Proti Transformaci příležitostné osobní dopravy na taxislužbu

Dopravce-nedopravce

/ #292 Příležitostný dopravce/nedopravce

2014-05-10 18:28

Zdravím všechny provozovatele příležitostné dopravy, už delší dobu tento stav věci sleduji (pořád se ale nestačím divit této velmi stupidní úpravě zákona), dnes jsem si všiml, že 1.5.2014 došlo v zákoně o silniční dopravě k několika změnám, viz http://www.podnikatel.cz/zakony/zakon-o-silnicni-doprave/uplne/

Některé věci jsou poupraveny, proškrtány, zrušeny, atd. Ale co mě zaujalo, je hlavně samotný začátek zákona o silniční dopravě, kde v úvodu par.1 bod 4 je velmi zajímavá věta.

"Zákon se nevztahuje na provozování silniční dopravy pro soukromé potřeby fyzické osoby - provozovatele vozidla, členů jeho domácnosti a jiných osob, pokud není prováděna za úplatu."

Z tohoto mi vychází, že v určitých případech vlastně příležitostný dopravce, takovým dopravcem vůbec být nemusí. Příklad: 6 důchodců chce jet nakoupit, naložím 6 důchodců do minibusu, dovezu je do nákupního centra, doprovodím je dovnitř, pomohu jim naložit nákup do vozu, vyložit doma a budu jim účtovat například "služby osobní potřeby a asistence". V tomto případě dle bodu 4 jsem provozoval silniční dopravu pro soukromé potřeby fyzické osoby, osoby jiné a to bez nároku za odměnu, úplatu. Fakturovat mohu jen "služby osobní potřeby a asistenci" nikoli dopravu.

Takových situací je stovky, a já se ptám, nepovede tato úprava zákona jen k tomu, že příležitostný dopravce se "jen" přesune k provozování a hlavně fakturování jiných služeb a výsledek je vlastně stejný? Vždyť například takový fotograf, který jede fotit klienta na určité místo, taky veze lidi a příležitostný dopravce to není o tom že by byl taxislužbou snad nemůže být ani řeč.

Díky za váš názor.