Petice proti sloučení Masarykova gymnázia a SZŠ Vsetín

Absolvent

/ #25 Re: Re: Re: Petice sloučení Masarykova gymnázia a SZŠ Vsetín

2013-04-20 18:01

#23: Mgr. Pavel Hrnčiřík - Re: Re: Petice sloučení Masarykova gymnázia a SZŠ Vsetín

Nedá mi to nereagovat, ač už mam gymnázium několik let za sebou, na Vámi uvedené důvody:

1) zachováni zdrav. oboru – do jisté míry mate pravdu, ale toto je čistě problém zdravky. Proč ho má za ni řešit gymnázium? Podle všech čísel gympl žádné problémy nemá a nebude je mít ani v černých scénářích (tzn. pokles poctu studentu o cca 25 %). Zdravku má tedy zachraňovat gympl jen proto, že máji vedle sebe budovy? Kdyby místo gymnázia stála restaurace, spojovala by se zdravka se restauraci? Asi by ji to taky přineslo peníze, ale to je tak všechno. Stejně jako spojeni gymplu se zdravkou. Naopak toto gymnáziu uškodí. Teď má nějakou pověst, nějaké výsledky, nějaké zaměření. To vše ale sloučením se zdravou klesne, ne proto, že by na zdravku chodili hloupější lidi, ale proste proto, že máji výuku jinak koncipovanou a tudíž v některých srovnávacích testech takových výsledků jako gymnázia nedosáhnou. To cele pak povede k tomu, že lidé dají přednost "čistokrevným" gymnáziím v jiných městech. Takže možná zachráním jeden obor, ale výrazně poškodím jiný.

2)Jaká konkrétní výhoda to bude pro studenty gymnázia? Jakou bude mít budoucí student MMF, ekonomie, informatiky, sociologie, historie atd. výhodu z partnerů, které má zdravka, a kteří jsou oborově zaměření úplně jinak. Žádnou.

3)Žádná studie na toto téma nebyla předložená. I když se dá přepokládat, že se ušetří, už jen proto, že se bude propouštět, tak pokud vím, žádná konkrétní čísla nikdo k diskuzi nedal…

4)Obdobně jako bod 2. Kolika učeben a kolika předmětů se to bude týkat. Jakou výhodu to bude mít pro studenty gymnázia, kteří mají široký záběr….

5)Tohle moc nechápu. Co má otevřenost společného se slučováním. Pak už tedy nezbývá nic jiného, než sloučit všechny školy na Vsetíně do jedné. Nazvat jí „Vsetínská střední“ a pana Sedláčka udělat vládcem J Ano toto je možné z pohledu univerzit, kdy např. MU, UK mají široký záběr fakult, ale ty fungují na zcela jiném principu než střední školy.

Obecně řečeno tedy vše ukazuje jen na to, že zdravka nemá lidi, tak ji sloučíme s gymplem, protože je přes cestu a bude hotovo. Žádný jiný argument, který by nepůsobil, až zábavně jsem zatím neslyšel. Samozřejmě Vám neberu právo hlasovat pro sloučení, ať už z jakéhokoliv důvodu, ale s těmi, které jste uvedl, určitě nesouhlasím.