Bohemistické státnice

Vážené vedení ÚJČ a ÚČL,

tímto se my, níže podepsaní, otevřeně hlásíme k dopisu Mgr. Jiřího Starého, který Vám byl zaslán koncem měsíce června tohoto roku (2014), a zároveň žádáme o nápravu věcí v něm zmíněných v termínu do nejbližších státních zkoušek (tedy do ledna roku 2015). Zejména požadujeme:

·         jasné stanovení okruhů otázek a jejich rozsahu z oblasti českého jazyka i literatury a držení se těchto okruhů při státní závěrečné zkoušce (dále jen szz),

·         důstojnou a časově odpovídající možnost přípravy po zadání otázek při szz,

·         jasné vymezení předmětu a způsobu hodnocení (co a jak je u szz hodnoceno),

·         jasné a přesné stanovení místa konání szz,

·         zajištění důstojného průběhu szz (možnost úschovy věcí, oděv zkoušejících, dodržování pravidel základní lidské slušnosti),

·         jasně reflektovat rozdíly mezi jednotlivými typy studia u szz (Bc. studium / Mgr. studium filologické / učitelské),

·         zvážení změny strategie eliminování velkého počtu studentů až při szz.

Tato petice nepředstavuje vyrovnávání osobních účtů, pouze chce upozornit na dlouhodobou nespokojenost studentů s dosavadní podobou szz, která je pro mnohé vysoce stresující a frustrující zkušeností, a to i v případě jejího úspěšného složení. Chceme tak pomoci současným i budoucím studentům a potažmo i samotným ústavům, neboť současná podoba szz má negativní dopad na hodnocení celého studia a rovněž negativně ovlivňuje zájem o další stupně univerzitního vzdělání (navazující magisterské či doktorandské studium) v bohemistických oborech.

Za kolektiv studentů a absolventů

Mgr. Jana Šimíčková, Gregorova 4, Nový Jičín, 741 01, narozena 21. 10. 1987 a

Bc. et Bc. Veronika Hájková, Botanická 51, Brno, 602 00, narozena 21. 12. 1987.

Veronika Hájková    Kontaktujte autora petice