživosti, kterou jste tu posledních pět let podporoval, je ale mnohem těžší s tím něco udělat. Navíc mnoho z nich, spíše než materiálním nedostatkem, trpí především iracionálním strachem, který by bez Vašeho přičinění nemusel existovat vůbec. Dokud se budou šířit lži, které je potřeba vyvracet, mlčet jednoduše nebudu.

(Dopis byl odeslán prostřednictvím e-mailu na adresu tiskového mluvčího.)

Podpisem petice můžete připojit svůj podpis pod otevřený dopis.

Šárka Kružíková (Fialová)    Kontaktujte autora petice