Stop výstavbě nákupního centra na místě VS haly ve Frýdku-Místku.

Martin Špetla

/ #160 Re: Re: Re: Re: Re: a proč petice

2012-03-19 23:52

#156: Ondra - Re: Re: Re: Re: a proč petice 

Milý "Ondro".

Vypadá to, že Váš hlavní argument spočívá v tom, že je potřeba stavět v klidové zóně v centru města pouze to, co přiláká dostatečný počet návštěvníků. Je to Váš názor, se kterým sice nesouhlasím, ale respektuji jej. Na rozdíl od Vás si myslím, že k využití takového cenného území by se měli vyjadřovat nejen politici, ale zejména odborníci s přizváním veřejnosti. Mám velký problém s tím, že v tomto případě to neplatí a o využití diskutovaného území bylo rozhodnuto hrstkou lidí, jejichž motivace není dodnes známa. V jiných městech se v takových případech vyhlašuje architektonická soutěž a je celkem jedno, kdo je zrovna ve vedení radnice. Argument radních našeho města, že se to ve Frýdku-Místku nedělá proto, že to zákon nepřikazuje, já prostě neberu.

Souhlasím s Vámi, že stará hala je velká (v tom já naopak vidím výhodu - Frýdek-Místek není zrovna malé město a hala podobné velikosti k němu podle mne patří), neefektivní (otázkou je proč, využití haly je totiž v kompetenci městské společnosti, na kterou by měla mít i radnice alespoň nějaký vliv) a energeticky náročná (v roce 1985 platily opravdu jiné normy energetického provozu). Bohužel, z nějakého důvodu město záměrně nevyužilo dotace (až do výše 92,5%) na její rekonstrukci, která by jistě zahrnovala i realizaci současných energetických standardů. Snažím se tento důvod (nevyužít desítky, možná stovky milionů korun) zjistit a pokud se mi to podaří, rád jej na tomto místě zveřejním.  

Na rozdíl od Vás si myslím, že je lepší fandit ve větší a plné hale, tak jak tomu bylo ještě v nedávné minulosti. Na své město jsem totiž stále hrdý a nechci, aby jsme se museli spokojit s průměrem. Jsem přesvědčen, že Frýdek-Místek má na víc.

Ing. Martin Špetla, zastupitel   

P.S. Nevím, kolik máte roků, Ondro. Může se ale stát, že v roce 2039 budete možná někde bezmocně přihlížet bourání té Vaší tolik opěvované Polárky. Z pohledu dnešních radních totiž bude v "nejlepších letech" a bude muset ustoupit jiné "hvězdě".