Petice proti sloučení Masarykova gymnázia a SZŠ Vsetín

Quoted post

Mgr. Pavel Hrnčiřík

#23 Re: Re: Petice sloučení Masarykova gymnázia a SZŠ Vsetín

2013-04-20 16:32

#3: - Re: Petice sloučení Masarykova gymnázia a SZŠ Vsetín

Milí studenti,

hlasoval jsem pro sloučení obou škol, a to z mnoha důvodů:
- zachování zdravotnických oborů ve Vsetíně (v případě nesloučení zcela doborovolně vyklízíme pole zlínské škole);
- možnosti užší spolupráce sloučených subjektů se zahraničními partnery (zdravotnická škola je na tom v této oblasti mnohem lépe než gymnázium);
- ekonomické důvody (provoz jednoho subjektu vzniklého sloučením dvou škol bude ekonomicky méně náročný);
- lepší vybavení odborných učeben v rámci jednoho sloučeného subjektu;
- otevřenost sloučeného subjektu vůči městu, regionu.... (domnívám se, že je lepší budovat školu otevřenou s širokou nabídkou vzdělávacích příležitostí, s kvalitním personálem kvalifikovaným v celém spektru odborností).

O kvalitách projektu slučování svědčí i skutečnost, že o něm bylo hlasováno na obou školách mezi pedagogickými i nepedagogickými pracovníky, na školských radách, kde výsledek hlasování vždy vyšel "pro" sloučení. Jedním z principů demokratické společnosti je to, že jsou respektovány výsledky demokratického hlasování.
Navíc je potřeba oprostit se od osobních antipatií vůči některým jedincům, neboť projekt slučování byl zpracován společně vedením gymnázia a vedením zdravotnické školy. Mgr. Pavel Hrnčiřík

Odpovědi

žák27

#24 Re: Re: Re: Petice sloučení Masarykova gymnázia a SZŠ Vsetín

2013-04-20 17:06:46

#23: Mgr. Pavel Hrnčiřík - Re: Re: Petice sloučení Masarykova gymnázia a SZŠ Vsetín

Tak pokud nebudete jeden z těch, aspoň teda plánovaných 15 vyhozených učitelů, nebo neodstoupíte sám kvůli tomu, že nedokážete vyhovět požadavkům vedení učit ošetřovatelství, určitě jako kantor podporující záměry vedení budete vyvyšován ;)

Absolvent

#25 Re: Re: Re: Petice sloučení Masarykova gymnázia a SZŠ Vsetín

2013-04-20 18:01:08

#23: Mgr. Pavel Hrnčiřík - Re: Re: Petice sloučení Masarykova gymnázia a SZŠ Vsetín

Nedá mi to nereagovat, ač už mam gymnázium několik let za sebou, na Vámi uvedené důvody:

1) zachováni zdrav. oboru – do jisté míry mate pravdu, ale toto je čistě problém zdravky. Proč ho má za ni řešit gymnázium? Podle všech čísel gympl žádné problémy nemá a nebude je mít ani v černých scénářích (tzn. pokles poctu studentu o cca 25 %). Zdravku má tedy zachraňovat gympl jen proto, že máji vedle sebe budovy? Kdyby místo gymnázia stála restaurace, spojovala by se zdravka se restauraci? Asi by ji to taky přineslo peníze, ale to je tak všechno. Stejně jako spojeni gymplu se zdravkou. Naopak toto gymnáziu uškodí. Teď má nějakou pověst, nějaké výsledky, nějaké zaměření. To vše ale sloučením se zdravou klesne, ne proto, že by na zdravku chodili hloupější lidi, ale proste proto, že máji výuku jinak koncipovanou a tudíž v některých srovnávacích testech takových výsledků jako gymnázia nedosáhnou. To cele pak povede k tomu, že lidé dají přednost "čistokrevným" gymnáziím v jiných městech. Takže možná zachráním jeden obor, ale výrazně poškodím jiný.

2)Jaká konkrétní výhoda to bude pro studenty gymnázia? Jakou bude mít budoucí student MMF, ekonomie, informatiky, sociologie, historie atd. výhodu z partnerů, které má zdravka, a kteří jsou oborově zaměření úplně jinak. Žádnou.

