Otevřený dopis kardinálu Dukovi OP


Nepřihlášený uživatel

/ #186

2016-03-16 13:40

Křesťané dnes tvoří v Ježíšově rodném Betlémě značnou menšinu. Jestliže v roce 1900 bylo asi 90% jeho obyvatel křesťany, dnes klesl jejich podíl mezi 35 tisíci obyvateli města pod 20%. Tisíce křesťanů už vycestovaly, protože pod muslimskou nadvládou pro sebe neviděly žádnou perspektivu.

Nemůžeme tu přežít, cituje National Geographic hlavu jedné křesťanské rodiny. Moc v Betlémě má v rukách několik velkých rodin, z nichž nejmocnějšíjsou muslimové. V okresu Betlém žije 180 obyvatel, a z nich je jenom 25 tisíc křesťanů. Nacházejí se v ožehavé situaci. Izraelci považují křesťany za Palestince a pro muslimy jsou „nemilovanými křesťany“. 

Podle odhadu sociologa Bernarda Sabella, člena palestinského parlamentu, opustily v minulých letech Betlém tři tisíce křesťanů. Jednalo se přitom o vzdělané, majetné, politicky umírněné a mladé rodiny. V okrese Betlém bylo před 50 lety jenom málo mešit. Dnes je jich skoro stovka. I kulturně křesťané stále více vybočují – v liberálním smyslu. Mnozí se oblékají podle západní módy: přiléhavé džínsy, hluboké výstřihy a nápadné šperky. V diskotékách konzumují alkohol. Tím se zřetelně odlišují od muslimů, kteří se na veřejnosti alkoholu vystříhají a jejich ženy většinou nosí šátky a dlouhé šaty.

Na izraelských hraničních stanovištích nedělají žádný rozdíl mezi křesťany a muslimy. Na kontrolních bodech narážejí všichni obyvatelé Betléma na nedůvěru. Dokonce i starosta města, jímž je tradičně křesťan, se v sousedním Jeruzalémě smí zdržovat pouze do 19. hodin. Nemůže se zúčastnit žádného společenského večírku, protože k tomu nedostane žádné výjimečné povolení, stěžuje se třiasedmdesátiletý starosta Victor Batarseh.

Je to zpráva stará osm let, dnes je tamější situace mnohem horší! Co na to vy pitomá sluníčkářská paka, proč před tímhle útlakem a zmasírováni protizemanskou propagandou řešíte malichernosti kolem Duky?