Textilní továrny ve Frýdku-Místku za kulturní památku

Petr

#26 Re: Re: S křížkem po funuse..

2014-02-28 07:16

#4: Pro architekturu F-M - Re: S křížkem po funuse..

V podstatě souhlasím s tím, o čem píšete... ale to že si obchodní dům v Opavě zvolila veřejnost jako stavbu roku neznamená, že ji můžeme považovat jako ukázkový příklad zdařilé konverze průmyslového dědictví... ba naopak je to příklad velmi necitlivého přístupu k historickým oběktům bývalého pivovaru, které byly ve velké míře demolovány... o urbanistických vazbách raději ani nemluvím


Nepřihlášený uživatel

#27

2014-02-28 09:11

nechci aby naše současnost byla v učebnicích jako "doba supermarketová"..
student
Nepřihlášený uživatel

#28

2014-02-28 09:14

Konšelé Frýdku-Místku mají neustálou touhu dělat vše naopak: Bourat to, co by se bourat nemělo (zimák, textilku) nebo stavět šílenosti (Kaufland) v těsné blízkosti historicky cenného území.


Nepřihlášený uživatel

#29

2014-02-28 09:19

Co k tomu dodat? Celá událost má - jak se zdá - mnohokrát zopakovaný scénář. Možná se mnoho nejasností vyjasní v okamžiku, kdy se nad uvolněnou plochou začnou vznášet stamiliony na novou výstavbu ...

Nepřihlášený uživatel

#30

2014-02-28 09:26

S peticí souhlasím, avšak zdá se, že už je opravdu pozdě. Inu, kdo umí, ten umí ...
Naaah

#31 Re: NESMYSL

2014-02-28 09:40

#16: mr nobody - NESMYSL

A víte, na jednu stranu máte pravdu. Ale také i v té krizi je třeba uvažovat dopředu a nekašlat na památky, protože to by tu dneska nebylo nic. A krize je už omýlaná sátle dokola, že mi to přijde jako falešný marketingový tah. Ale tady mi spíše vadí zase takové to chování, že se lidé doví něco na poslední chvíli. Já Vám nevím, ale třeba takovéto věci by měly být vě zvěstníku, kde kolujou kraviny o tom, která školička a který tým kde vyhrál a co město nedělá všechno dobře. Já třeba souhlasila s tím že hala nebude, ovšem i tam mě prostě štval onen princip. Zástupci v radě mají zastupovat lidi, tohle mi zase přijde jako důvod si namastit své kapsičky prachama navíc. Česká morálka ftw!

kamil zezula

#32 smutný příběh

2014-02-28 09:48

Opravdu, je to smutný příběh. Město, kde po se dlouhá desetiletí stavěly domy, kostely a továrny si vytvářelo svou tvář, svou historickou stopu, kterou si pak my všichni ukládáme jako obrázek třeba něčeho, čemu se říká domov. A k těmto místům pak vážeme své kořeny. Je škoda, že tyto kořeny musí chránit jen Národní památkový ústav tím, že stavby vyhlašuje za kulturní památky. Pokud jimi nejsou jdou nekompromisně k zemi. Ve světě je spousta příkladů rekonverzí průmyslových areálů, které nejsou památkami, jsou ale tváří města, jejich pomocí si město identifikujeme. Těžko se budu identifikovat s různými supermarkety, jsou všechny stejné !!!
A jak to funguje v našem městě ? Na tyto argumety se nehraje. Nevím, zda si toto uvědomují Ti, kteří o tom mohou rozhodovat. Asi těžko. Jejich horizont vědění a vidění je jinde. Bohužel. Stojí za to v takovém městě bydlet ???
Uzavírám slovy mjr. Terazkyho : "Na čo vojakovi třeba kášňa ? Zpíliť kášňu !!!"
mr nobody

#33 Re: Re: Re: Re: S křížkem po funuse..

2014-02-28 10:09

#25: - Re: Re: Re: S křížkem po funuse..

A vy jste skutečně někde zaznamenali že tam bude obchodní centrum. Myslíte tu novinářkou kachnu, kdy novinář si ani nezjistil správný stav a napsal že tam bude obchodní centrum, když se díval na referenci jiné firmy a navíc 10 let starou. To snad nééééééé. To je informace roku.

