Petice za podporu Miloše Zemana

Quoted post

Jirka

#332 Re: Re: demograt si plete pojmy

2014-11-07 16:47

#324: Demograt - Pojmy si pletete vy, protože kritika a výzva k abdikaci demokraticky zvoleného prezidenta na základě neplatné petice nejsou jedno a totéž. Petiční právo je možná základní demokratická vymoženost, ale pokud se aplikuje bez opory v zákoně, je to canc papíru, v případě pochybné online petice jen webová stránka, která nemá žádnou relevanci.

Pane demograte, petice je prostě vyjádření názoru občanů. Kdokoliv to tak cítí, smí říci nahlas "pane prezidente, nelíbí se nám, co děláte, měl byste odstoupit". Upřímně řečeno, asi nikdo vážně neočekává, že to Zeman doopravdy udělá. Ale na tom vyjádření není nic nedemokratického. Mimochodem, čím je ta petice "neplatná" a "pochybná" ? Teď si uvědomuji, že jsme v diskuzi u petice na podporu Zemana :-) Tak ta je podle vás taky "neplatná" a "pochybná" ?

Odpovědi

Demograt

#335 Re: Re: Re: demograt si plete pojmy

2014-11-07 16:57:01

#332: Jirka - Re: Re: demograt si plete pojmy 

Ne, petice, ve které se požaduje abdikace prezidenta, není jen vyjádření názoru, je to současně i výzva k abdikaci prezidenta. Co je tak těžkého na tom pochopit?

A protože taková výzva nemá oporu v zákoně (o tom, že tato online petice není skutečnou peticí, ale jen parodií, rozvádět nebudu), nemá žádnou, ale naprosto žádnou hodnotu, a protože k petici se v dikuzi petenti vyjadřují v tom smyslu, že hlavu státu jako hlavu státu nerespektují a chtějí ji svrhnout, tak jde z jejich strany nejspíš o porušení zákona, v každém případě je to ukázka nerespektování demokratické volby a nerespektování Ústavy, protože se dožadují něčeho, co Ústava nepřipouští.

Každá petice, která nesplňuje požadavky zákonem uvedené, je neplatná, a každá online pseudopetice je pochybná, protože se pod ní může podepsat padesát lidi a vytvořit dojem tisícihlavého davu. Vzhledem k tomu, že petice na podporu Miloše Zemana je skutčně jen vyjádřením podpory, tak ji taky můžeme jako vyjádření podpory, či názoru, chcete-li, brát. Na rozdíl od petice, který vyzývá prezidenta k abdikaci, důvody jsem již uvedl. Kritizovat prezidenta či vyjdářit názor je samozřejmě zcela legitimní, o tom jsem se nikdy nepřel a přít nebudu.

Demograt

#336 Re: Re: Re: demograt si plete pojmy

2014-11-07 17:04:35

#332: Jirka - Re: Re: demograt si plete pojmy 

" Ale na tom vyjádření není nic nedemokratického."

Nedemokratické je už jen to, že někdo požaduje odstoupení někoho z funkce, do které byl demokraticky zvolen na určité období. Nedemokratické je také to, že něko chce odvolávat prezidenta pro důvody, které Ústava nezná, tím pádem nerespektují Ústavu a dělají si z ní trhací kalendář. Je to podobné jako kdyby po volbách do PS přišla skupina lidí s tím, že se jim nelíbí desítka poslanců strany XYZ, protože koktají, šišlají, usínají v PS při práci, a chtěli by těchto deset poslanců odvolat, přestože těchto deset poslanců bylo zvoleno legitimně při demokratických volbách. To by to tu za chvíli vypadalo. Každý měsíc nová petice či demonstrace, protože do PS, Senátu či do zastupitelstev byl zvolen někdo, koho já nerespektuji, tak budu dělat vše pro to, abych ho vyhnal. Demokracie nepsočívá jen v samotné volbě, ale také v respektování volby většiny, i když se mi její volba nemusí líbit.