Textilní továrny ve Frýdku-Místku za kulturní památku

Quoted post

Jan

#39 Re: CHCI INFORMACI

2014-02-28 14:01

#36: mr nobody - CHCI INFORMACI

Tak proto například dnes společnost Baumax očividně zlomyslně vydírá město Ostravu a odmítá mu i za přemrštěnou cenu prodat jen jatka, ale vynucuje si odkup celého areálu včetn té železobetonové krychle? To mi nepřijde jako příměr hodný příkladu. Jatka nezabilo (mrtvá ještě jistě nejsou - to by byla pokud by nebyla památkou = Baumax by je juž dávno nechal zbořit) zapsání mezi památky...jaktka zabíjí, stejně jako ve Frýdku, naprostá ignorance lidí.

Co se týče Frýdku (nejsem autor petice) jsem však všemi deseti pro zapsání vybraných textilek na seznam památek po konzultaci s odborníky. Jsou desítky ba stovky příkladů jen v rámci ČR, kdy se budově se starým (myšleno historickým) kabátem (fasádou) dalo zcela nové využití, které z chátrající průmyslové budovy udělalo lákadlo a živou část města (loftové byty, hotel, obchodní pasáž (což by vzhledem k prostorům bylo velmi vhodné a v podstatě se to shoduje s tím, co se všude ve Frýdku buduje.... nákupní centra), restaurace s bowlingem,.........)... těch možností je mnoho.

Odpovědi

mr nobody

#41 Re: Re: CHCI INFORMACI

2014-02-28 14:13:42

#39: Jan - Re: CHCI INFORMACI

Pane, vy jste místní? Vy máte to město teda zmáknuté. Hotel je naproti. Další se tam uživí? Kdeže. Je prázdný. Restaurace s bowlingem? Zajďte se podívat do karbonu. Prázdné. A to se už nebavím o dalších, které také zejí prázdnotou. Loftové byty? Víte kolik stojí loftové byty? Vždyť se tady byty budují a moc se teda neprodávají. Lidé nechtějí bydlet ve městě, ale na vesnici. (za rok 2013 úbytek 400 obyvatel FM). Obchodní pasáž? A proč když proti ní každý brojí a je jich tu dost. Kanceláře? Rozhlédněte se na každé ulici, náměstí, všude možnost pronájmu. Takže co zbývá? Jedině projekt, který podpoří municipalita z našich peněz, a k tomu říkám, proč by to tak mělo být? Škola? vždyť se zavírají. Podnikatelský inkubátor? to už by tu nějaký byl kdyby to mělo hlavu a patu. Prostě náplň budovy o této velikosti není jako sníst tabulku čokolády. To chce koncept, a ten koncept měli všichni tito chytrolíni možnost vytvořit, sehnat na to peníze, budovu odkoupit a zrealizovat. Ale proč se to nestalo? Protože je to nereálné.

A co se týče jatek v Ostravě, je to Bauhaus, za prvé, za druhé, už v době budování jak říkáte té hnusné krabice, chtěli vybudovat moderní obchodní pasáž s restaurací, ve starém kabátě, ale památkářům starý kabát nestačil, chtěli víc, a tím to prostě zabili. Dneska barák mohl být opravený, fungovat a nemusela třeba v blízkosti vzniknout OC Karolina. Památkáři děkujeme za Vaši nehynoucí a profesionální práci. A když něco chcete aby se zachovalo, tak pak také neste tu odpovědnost za danou věc, neste náklady, a udávejte směr.