Petice za dodržování neděle jako dne pracovního klidu

M.O.

/ #4 Re: Re: Re: Proč chcete zase něco diktovat?

2012-12-20 14:01

#3: Milan - Re: Re: Proč chcete zase něco diktovat?

Já respektuji Váš názor, ale stejně s Vámi nesouhlasím. Používáte některá klišé a pravicové populismy, jako např. že "levicově smýšlející jedinci, kteří nejsou schopni uplatnění ve svobodné ekonomice a potřebují kuratelní berličku zákazu, příkazu, kvóty...." Myslíte, že je-li někdo solidární s nezaměstnaným, přepracovaným nebo handicapovaným, stává se automaticky líným? V tom případě byl Ježíš Kristus největší lenoch všech dob. Ale asi ano, z Vašeho pohledu se jen toulal po kraji a plkal, místo aby řádně truhlářil jako jeho otec, a pokud možno od rána do večera, protože "práce šlechtí".

Co se týče petice, myslím, že máte přehnaný strach a vyplašenou reakci. Copak si vážně myslíte, že tato petice změní zákony? Dnes nepadne vláda, ani když se sejde 100.000 lidí na náměstí nebo když ji podle průzkumů většina lidí nechce. Co asi zmůže petice s pár podpisy? Jak říkám, chci jen vrátit toto téma na debatní stůl. Podobné komentáře, jako je ten Váš uvítám, abychom se dobrali někam, kde to bude vyhovovat co nejvíc lidem. (Mimochodem vláda v minulosti zamítla spoustu návrhů na změny tohoto zákona, jak levicová tak pravicová.)

Ale v otázce "svobodného podnikání" se naše názorové cesty prostě rozcházejí. Z dnešní doby mám pocit, že to, co je sice pro jednoho "svobodné", může být pro druhé minimálně "nesvobodné", ne-li "smrtící". Nějaké regulace a zákony potřebujeme. Když budeme všichni "svobodně" a "bez omezení" jezdit na zelenou, zvítězí ten s nejsilnějším vozem. A nejsem si jistá, jestli ho spoušť, kterou svou spanilou jízdou způsobí, bude činit šťastným a radost z vítězství se vychutná. Pokud ano, je to na pováženou.

"Pravdoláskařka" jsem byla naposled, když mi bylo 12, ale to nic nemění na tom, že uznávám i jiné hodnoty než "ekonomická prosperita" a "svobodné podnikání". Docela by mě zajímalo, pracovitý Milane, jestli byste byl tak rád v práci, kdybyste za to nedostával peníze. Co je vlastně Vaším hlavním pohonem v této otázce - že hrozně rád pracujete (seberealizace), nebo že si můžete vydělat kupu peněz?