Já jsem slyšel, že tam vznikne nějaký multikulturní multinárodnostní multifunkční mega giga super hyper stavba. A všichni budou spokojeni :)

 

mr nobody

#34 Re:

2014-02-28 10:10

#27: -

Tak nechoďte do kauflandu, do mc donaldu a jiných podobných

mr nobody

#35 Re: Re: NESMYSL

2014-02-28 10:12

#31: Naaah - Re: NESMYSL

Bože lidi, co to jsou za názory, proč nečtete úřední desky, jsou na internetu, proč se o věc zajímáte až když je pozdě. Je to přirozený děj, něco staré zaniká, a možná vznikne něco nového.

mr nobody

#36 CHCI INFORMACI

2014-02-28 10:19

Chci informaci po tvůrci petice, jaký motiv (politický, finanční, morální či jiný) ho k tomu vede, chci znát jeho názor, co by místo původního využití textilky mělo vzniknout, jakou náplň by stavbě dal, jak by ho financoval a co by to přinášelo občanům. Protože pokud zde tupě mluvíme nezbourat, to je to A, tak musí ten kdo toto chce říct i to B, a to je to co si tam představuje. Jinak tam bude stavba duchů. No to pěkně děkuji. Až pak přece mohu říct ANO, PODEPISUJU. Jinak budu jen zrnkem v duně politických tlaků.

Měli jste možnost někdy vidět jatka v Ostravě? To je kulturní památka, kterou zabil zápis do seznamu. Majitel bauhausu, který plochy vlastní, tuto památku chtěl zachránit, vyspravit, oživit. Ale za A) nidko by mu na nesmyslně požadavky památkářů nedal ani korunu (a když někdo po někom chce, aby pečoval o kulturní památku a dělal to a ono, tak proč na to nepřispěje) a za B) kladli takové podmínky, které byly zcela mimo (nereálné na použití historických předmětů, materiálů atd.) No a tato úžasná kulturní památka tak akorát v tuto chvíli ohrožuje zdraví lidí, hyzdí a nikdy z ní dokud nespadne nic nebude.
pichec

#37

2014-02-28 11:33

A proč není mezi stavbami stavba č. p. 782 (parcela 1946)? Osobně jsem pro zachování staveb (a veřejné investice do nich), ale přijde mi nereálné zachovat celé architektonické dědictví textilnictví ve FM. Rozumné mi přijde investovat tak do dvou nejvýznamnějších komplexů.

Nepřihlášený uživatel

#38

2014-02-28 11:56

Je to naše město, kořeny... Nevážíme si toho?
Jan

#39 Re: CHCI INFORMACI

2014-02-28 14:01

#36: mr nobody - CHCI INFORMACI

Tak proto například dnes společnost Baumax očividně zlomyslně vydírá město Ostravu a odmítá mu i za přemrštěnou cenu prodat jen jatka, ale vynucuje si odkup celého areálu včetn té železobetonové krychle? To mi nepřijde jako příměr hodný příkladu. Jatka nezabilo (mrtvá ještě jistě nejsou - to by byla pokud by nebyla památkou = Baumax by je juž dávno nechal zbořit) zapsání mezi památky...jaktka zabíjí, stejně jako ve Frýdku, naprostá ignorance lidí.

Co se týče Frýdku (nejsem autor petice) jsem však všemi deseti pro zapsání vybraných textilek na seznam památek po konzultaci s odborníky. Jsou desítky ba stovky příkladů jen v rámci ČR, kdy se budově se starým (myšleno historickým) kabátem (fasádou) dalo zcela nové využití, které z chátrající průmyslové budovy udělalo lákadlo a živou část města (loftové byty, hotel, obchodní pasáž (což by vzhledem k prostorům bylo velmi vhodné a v podstatě se to shoduje s tím, co se všude ve Frýdku buduje.... nákupní centra), restaurace s bowlingem,.........)... těch možností je mnoho.

mr nobody

#40 Re:

2014-02-28 14:03

#37: pichec -

A proč tam není stavba bývalé Richtrovy Tiskárny, proč tam nejsou budovy společnosti DAS, proč tam není nádraží, proč tam není radnice a každý barák na Místeckém i Frýdeckém náměstí, proč tam není budova hotelu centrum, takový skvost, proč tam není sokolík, a proč tam není tisíce dalších budov. Protože by to tady vypadalo jak v mauzoleu. Protože s rozpočtem, který je tomuto městu k dispozici, a výdaji na každou nesmyslnou kravinu, by stejně ani koruna do staveb nešla, a asi bychom se museli složit. Za sebe říkám, nedám nic, to ať to raději zbourají.

