Přezkoumání ukončení kněžského působení Jiřího Veselého

Vlastimil Bartoš

/ #102 Re: Re: Re: Re: Re:

2016-04-27 08:17

#93: - Re: Re: Re: Re:  

 Vážený naznámý,

píšete: "Reagoval jsem na pana Bartoše, když si pohrává s myšlenkou, komu patří anonymní hlasy. Nemusí to bý strach jenom z biskupství, ale z těch, kteří v diskusi útočí na lidi jiného názoru.!"

Dovolte mi, abych upřesnil své pohrávání si s myšlenkou, komu patří anonymní hlasy. Nezpochybňuji Váš názor, jen vycházím z osobní zkušenosti. Jeden kněz se dotazoval, že on a jeho dva spoubratří by rádi podepsali, abych je ubezpečil, že anonymita nebude prolomena.  Dva jiní mi řekli, že podepsali a dosvědčili, že vědí o dalších. Jeden mi řekl přímo, že nepodepíše za strachu.

Co se týče Vašeho výrazu "útočí v diskuzi na lidi jiného názoru", myslím, že to není v žádném případě převládající u těch, řekněme hájících Jiřího. Spíše naopak. Což je trochu pochopitelné, ale přesto by se mohli trošku "krotit" ve výrazech.

Máte pravdu v tom, že jedna věc je text petice a druhá věc je diskuze zde. A že samozřejmě mnozí podepisující neznají všechny souvislosti. Ale o to nejde! Podpis pod peticí přeci nevyjadřuje stanovisto " Jiří je skvělý", nýbrž výzvu k prošetření.

Problémy jsou v každé farnosti a pokud jsou v ní dva kněží, skoro vždy má každý svůj "fan klub". To je přirozené a dokonce zdravé, pokud to nepřesáhne jisté meze - ale to je jiné téma.

U vás v Litomyšli si toto musíte vyříkat sami, nejlépe pomocí nějakého šikovného moderátora, který pohlídá věcnost diskuze a zamezí projevům nezdravých emocí. Můžete na tom jako farnost vyrůst.