Petice za záchranu provozu Trúby a hradu Štramberka v roce 2014

Quoted post

Tomáš Harabiš

#65 Re:

2014-04-15 08:50

#61: -

Vážený pane, nejsem úplným odpůrcem konspiračních teorií, ale spekulovat o tom, že je tato akce součástí našeho marketingu je přece jenom trochu sci-fi i když jakákoliv mediální kauza trochu jako "marketing" může fungovat. Dovolím si vám napsat několik faktů komentářů:

1. Rozhodnutí informovat dotčenou veřejnost o možnosti uzavření Trúby a rozložení staveniště vzešlo ze setkání podnikatelů v cestovním ruchu a pohostinství ve Štramberku z pondělí 7.4.2014.

2. Rozhodnutí uspořádat Petici za záchranu provozu Trúby a hradu Štramberka v roce 2014 vzešlo z rozhodnutí občanského sdružení Rytíři hradu Štramberk, jehož členové jsou vesměs lidé, kteří v posledních 5 letech věnovali rozvoji hradu veškerý svůj čas a energii a jeho osud jim není lhostejný. Ochrana hradu je hlavním předmětem činnosti OS. Bližší informace o OS naleznete na http://www.stramberskatruba.cz/cs/stramberska-truba/rytiri. Jsem sice předsedou sdružení, ale jeho aktivitách činnosti nerozhoduju sám. Petice byla zvolena také s ohledem již na velice šibeniční termín vystěhování a s ohledem na protiprávní počínání veřejnoprávního subjektu a jeho postoj k zájmům dotčené veřejnosti, které nebyla o ničem informována a nesla by veškeré negativní důsledky takového rozhodnutí.

3. "Paniku" nevyvolalo VALAŠSKÉ KRÁLOVSTVÍ, ale dopis vedení města Štramberka o rozložení staveniště a výzva k vystěhování Jaroňkovy útulny do 27. dubna. My jsme dopis pouze pověsili na www stránky, dokonce bez komentáře, pouze s textem "Pokud se Vám zdá na tomto dopise něco divného, prosím podpořte naší petici..."

4. Společnost VALAŠSKÉ KRÁLOVSTVÍ je připravena ukončit správu hradu ke konci své nájemní smlouvy k 31.3.2015. Provoz hradu je s ohledem na celkovou hospodářskou situaci v ČR a opatření města v cestovním ruchu, zejména přeregulaci parkování, v posledních dvou letech neefektivní a ztrátový.  VALAŠSKÉ KRÁLOVSTVÍ již 2 roky vedení města upozorňuje na zhoršující se situaci a již několikrát vedení informovalo o svém záměru stávající smlouvu vypovědět, pokud nebudou naplňovány alespoň základní podmínky ze strany města (komunikace s provozovatelem hradu a aktéry cestovního ruchu ve městě, ze zákona nezbytné opravy, alespoň 5 letá doba nájmu pro potřeby dotací a drobných investic, drobné provozně potřebné úpravy apod.). Poslední rozhodnutí bylo posečkat na průběh sezóny a další pokračování nebo ukončení správy hradu "rozseknout" v září.

Dovolím si parafrázi na závěr vašeho komentáře: Dosaďte místo nás sebe, bavilo by Vás spolupracovat s někým, kdo nerespektuje vaše práva, nekomunikuje s vámi o zásadních věcech týkajících se provozu hradu a dlouhodobě dělá rozhodnutí, které objektivně negativně zasahují do "základních životních funkcí" provozu hradu, do spokojenosti vašich návštěvníků, klientů?

Na rozdíl od jiných, nebojím se otevřeně říkat svůj názor a hájit si svá práva. Osobně pro mne se jedná o hodnoty, které kladu nejvýše a nemohu "držet hubu a krok", když se kolem mě dějou věci, proti kterým jsem většinu svého života bojoval, i když je mi jasné, že za to mohu zaplatit vysokou cenu...

Odpovědi


Nepřihlášený uživatel

#66 Re: Re:

2014-04-15 12:17:28

#65: Tomáš Harabiš - Re:

Pane Harabiši, děkuji za odpověď. 

Nechci se stavět do pozice soudce, neboť neznám Vaše vztahy s městem a města s Vámi. Je mi ale jasné - tak jak to vlastně vždycky bývá - vše je o lidech... 

Ano, má teorie byla trochu přitažená za vlasy, ale chtěl jsem tím jen upozornit na to, že na vše se dá dívat různě a není nic jednoduššího než si udělat vlastní výklad. V podstatě s obsahem petice ve smyslu nezavírat Trúbu přes sezónu snad souhlasí všichni. Jenže problém nevidím v samotném obsahu petice, ale v tom všem kolem ní. Výkřiky o Blanických rytířích, příspěvky nejrůznějších lidí, kteří nemají o problematice ani páru, ale hned stihnou všechny odsoudit, jen proto, že přece všichni dobře ví, že úředník a veřejná správa jsou zlí a špatní...  Vyděšené maminky jejichž dítě má jet na Trúbu a ona prý Trúba nebude...  

Petice "Vašich rytířů" (proč se za ně skrýváte?) asi dle Vás otevřela diskuzi a umožnila odsunout rekonstrukci. Dle mého názoru rozjitřila emoce (často negativní) a prohloubila bariéry. Pokud v podstatě nechcete pokračovat v provozování, pak asi chápu, že jste se pustil do tohoto "boje".

Myslím - alespoň jsem zatím o tom nic neslyšel - že Vám nikdo neupírá zásluhy na rozvoji hradu. Je pravda, že chata dr. Hrsty za Vašeho působení ožila a změna o proti předchozímu provozovateli Trúby byla  zejména v prvních letech markantní. Proto mi pořád nejde do hlavy, proč Vy a město jste v rámci projektu rekonstrukce útulny nekomunikovali, nespolupracovali, nejednali v souladu.  Zájem na rekonstrukci mají obě strany, zájem na provozu Trúby mají obě strany,  Vy jste na katastrofální stav prý upozorňoval a žádal město o nápravu, město požádalo o dotaci, tak proč je takový problém dohodnout i tu rekonstrukci bez omezení přístupu na Trúbu? 

Asi mi napíšete, že za to může město. Ale jak to bývá i v manželských a partnerských vztazích a sporech, nikdy není viník jenom jeden. Na rozdíl od jiných si Vás ani město netroufnu hodnotit. Spíše se zeptám, jelikož neznám přesný stav Jaroňkovy útulny, je vůbec způsobilá bezpečné přečkat sezónu? Co když se něco zřítí, na někoho něco spadne, nedej bože třeba vyhoří tak jako Libušín? Nic takového Trúbě nepřeji, jen pokud by se to stalo, kdo by byl oním viníkem? 

Pravděpodobně opět město, které by bylo obviněno, že nechalo stav útulny dojít do takového stavu... Tak jen budu doufat, že stav ještě není tak špatný a že budete schopen společně s městem najít způsob, jak co nejdříve dostat Jaroňkovu útulnu do stavu, kdy i kvůli ní sem budou jezdit turisté, a přitom neomezit provoz samotné Trúby. Díky Vám i městu.

P. S.: Omlouvám se, že se nepodepíšu. Není to kvůli tomu, že bych se bál hájit svůj názor, ale kvůli tomu jakým malým městem Štramberk je. Lidé by se neměli hádat, ale spolupracovat... a diskuze by měly stmelovat, ne rozdělovat.