mr nobody

#41 Re: Re: CHCI INFORMACI

2014-02-28 14:13

#39: Jan - Re: CHCI INFORMACI

Pane, vy jste místní? Vy máte to město teda zmáknuté. Hotel je naproti. Další se tam uživí? Kdeže. Je prázdný. Restaurace s bowlingem? Zajďte se podívat do karbonu. Prázdné. A to se už nebavím o dalších, které také zejí prázdnotou. Loftové byty? Víte kolik stojí loftové byty? Vždyť se tady byty budují a moc se teda neprodávají. Lidé nechtějí bydlet ve městě, ale na vesnici. (za rok 2013 úbytek 400 obyvatel FM). Obchodní pasáž? A proč když proti ní každý brojí a je jich tu dost. Kanceláře? Rozhlédněte se na každé ulici, náměstí, všude možnost pronájmu. Takže co zbývá? Jedině projekt, který podpoří municipalita z našich peněz, a k tomu říkám, proč by to tak mělo být? Škola? vždyť se zavírají. Podnikatelský inkubátor? to už by tu nějaký byl kdyby to mělo hlavu a patu. Prostě náplň budovy o této velikosti není jako sníst tabulku čokolády. To chce koncept, a ten koncept měli všichni tito chytrolíni možnost vytvořit, sehnat na to peníze, budovu odkoupit a zrealizovat. Ale proč se to nestalo? Protože je to nereálné.

A co se týče jatek v Ostravě, je to Bauhaus, za prvé, za druhé, už v době budování jak říkáte té hnusné krabice, chtěli vybudovat moderní obchodní pasáž s restaurací, ve starém kabátě, ale památkářům starý kabát nestačil, chtěli víc, a tím to prostě zabili. Dneska barák mohl být opravený, fungovat a nemusela třeba v blízkosti vzniknout OC Karolina. Památkáři děkujeme za Vaši nehynoucí a profesionální práci. A když něco chcete aby se zachovalo, tak pak také neste tu odpovědnost za danou věc, neste náklady, a udávejte směr.

mr nobody

#42 AUTOROVI PETICE

2014-02-28 14:16

Vy se za svůj politicko ekonomický postoj stydíte? Proč to tady těm stovkám lidem teda neřeknete. Jsem možná hnidopich, ale zajímá mě to na co jsem se ptal. Když říkáte A, řekněte i to B. Lidé by se přece neměli tupě podepsat pod něco, co nemá širší význam, koncept a reálný základ, ale je to jen POPULISMUS !!!!!!!!!!!!!!!!
Jf

#43 Kdy to skonci

2014-02-28 15:22

Kdy uz ty brutalni zasahy frydecko-misteckych neo-bolseviku, neumetelu a zlojedu do architektury mesta skonci? Jak je mozne ze my, obcane neco takoveho telerujeme?
Dlouhodobe ziju mimo FM ale kazdy rok se vracim a vlastne pokazde me uvita nejaka nova hruza. napriklad pseudo-tvrz vybudovana nad podchodem u vstupu na mistecke namesti , Kaufland pod frydeckym..ted zase nejaky dalsi hnusny obchodak misto haly. Chtelo by se mi rozepsat o naprostem nevkusu nasich mestskych architektu a zastupitelu ale ve skutecnosti to asi ani neni o jejich nekopetentnosti a debilite ( ackoliv tyto faktory zajiste rovnez hraji vyznamnou roli ) ale spise o korupci. Zajiste se uz nemuzou dockat jak budou pre-prodavat lukrativni pozemky a nechavat se lobovat za ucelem budovani dalsi hruzy. Co takhle jeste jedem Kaufland? Jsem zhusen...
jf

#44 Re:

2014-02-28 15:31

#28: student -

Obavam se ze na ne neni metra a ze se situace da resit pouze defenestraci


Nepřihlášený uživatel

#45

2014-02-28 16:11

Bude třeba to ubránit vlastním tělem.

Nepřihlášený uživatel

#46

2014-02-28 18:58

Podporuji tuto petici, která může zastavit devastaci mého rodného města.

Nepřihlášený uživatel

#47

2014-02-28 21:12

Kdo je zodpovědný a spoluzodpovědný za likvidaci textilního průmyslu ve Frýdku-Místku, za likvidaci pracovních příležitosti? Hle člověk !? Bude odpovědnost pohřbena současně s demolicí továrních budov ? Memento či dementi ?
Michaela

#48 Re: Re: Re: CHCI INFORMACI

2014-03-01 00:04

#41: mr nobody - Re: Re: CHCI INFORMACI

hm a kdo asi (nebo co) ca ten úbytek obyvatel může? (to jen tak naokraj ... )


Nepřihlášený uživatel

#49

2014-03-01 07:03

Prosím, ať se nic nebourá, vždyť Frýdek-Místek je již tak škaredý. Stačí vidět nápisy a výlohy některých obchodů. Když už je tady tak špatné ovzduší, tak by aspoň město mělo být krásné, aby se tady člověk cítil dobře. Turisté zde jezdit nebudou, jak si přeje radnice, nač by se zde dívali. Mě by se líbilo, kdyby vše staré zůstalo a postavilo se pár napodobenin starých domů, které byly zbourány za komunistů.

Nepřihlášený uživatel

#50 Re: NESMYSL

2014-03-01 09:14