Protest proti nutnosti nostrifikace u učitelů anglického jazyka

Quoted post

Ondřej Novotný

#3

2012-06-11 22:07

Víte někdo, kdo přesně rozhoduje o tom, zda je možné tituly srovnat?

Odpovědi

Lena

#4 Re: kdo rozhoduje

2012-06-12 18:09:30

#3: Ondřej Novotný -  

 Většinou to rozhoduje vysoká škola nebo univerzita v ČR, na které se vyučuje obor s předměty pokud možno co nejpodobnějšími těm, které jsou uvedeny v transcriptu (= seznam absolvovaných předmětů a získaných známek za dobu studia). Diplom samotný bez transcriptu pro nostrifikaci nestačí, a i mít tyto dva dokumenty znamená pouze začátek martyria, které málokdy trvá méně než 3 měsíce.

Nostrifikace snad mají smysl pro lidi, kteří získali předchozí vzdělání v zahraničí a v České republice chtějí pokračovat ve studiu, ale pro lidi, kteří tady chtějí pouze pracovat, je to totální a nesmyslná xenofobní buzerace. Navíc v podstatě žádný cizinec nemá šanci si celou nostrifikaci zařídit sám, takže pokud cizinec v ČR nenajde někoho, kdo se s celou problematikou seznámí a sdělí mu, co, kde a jak si má nechat ověřit (přičemž získat tyto informace vůbec není jednoduché) a na kterou školu v ČR to pak poslat, nebude prostě v jeho silách sem přijet legálně pracovat. A zaměstnávat lektory jazyků ilegálně a riskovat vězení nebo milionové pokuty? To si asi nikdo "nelajsne". Takže:  "BYE-BYE native speakers, my si necháme ty učitelky ruštiny přeučené na angličtinářky."

TEFL Worldwide

#5 Re:

2012-06-13 17:48:33

#3: Ondřej Novotný -  

 Ano, nostrifikaci maji za ukol prevazne vysoke skoly, konkretne skoly uvedene na seznamu MSMT: http://www.msmt.cz/vzdelavani/verejne-vysoke-skoly-4

dale je mozne specificke zadosti zasilat napriklad na ministerstvo vnitra (tyka-li se studium statni bezpecnosti ci sluzeb), nicmene tam se neohlizeji na transkript (byt je povinne jej predlozit k zadosti), ale pouze na diplom.

oslík

#10 Re:

2012-09-02 23:31:04

#3: Ondřej Novotný -

Nejdříve někdo na vysoké škole, která je nejpodobnější obsahem. ALe tito pracovníci to dělají ve svém volném čase a zdarma...takže motivace nulová. Žádosti se hromadí a většinou zamítají. Pak je možno za 1 000Kč  poslat odvolání na ministerstvo školství a tam na oknech leží nevyřízené žádosti od února aopět jde o činnost druhořadou....čím více žádostí, tím méně času. Nechápu.