Zrusenie povinneho cipovania psov

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#239 Re: Re: Re: spravme niečo

2013-08-22 14:08

 nie #203: - Re: Re: spravme niečo 

 Prikláňam s ak názoru nečipovania zvierat, a nerozumiem, prečo s tým kompetentný nič nerobia, pretože kto si pozorne prečíta zákon, ktorý § 19 prikazuje čipovanie zvierat odvolávajúc sa na nariadenie č. 998/2003 EURÓPSKEHO PARLAMENTU, zistí, že povinné čipovanie sa vzťahuje na "spoločenské zvieratá", ktoré musia byť identifikované. Avšak uvedené nariadenie definuje za spoločenské zviera, citujem: sú zvieratá druhov uvedený v prílohe I./psy,mačky,fretky/, ktoré sprevádzajú svojich vlastníkov alebo fyzickú osobu, zodpovednú za tieto zvieratá v mene vlastníka, počas ich premiestňovania a nemajú byť predané alebo prevedené na iného vlastníka, pričom "premiestnenie" je ďalej definované, citujem: je každé premiestnenie spoločenského zvieraťa medzi členskými štátmi alebo jeho vstup alebo opätovný vstup na územie spoločenstva z tretej krajiny.

Takže podľa tohto mi vyplíva, že povinnosť čipovať zvieratá bežne držané, ktoré nepremiestňujeme za hranice nie je povinné čipovať, a je to v rozpore s nariadením európskeho parlamentu.

 

Odpovědi


Nepřihlášený uživatel

#243 Re: Re: Re: Re: spravme niečo

2013-08-27 07:25:06

#239: - Re: Re: Re: spravme niečo 

 Tak túto otázku + dalšie som položila MVDr Papiernikovej zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy:

Otázky:

1. § 19 ods. (9) sa odovláva na 101) Čl. 4 nariadenia Európskeho Parlamentu a Rady (ES) č. 998/2003 z 26. mája 2003 o veterinárnych požiadavkách uplatniteľných na nekomerčné premiestňovanie spoločenských zvierat a ktorým sa mení a dopĺňa smernica Rady 92/65/EHS (mimoriadne vydanie Ú.v. EÚ, kap. 3/zv. 39). ktorý ukladá povinnosť nezameniteľne označovať iba zvieratá určené na nekomerčné premiestňovanie. Znovu nevidím dôvod označovať zviera keď s ním neodchádzam za hranice.

2. Kde nájdem zoznam schválených transpondérov (výrobca, zloženie, certifikát že je to zdravotne nezávadné, prípadne možné zdravotné riziká/kontraindikácie pre zviera)?

3. Kto znáša náklady za prípadné zdravotné komplikácie/ošetrenie zvieraťa (napr. po 8 rokoch, keď dôjde k bujneniu tkaniva okolo čipu a je nutné ho vyoperovať, viď https://www.facebook.com/miriam.miklasova/posts/10151535746793810 mačka ktorej po 8 rokoch museli čip vyoperovať. V tomto prípade majitelia začipovali zviera dobrovolne, ja myslím na prípad keď majiteľ musí začipovať zviera proti svojej vôli pod hrozbou pokút/neošetrenia zvieraťa v prípade neočipovania.)

 

Odpovede: (po urgecii, lebo nejak pozabudli na to reagovať)

Dobrý deň,

  1. odvolávka sa vzťahuje iba na spôsob označenia (aby bol v súlade s platnou legislatívou EÚ), ale SR si môže v zmysle všeobecne platnej legislatívy EÚ  stanoviť svoje legislatívne podmienky napr. u ktorých zvierat  sa bude vykonávať, čo aj urobila
  2. na stránke Ústavu štátnej kontroly veterinárnych biopreparátov a liečiv nitra
  3. za zdravotný stav zodpovedá vlastník alebo držiteľ zvieraťa

 

S pozdravom

 

MVDr. Erika Papierniková

Štátna veterinárna  a potravinová správa

Slovenskej republiky

Botanická 17

842 13 Bratislava

 

Tel: +421 2 60257229

Fax: +421 2 65411159

papiernikova@svps.sk

 

Takže som napísala do Ústavu štátnej kontroly veterinárnych biopreparátov a liečiv žiadosť o zoznam schválených transpondérov + o info k ich zloženiu, prípadne testov na zdravotnú nezávadnosť. A čo myslíte, poslali? NIE, ani po troch urgenciách... Na nete som našla iba tento zoznam www.uskvbl.sk/download/mikrocipy.doc , neviem či aktuálny, ale náš veterinár nečipuje s ani jedným z nich. Takže ešte sa môže stať, že zviera bude začipované neschváleným transpondérom...