3)Žádná studie na toto téma nebyla předložená. I když se dá přepokládat, že se ušetří, už jen proto, že se bude propouštět, tak pokud vím, žádná konkrétní čísla nikdo k diskuzi nedal…

4)Obdobně jako bod 2. Kolika učeben a kolika předmětů se to bude týkat. Jakou výhodu to bude mít pro studenty gymnázia, kteří mají široký záběr….

5)Tohle moc nechápu. Co má otevřenost společného se slučováním. Pak už tedy nezbývá nic jiného, než sloučit všechny školy na Vsetíně do jedné. Nazvat jí „Vsetínská střední“ a pana Sedláčka udělat vládcem J Ano toto je možné z pohledu univerzit, kdy např. MU, UK mají široký záběr fakult, ale ty fungují na zcela jiném principu než střední školy.

Obecně řečeno tedy vše ukazuje jen na to, že zdravka nemá lidi, tak ji sloučíme s gymplem, protože je přes cestu a bude hotovo. Žádný jiný argument, který by nepůsobil, až zábavně jsem zatím neslyšel. Samozřejmě Vám neberu právo hlasovat pro sloučení, ať už z jakéhokoliv důvodu, ale s těmi, které jste uvedl, určitě nesouhlasím.

Miroslav Urubek

#26 Re: Re: Re: Petice sloučení Masarykova gymnázia a SZŠ Vsetín

2013-04-20 18:03:24

#23: Mgr. Pavel Hrnčiřík - Re: Re: Petice sloučení Masarykova gymnázia a SZŠ Vsetín

Milý Pavle, vždycky jsem si myslel, že číslům rozumíš :-) Pokud ano, musíš přece vědět, jak dopadlo hlasování PEDAGOGŮ na gymnáziu, tak tady, prosím, nešiř nepravdivý údaj, že většina byla pro. Výsledky hlasování visely čtrnáct dnů ve sborovně i s podpisem pana ředitele! Tak proč ta lež? Z jakého úhlu pak nahlížet na tvá ušlechtilá slova o demokracii? ;-) Jestli ale čteš noviny (ve kterých se tato dezinformace také objevila) pečlivěji než sdělení ředitele školy, nemohl sis nevšimnout  čtvrtečního článku (18.4.) v Mladé frontě, kde je jasně formulován názor ministerstva školství proti slučování škol, výslovně gymnázií.

K argumentům, které uvádíš pro slučování, mohu dodat jediné: Proč ve srovnatelně velkém městě - Kroměříži - mohou nezávisle na sobě existovat gymnázia DVĚ, o dalších, samostatných středních školách nemluvě? Proč si jinde dokážou existenci svých škol na kraji obhájit? V čem je Vsetín horší?!

Pavle, nehodlám tady s tebou diskutovat, to můžeme ve škole, byl bych jen rád, kdybys TADY opravil své tvrzení o většině či menšině při hlasování pedagogů u nás na gymnáziu. Pokud máš odpověď na podstatně jinou situaci v Kroměříži, rád si ji přečtu. A určitě nejen já :-)

Michael Konečný
Autor této petice

#27 Re: Re: Re: Petice sloučení Masarykova gymnázia a SZŠ Vsetín

2013-04-20 18:14:16

#23: Mgr. Pavel Hrnčiřík - Re: Re: Petice sloučení Masarykova gymnázia a SZŠ Vsetín

Vážený pane Hrnčiříku,

těší mne, že se tolik zajímate o problematiku sloučení. Stejně tak mám radost, že postujete toto Vaše vyjádření na všechny komunikační kanály, kde je to jen možné.

Byl bych také rád, kdybyste mi aspoň na jednom z nich dokázal odpovědět na otázky k Vašim argumentům, které jsem Vám položil v reakci na Váš příspěvek na Facebooku reagoval již toto odpoledne:

- zachování zdravotnických oborů ve Vsetíně (v případě nesloučení zcela doborovolně vyklízíme pole zlínské škole);
Odkud vlastně vychází obava o zaniknutí zdrav. oboru na Vsetině? Tento dotaz nám nikdy nebyl dostatečně zodpovězen. Pan ředitel Vymětal má dle vlastních slov prý v současné době "přeplněný stav".

