Protest proti nutnosti nostrifikace u učitelů anglického jazyka

lektor

#1 NOSTRIFIKACE

2012-06-05 15:00

Pro akreditované školy ministerstvem školství, ponechat nostrifikace! Pro soukromé subjekty s volnou živností okamžitě zrušit nostrifikace. Je to nelogický absolutní nesmysl, který vymyslel nějaký poradce ministra práce, který by měl vrátit své diplomy!

Nepřihlášený uživatel

#2

2012-06-05 15:04

Plošná nostrifikace je jedna z mnoha nehorázností, co vymýšlejí poradci ministra práce. Ano nostrifikujme vysokoškolské učitele z USA , kteří mají pracovat na AKREDITOVANÝCH VYSOKÝCH ŠKOLÁCH co pobírají velké státní dotace . Žádáme ministerstvo práce, aby laskavě rozlišovalo, kdo potřebuje mít nostrifikaci a kdo NE. Není možné vše hodit do jednoho kýble.
Ondřej Novotný

#3

2012-06-11 22:07

Víte někdo, kdo přesně rozhoduje o tom, zda je možné tituly srovnat?
Lena

#4 Re: kdo rozhoduje

2012-06-12 18:09

#3: Ondřej Novotný -  

 Většinou to rozhoduje vysoká škola nebo univerzita v ČR, na které se vyučuje obor s předměty pokud možno co nejpodobnějšími těm, které jsou uvedeny v transcriptu (= seznam absolvovaných předmětů a získaných známek za dobu studia). Diplom samotný bez transcriptu pro nostrifikaci nestačí, a i mít tyto dva dokumenty znamená pouze začátek martyria, které málokdy trvá méně než 3 měsíce.

Nostrifikace snad mají smysl pro lidi, kteří získali předchozí vzdělání v zahraničí a v České republice chtějí pokračovat ve studiu, ale pro lidi, kteří tady chtějí pouze pracovat, je to totální a nesmyslná xenofobní buzerace. Navíc v podstatě žádný cizinec nemá šanci si celou nostrifikaci zařídit sám, takže pokud cizinec v ČR nenajde někoho, kdo se s celou problematikou seznámí a sdělí mu, co, kde a jak si má nechat ověřit (přičemž získat tyto informace vůbec není jednoduché) a na kterou školu v ČR to pak poslat, nebude prostě v jeho silách sem přijet legálně pracovat. A zaměstnávat lektory jazyků ilegálně a riskovat vězení nebo milionové pokuty? To si asi nikdo "nelajsne". Takže:  "BYE-BYE native speakers, my si necháme ty učitelky ruštiny přeučené na angličtinářky."

TEFL Worldwide

#5 Re:

2012-06-13 17:48

#3: Ondřej Novotný -  

 Ano, nostrifikaci maji za ukol prevazne vysoke skoly, konkretne skoly uvedene na seznamu MSMT: http://www.msmt.cz/vzdelavani/verejne-vysoke-skoly-4

dale je mozne specificke zadosti zasilat napriklad na ministerstvo vnitra (tyka-li se studium statni bezpecnosti ci sluzeb), nicmene tam se neohlizeji na transkript (byt je povinne jej predlozit k zadosti), ale pouze na diplom.

