Petice za záchranu provozu Trúby a hradu Štramberka v roce 2014

Tomáš Harabiš

/ #65 Re:

2014-04-15 08:50

#61: -

Vážený pane, nejsem úplným odpůrcem konspiračních teorií, ale spekulovat o tom, že je tato akce součástí našeho marketingu je přece jenom trochu sci-fi i když jakákoliv mediální kauza trochu jako "marketing" může fungovat. Dovolím si vám napsat několik faktů komentářů:

1. Rozhodnutí informovat dotčenou veřejnost o možnosti uzavření Trúby a rozložení staveniště vzešlo ze setkání podnikatelů v cestovním ruchu a pohostinství ve Štramberku z pondělí 7.4.2014.

2. Rozhodnutí uspořádat Petici za záchranu provozu Trúby a hradu Štramberka v roce 2014 vzešlo z rozhodnutí občanského sdružení Rytíři hradu Štramberk, jehož členové jsou vesměs lidé, kteří v posledních 5 letech věnovali rozvoji hradu veškerý svůj čas a energii a jeho osud jim není lhostejný. Ochrana hradu je hlavním předmětem činnosti OS. Bližší informace o OS naleznete na http://www.stramberskatruba.cz/cs/stramberska-truba/rytiri. Jsem sice předsedou sdružení, ale jeho aktivitách činnosti nerozhoduju sám. Petice byla zvolena také s ohledem již na velice šibeniční termín vystěhování a s ohledem na protiprávní počínání veřejnoprávního subjektu a jeho postoj k zájmům dotčené veřejnosti, které nebyla o ničem informována a nesla by veškeré negativní důsledky takového rozhodnutí.

3. "Paniku" nevyvolalo VALAŠSKÉ KRÁLOVSTVÍ, ale dopis vedení města Štramberka o rozložení staveniště a výzva k vystěhování Jaroňkovy útulny do 27. dubna. My jsme dopis pouze pověsili na www stránky, dokonce bez komentáře, pouze s textem "Pokud se Vám zdá na tomto dopise něco divného, prosím podpořte naší petici..."

4. Společnost VALAŠSKÉ KRÁLOVSTVÍ je připravena ukončit správu hradu ke konci své nájemní smlouvy k 31.3.2015. Provoz hradu je s ohledem na celkovou hospodářskou situaci v ČR a opatření města v cestovním ruchu, zejména přeregulaci parkování, v posledních dvou letech neefektivní a ztrátový.  VALAŠSKÉ KRÁLOVSTVÍ již 2 roky vedení města upozorňuje na zhoršující se situaci a již několikrát vedení informovalo o svém záměru stávající smlouvu vypovědět, pokud nebudou naplňovány alespoň základní podmínky ze strany města (komunikace s provozovatelem hradu a aktéry cestovního ruchu ve městě, ze zákona nezbytné opravy, alespoň 5 letá doba nájmu pro potřeby dotací a drobných investic, drobné provozně potřebné úpravy apod.). Poslední rozhodnutí bylo posečkat na průběh sezóny a další pokračování nebo ukončení správy hradu "rozseknout" v září.

Dovolím si parafrázi na závěr vašeho komentáře: Dosaďte místo nás sebe, bavilo by Vás spolupracovat s někým, kdo nerespektuje vaše práva, nekomunikuje s vámi o zásadních věcech týkajících se provozu hradu a dlouhodobě dělá rozhodnutí, které objektivně negativně zasahují do "základních životních funkcí" provozu hradu, do spokojenosti vašich návštěvníků, klientů?

Na rozdíl od jiných, nebojím se otevřeně říkat svůj názor a hájit si svá práva. Osobně pro mne se jedná o hodnoty, které kladu nejvýše a nemohu "držet hubu a krok", když se kolem mě dějou věci, proti kterým jsem většinu svého života bojoval, i když je mi jasné, že za to mohu zaplatit vysokou cenu...