Textilní továrny ve Frýdku-Místku za kulturní památku

Quoted post

mr nobody

#36 CHCI INFORMACI

2014-02-28 10:19

Chci informaci po tvůrci petice, jaký motiv (politický, finanční, morální či jiný) ho k tomu vede, chci znát jeho názor, co by místo původního využití textilky mělo vzniknout, jakou náplň by stavbě dal, jak by ho financoval a co by to přinášelo občanům. Protože pokud zde tupě mluvíme nezbourat, to je to A, tak musí ten kdo toto chce říct i to B, a to je to co si tam představuje. Jinak tam bude stavba duchů. No to pěkně děkuji. Až pak přece mohu říct ANO, PODEPISUJU. Jinak budu jen zrnkem v duně politických tlaků.

Měli jste možnost někdy vidět jatka v Ostravě? To je kulturní památka, kterou zabil zápis do seznamu. Majitel bauhausu, který plochy vlastní, tuto památku chtěl zachránit, vyspravit, oživit. Ale za A) nidko by mu na nesmyslně požadavky památkářů nedal ani korunu (a když někdo po někom chce, aby pečoval o kulturní památku a dělal to a ono, tak proč na to nepřispěje) a za B) kladli takové podmínky, které byly zcela mimo (nereálné na použití historických předmětů, materiálů atd.) No a tato úžasná kulturní památka tak akorát v tuto chvíli ohrožuje zdraví lidí, hyzdí a nikdy z ní dokud nespadne nic nebude.

Odpovědi

Jan

#39 Re: CHCI INFORMACI

2014-02-28 14:01:23

#36: mr nobody - CHCI INFORMACI

Tak proto například dnes společnost Baumax očividně zlomyslně vydírá město Ostravu a odmítá mu i za přemrštěnou cenu prodat jen jatka, ale vynucuje si odkup celého areálu včetn té železobetonové krychle? To mi nepřijde jako příměr hodný příkladu. Jatka nezabilo (mrtvá ještě jistě nejsou - to by byla pokud by nebyla památkou = Baumax by je juž dávno nechal zbořit) zapsání mezi památky...jaktka zabíjí, stejně jako ve Frýdku, naprostá ignorance lidí.

Co se týče Frýdku (nejsem autor petice) jsem však všemi deseti pro zapsání vybraných textilek na seznam památek po konzultaci s odborníky. Jsou desítky ba stovky příkladů jen v rámci ČR, kdy se budově se starým (myšleno historickým) kabátem (fasádou) dalo zcela nové využití, které z chátrající průmyslové budovy udělalo lákadlo a živou část města (loftové byty, hotel, obchodní pasáž (což by vzhledem k prostorům bylo velmi vhodné a v podstatě se to shoduje s tím, co se všude ve Frýdku buduje.... nákupní centra), restaurace s bowlingem,.........)... těch možností je mnoho.