Lektoři bez státní dotace

#6 Nostrifikace

2012-06-15 01:46

Vyzývám všechny , kteří jsou toto šikanou státní moci postiženi, aby psali stížnost a odborné odůvodnění nutnosti tuto plošnou šikanu nostrifikace okamžitě zrušit metodickým pokynem MPSV ČR , aby psali na MPSV ČR na paní JUDr. Janu Židoňovou , a na paní věru Kolmerovou, neboť je nám všem jasné a nemusíme být zaměstnáni na MPSV ČR, že máme na výuky jazyků volné živnosti. Volnou živnosti můžeme také vybavit naše rodilé mluvčí z USA a je po problému! ŽÚ nepožaduje žádné vzdělání pro volnou živnost- výuka jazyků ! MPSV které nyní řídí ÚP si musí uvědomit , že je to velká šikana a zásah státní moci do soukromého sektoru. Nechť si tyto nostrifikace ponechají pro školy, které jsou akreditované MŠTM ČR a berou na 100% dotace na chod svých škol! To je bez diskuze oprávněné. Ale montovat se takto nesmyslně do soukromé firmy co dělá kurzy angličtiny pomocí rodilých mluvčích z USA to je nehoráznost a šikana . Někdo vůbec namyslel na MPSV za ty slušné peníze- mzdu, co bere na ministerstvu a prostě nás hodil do jednoho pytle se školami co jsou na seznamu škol Ministerstva školství a berou velké peníze od státu na 100% chod škol. Ano zde ať si to stát plně kontroluje a mluví do všeho. Ale jak chtějí nahradit rodilého mluvčího z USA ? Tento problém, co nám vytvořilo nesmyslně MPSV CR je opravdu absurdní ! Pište pište pište na obě ministerstva, jak MPSV ČR tak MŠTM ČR !!!!!!!

Nepřihlášený uživatel

#7

2012-07-14 16:14

Záleží na zaměstnavateli, jestli si vybere českého učitele angličtiny nebo rodilého mluvčího. U rodilého mluvčího se může stát, že je z oblasti, kde angličtina je trochu odlišná od oficiální (např. ve výslovnosti) a v tom případě je asi lepší český učitel. Nicméně nutnost nostrifikace u učitelů angličtiny je zřejmě jejich diskriminací.

Nepřihlášený uživatel

#8

2012-07-19 13:49

Podepisuji se pod tuto petici z důvodu nesouměrného řešení problémů našich zákonodárců,kteří na místo,aby řešili systém výuky v oblasti školství (např.státní maturity atd.) a dalších subjektů,neustále předkládají novely zákonů,která v mnoha směrech postrádají logiku a smysluplné řešení problematiky s cizinci,kteří svými znalostmi a zkušenostmi ze Světa,velice pozitivně ovlivňují a obohacují české studenty.
učitelka AJ

#9 nostrifikace

2012-09-02 23:25

souhlasím, že celý proces je nesmyslný...utratila jsem již přes 3 000Kč za zatím marný a nesmyslný proces nostrifikace pro neteř z USA, která zde má vyučovat AJ. (Úředně ověřené překlady diplomů, transcriptu...). Zaměstnavatel má zájem, ale když zjistí, že kolečko cizinecká policie, pracovní úřad, česká ambasáda - nemá propojení a každý z tohoto článku vyžaduje něco jiného ( a něco jiného při každé návštěvě), raději dá přednost té přeučené ruštinářce. UF
oslík

#10 Re:

2012-09-02 23:31

#3: Ondřej Novotný -

Nejdříve někdo na vysoké škole, která je nejpodobnější obsahem. ALe tito pracovníci to dělají ve svém volném čase a zdarma...takže motivace nulová. Žádosti se hromadí a většinou zamítají. Pak je možno za 1 000Kč  poslat odvolání na ministerstvo školství a tam na oknech leží nevyřízené žádosti od února aopět jde o činnost druhořadou....čím více žádostí, tím méně času. Nechápu.


Nepřihlášený uživatel

#11 Re:

2012-10-06 01:37

#7: -

Zrejme nemate vlastni zkusenost s vyukou cizich jazyku. Zejmena u Anglictiny je velmi dulezita (ba i nutna) vyuka rodilym mluvcim. Nic proti ceskym ucitelum, ale v tomto pripade bude VZDY lepsi rodily mluvci, at je z USA, UK, Australie apod. Misto, abychom podporovali jazykovou vzdelanost v CR, byli radi, ze nejaci rodili mluvci chteji dobrovolne ucit a zit v tehle ´bananove republice´, delame vse pro to, abychom se jich zbavili. Vse svedci o upadku skolstvi a vzdelanosti u nas!