- možnosti užší spolupráce sloučených subjektů se zahraničními partnery (zdravotnická škola je na tom v této oblasti mnohem lépe než gymnázium);
Tento argument dokážu pochopit. Chybí mi však informace, o jaké partnery se jedná. (Pochybuju, že by měli žáci gymplu zájem o inkubátory, nemocniční lehátka....)

- ekonomické důvody (provoz jednoho subjektu vzniklého sloučením dvou škol bude ekonomicky méně náročný);
Kolik se přesně ušetři? Stojí to opravdu za to? Tato analýza naprosto chybí.

- lepší vybavení odborných učeben v rámci jednoho sloučeného subjektu
Kterých? Přiznám se, že neznám detailně obory na zdravotní škole, proto by mě zajímalo, jaký je jejich průnik s obory gymplu?

- otevřenost sloučeného subjektu vůči městu, regionu.... (domnívám se, že je lepší budovat školu otevřenou s širokou nabídkou vzdělávacích příležitostí, s kvalitním personálem kvalifikovaným v celém spektru odborností)
Nerozumím, co myslíte slovem "otevřenost"? Chcete říct, že současné subjekty jsou vůči městu, regionu uzavřené? Jestli ano, proč tomu tak je?
Dle pana ředitele zůstanou obory gymplu i zdravotní školy zachovány. Jak se tím tedy rozšíří vzdělávací příležitosti ve městě?

Co se týče hlasování mezi zaměstnanci školy: Panu řediteli se jej prý podařilo provést tak, že byla přítomna většina ze zaměstnanců na pozicích uklízečka, kuchařka..., na které před byl prý před hlasováním vivinut nátlak, aby hlasovali pro, naopak z učitelského sboru prý byl přítomen málo kdo. Toto je však informace, kterou - ač se ke mně dostala nezávisle z vícero stran - nemůžu ničím podložit, proto ji bohužel nemůžu použít jako argument.
I kdyby tomu tak však nebylo, ptám se:
Jak je možné, že o tak významném rozhodnutí nemuseli hlasovat VŠICHNI učitelé?
Jak je možné, aby měli zaměstnanci školy na pozicích uklízečka, kuchařka apod. v tomto procesu stejné slovo, jako učitelé?
Nemám nic proti nepedagogickým zaměstnancům, jen si nemyslím, že se většina z nich vůbec nějak zajímá o to, co se na škole učí.

Předem děkuje za vaši odpověď
Michael Konečný

Absolventka

#31 Re: Re: Re: Petice sloučení Masarykova gymnázia a SZŠ Vsetín

2013-04-21 17:25:04

#23: Mgr. Pavel Hrnčiřík - Re: Re: Petice sloučení Masarykova gymnázia a SZŠ Vsetín

Pane Hrnčiříku,

uvádíte ekonomické důvody jako jedno z pozitiv slučování. Ale co ekonomické důsledky týkající se propuštěných zaměstnanců zdravotní školy? Nebo přejde celý štáb nepedagogických pracovníků (uklízečky, školník, ekonomický úsek) také na gymnázium? To by se pak jaksi moc neušetřilo, že...

Jinak argumenty typu  "lepší vybavení odborných učeben" a "otevřenost sloučeného subjektu vůči městu" jsou navařené z vody a o správnosti slučování mě tedy nepřesvědčily.

A také by mě zajímalo, proč se SZŠ třeba nepřestěhuje do jiných menších prostor a proč nebojuje sama za své zachování. Jdou jako ovce na porážku, aspoň tak se mi to zdá.

rodič studenta

#52 Re: Re: Re: Petice sloučení Masarykova gymnázia a SZŠ Vsetín

2013-04-24 12:13:48

#23: Mgr. Pavel Hrnčiřík - Re: Re: Petice sloučení Masarykova gymnázia a SZŠ Vsetín

Pane Magistře,

pokud vím, tak hlasování vyšlo proti sloučení, alespoň to nám, rodičům žáků, bylo řečeno na čtvrteční třídní schůzce. A to co píšete o výhodách pro gymnázium, je nesmysl. Jediným důvdem je, jak vyřešit situaci zdravky a opravdu tento způsob je velmi, ale velmi nešťastný a doplatí na to právě gymnázium, bohužel. a tak doufám, že ti "nahoře" použijí selský rozum a nedovolí to, i když po přečtení včerejšího valašského deníku si nejsem moc jistá a myslím, že budeme muset řešit co s našimi dětmi dál.