Petice za záchranu provozu Trúby a hradu Štramberka v roce 2014

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#61

2014-04-14 13:53

Tak když nad tím krokem pana Harabiše - peticí a oslovování lidi na facebooku - přemýšlím, docházím stále více k názoru, že je to jen součást jeho marketingu. Nejdříve vyvolat paniku, zaktivizovat veřejnost, která o tom sice nic neví, ale nemá problém s myšlenkou, že město vždy je to špatné, že úředníci škodí lidem a podnikatelům. Použije v podstatě logické argumenty, ohání se blanickými rytíři a vyšle do světa zprávu, že se Trúba zavře. Jeho firma se dostane do podvědomí, lidé na FB sdílejí petici, přidají se novináři a média a hezká kampaň je tady. S pocitem větší síly, neb za sebou má veřejnost a podnikatelé se vydá do souboje s městem - s partnerem, který mu hrad pronajal. Vsadím se, že Trúba zavřená nebude a nikdy to nikdo v úmyslu neměl, ale už vidím, jak bude pan Harabiš poté "prodávat" svůj úspěch o tom, jak dokázal vyhrát nad zlým městem a úředníky, jak demokracie funguje, neboť síla lidu přemohla byrokratické zlo. Jak se mu podařilo zachránit místní podnikatelé před zkázou. No nezní to krásně... Bohulibé Valašské království... Jenže co když to celé opravdu je jen vlamovávání se do otevřených dveří.Co když v komunikaci je chyba i na straně pana Harabiše. Co když to vše je trochu jinak než nám popisuje. Není nic snadnějšího než lehce překroutit pravdu pro svůj prospěch. Možná se pletu. Ale co když ne. Tak se ptám, má pan Harabiš svůj marketingový plán dotažen až do konce? Má připravený jiný plán podnikání? Protože jestli přestřelil, divil bych se, kdyby majitel objektu dál chtěl spolupracovat s někým, kde proti němu takto útočí... Už vidím tu kampaň, pokud se město rozhodne mu neprodloužit smlouvu o pronájmu objektu... Určitě bude mít na FB i mimo něj hodně přátel, kteří se za něj postaví. Ale čí by to byla chyba, města? Dosaďte si za město sebe, bavilo by vás spolupracovat s někým, kdo o vás říká nepěkné věci a sepisuje petice? Nepřeji nic špatnému panu Harabišovi a Valašskému království. Jen jsem se zkusil nad tématem zamyslet trochu z jiné strany. Věřím, že můj názor nesklidí pozitivní ohlas. Hold, když někdo nejde s většinou... Ale zamyslete se i nad tímto.

Odpovědi

Tomáš Harabiš

#65 Re:

2014-04-15 08:50:08

#61: -

Vážený pane, nejsem úplným odpůrcem konspiračních teorií, ale spekulovat o tom, že je tato akce součástí našeho marketingu je přece jenom trochu sci-fi i když jakákoliv mediální kauza trochu jako "marketing" může fungovat. Dovolím si vám napsat několik faktů komentářů:

1. Rozhodnutí informovat dotčenou veřejnost o možnosti uzavření Trúby a rozložení staveniště vzešlo ze setkání podnikatelů v cestovním ruchu a pohostinství ve Štramberku z pondělí 7.4.2014.

2. Rozhodnutí uspořádat Petici za záchranu provozu Trúby a hradu Štramberka v roce 2014 vzešlo z rozhodnutí občanského sdružení Rytíři hradu Štramberk, jehož členové jsou vesměs lidé, kteří v posledních 5 letech věnovali rozvoji hradu veškerý svůj čas a energii a jeho osud jim není lhostejný. Ochrana hradu je hlavním předmětem činnosti OS. Bližší informace o OS naleznete na http://www.stramberskatruba.cz/cs/stramberska-truba/rytiri. Jsem sice předsedou sdružení, ale jeho aktivitách činnosti nerozhoduju sám. Petice byla zvolena také s ohledem již na velice šibeniční termín vystěhování a s ohledem na protiprávní počínání veřejnoprávního subjektu a jeho postoj k zájmům dotčené veřejnosti, které nebyla o ničem informována a nesla by veškeré negativní důsledky takového rozhodnutí.

3. "Paniku" nevyvolalo VALAŠSKÉ KRÁLOVSTVÍ, ale dopis vedení města Štramberka o rozložení staveniště a výzva k vystěhování Jaroňkovy útulny do 27. dubna. My jsme dopis pouze pověsili na www stránky, dokonce bez komentáře, pouze s textem "Pokud se Vám zdá na tomto dopise něco divného, prosím podpořte naší petici..."

4. Společnost VALAŠSKÉ KRÁLOVSTVÍ je připravena ukončit správu hradu ke konci své nájemní smlouvy k 31.3.2015. Provoz hradu je s ohledem na celkovou hospodářskou situaci v ČR a opatření města v cestovním ruchu, zejména přeregulaci parkování, v posledních dvou letech neefektivní a ztrátový.  VALAŠSKÉ KRÁLOVSTVÍ již 2 roky vedení města upozorňuje na zhoršující se situaci a již několikrát vedení informovalo o svém záměru stávající smlouvu vypovědět, pokud nebudou naplňovány alespoň základní podmínky ze strany města (komunikace s provozovatelem hradu a aktéry cestovního ruchu ve městě, ze zákona nezbytné opravy, alespoň 5 letá doba nájmu pro potřeby dotací a drobných investic, drobné provozně potřebné úpravy apod.). Poslední rozhodnutí bylo posečkat na průběh sezóny a další pokračování nebo ukončení správy hradu "rozseknout" v září.

Dovolím si parafrázi na závěr vašeho komentáře: Dosaďte místo nás sebe, bavilo by Vás spolupracovat s někým, kdo nerespektuje vaše práva, nekomunikuje s vámi o zásadních věcech týkajících se provozu hradu a dlouhodobě dělá rozhodnutí, které objektivně negativně zasahují do "základních životních funkcí" provozu hradu, do spokojenosti vašich návštěvníků, klientů?

Na rozdíl od jiných, nebojím se otevřeně říkat svůj názor a hájit si svá práva. Osobně pro mne se jedná o hodnoty, které kladu nejvýše a nemohu "držet hubu a krok", když se kolem mě dějou věci, proti kterým jsem většinu svého života bojoval, i když je mi jasné, že za to mohu zaplatit vysokou cenu...