Přezkoumání ukončení kněžského působení Jiřího Veselého

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#93 Re: Re: Re: Re:

2016-04-26 18:29

#87: Vlastimil Bartoš - Re: Re: Re:  

 Komentář byl k vaší pozvámce, petice je korektní.

Místy manipulativní se mi zdá diskuse či argumentace.

Např: nepodepsáno z 500 asi 50 lidí, kteří si nepřejí zveřejnit jméno. Tedy asi každý 10. chce zůstat v anonymitě. Můžeme se jen dohadovat kdo to je, kdo se "bojí" a čeho. Že by to byli spolubratři?

Prostě každý nemá potřebu se sebeprezentovat. Přijde mi smutné, jak zastánci petice nechtějí slyšet kritické hlasy vůči Jiřímu a těm, kteří s ním z farnosti mají negativní zkušenosti. Postup biskupství byl unáhlený a doufám, že se vyjasní dle znění petice, nicméně ani Jiří a ti, kteří za něho bojují nejsou k diskusi otevření a korektní. Tudíž je to celkem smutné.

Zakončím citací: Gal 5, 14. Vždyť celý Zákon se naplňuje v jednom slově, totiž v tomto: "Budeš milovat svého bližního jako sám sebe."
15. Když se však navzájem koušete a požíráte, dejte pozor, abyste se vzájemně nepohltili!

 

Odpovědi


Nepřihlášený uživatel

#94 Re: Re: Re: Re: Re:

2016-04-26 19:26:05

#93: - Re: Re: Re: Re:  

 Zdravím, nepřihlášený uživateli č. 93.

Vaše poznámka k anonymům sedí. Proč jste se nepodepsal?

Jestli jsou všichni "anonymní" podpisy kněží, tak se jim vůbec nedivím, že svůj podpis nezveřejnili....

 

Jan Molnár

Ludvík Novotný

#95 Re: Re: Re: Re: Re:

2016-04-26 19:43:44

#93: - Re: Re: Re: Re:  

Vážený anonyme,

za sebe mohu říci, že uvedení svého jména nechápu jako sebeprezentaci, ale jako projev odpovědnosti za svůj příspěvek. Byl bych schopen říci druhému do očí to, co píšu? Kdybych se nepodepsal, připadal bych si nepoctivě. Když to přeženu, tak jako úkladný vrah. Tím samozřejmě nechci všechny anonymy označit za úkladné vrahy, jen se snažím zdůraznit důležitost podpisu.

Kritické hlasy vůči Jiřímu z velké části používají neprokazatelná tvrzení a své názory prohlašují za objektivní pravdu. Např. příspěvek č. 84 (Petr Kovář) uvádí: "zatím nikdo nevyjmenovával důvody ukončování jednotlivých působení". Z popsaných míst a pozic Jiřího je přitom zřejmé, že když byl od roku 1999 do roku 2006 představeným, resp. farářem ve třech působištích, nemohl být provinciálem považován za špatného člověka či dokonce za rozvraceče. To by jej neustanovil nadřízeným dalším spolubratrům. Poznámku pana Kováře tedy chápu (a řekl bych, že oprávněně) za nepodložené poškozování jména druhého člověka. Podobným způsobem bychom mohli rozebrat i další příspěvky směřující proti Jiřímu.

Neříkám, že je Jiří bezchybný, ale nelíbí se mi, když mu není měřeno stejným metrem jako ostatním.

Myslím, že to už někdo v této diskuzi psal, ale petice netvrdí, že Jiří neudělal žádnou chybu, pouze žádá, aby biskup bez průtahů a řádně přezkoumal jeho odvolání. Petici by tedy mohli podepisovat i jeho odpůrci, protože petice žádá pouze řádný (spravedlivý) proces, aniž by se tvrdilo, že dopis Mons. Kajneka z 1.3.2016 je založen na nepravdách. Z mého pohledu by se tak pod petici mohl podepsat každý, komu záleží na tom, jakým způsobem je zacházeno s kněžími a zda biskupové vykonávají svou funkci ne jako totalitní vládcové, ale jako Ježíšovi následovníci (stejné nároky bychom přitom měli klást i sami na sebe ve svých rodinách, farnostech, obcích, spolcích...).

Pokoj vám.

Ludvík Novotný

 

Vlastimil Bartoš

#102 Re: Re: Re: Re: Re:

2016-04-27 08:17:02

#93: - Re: Re: Re: Re:  

 Vážený naznámý,

píšete: "Reagoval jsem na pana Bartoše, když si pohrává s myšlenkou, komu patří anonymní hlasy. Nemusí to bý strach jenom z biskupství, ale z těch, kteří v diskusi útočí na lidi jiného názoru.!"

Dovolte mi, abych upřesnil své pohrávání si s myšlenkou, komu patří anonymní hlasy. Nezpochybňuji Váš názor, jen vycházím z osobní zkušenosti. Jeden kněz se dotazoval, že on a jeho dva spoubratří by rádi podepsali, abych je ubezpečil, že anonymita nebude prolomena.  Dva jiní mi řekli, že podepsali a dosvědčili, že vědí o dalších. Jeden mi řekl přímo, že nepodepíše za strachu.

Co se týče Vašeho výrazu "útočí v diskuzi na lidi jiného názoru", myslím, že to není v žádném případě převládající u těch, řekněme hájících Jiřího. Spíše naopak. Což je trochu pochopitelné, ale přesto by se mohli trošku "krotit" ve výrazech.

Máte pravdu v tom, že jedna věc je text petice a druhá věc je diskuze zde. A že samozřejmě mnozí podepisující neznají všechny souvislosti. Ale o to nejde! Podpis pod peticí přeci nevyjadřuje stanovisto " Jiří je skvělý", nýbrž výzvu k prošetření.

Problémy jsou v každé farnosti a pokud jsou v ní dva kněží, skoro vždy má každý svůj "fan klub". To je přirozené a dokonce zdravé, pokud to nepřesáhne jisté meze - ale to je jiné téma.

U vás v Litomyšli si toto musíte vyříkat sami, nejlépe pomocí nějakého šikovného moderátora, který pohlídá věcnost diskuze a zamezí projevům nezdravých emocí. Můžete na tom jako farnost vyrůst.