Petice proti kácení aleje před Plaveckým areálem Rokycany (ul. Pod Husovými sady)

Kontaktujte autora petice

Průběžná zpráva, 21.září 2020: Petice v hlavních zprávách na Primě, Riziko kácení trvá, dnes jednání na městě

2020-09-21 12:16:44

Vážení spoluobčané,

Naše petice se dostala až do hlavních zpráv na Primě! (minuta 22, https://cnn.iprima.cz/porady/hlavni-zpravy/20092020). Náhodně oslovení místní občané na ulici kácení aleje nechtějí. Starosta říká, že by město muselo platit pokuty stavební firmě, ale není to pravda - vyplývá to ze smlouvy se stavební firmou.

Dnes jednání na městě, s projektanty původního záměru a stavební firmou. Ochota projekt měnit je pochopitelně nízká. Chtělo by to nezávislé posouzení možných změn projektu - jde to, ušetří to spoustu peněz. Musíme trvat na tom, aby se o aleji jednalo na Zastupitelstvu 5.10., a to veřejně.

Zítra je zasedání Rady města, které je neveřejné. Doufám, že tam nedojde k rozhodnutí typu "rychle pokácet, než bude Zastupitelstvo". Snad ne, ale rozhodně není pro alej vyhráno.

S pozdravem

JUDr. Ondřej Dostál, PhD.

Průběžná zpráva, poledne 18. září 2020: Předání petice, jednání s projektanty, natáčení TV Prima

2020-09-18 10:05:40

Vážení spoluobčané,

děkuji za Váš zájem a rostoucí počet podpisů.

Kolem parkoviště najely bagry a začalo se pracovat, ale stromy dosud stojí. Pan místostarosta Mgr. Šašek mne telefonicky ujistil, že ve Stavebním deníku je pokyn k pozastavení kácení až do Zastupitelstva 5. října. Proběhlo k tomu i zasedání Rady města, kde údajně toto radní schválili, a to poměrem 5:2 (nepotvrzená informace - jednání Rady nejsou veřejná).

Dnes ve 14.00 jsem pozván na schůzku s úřadem a s projektantem. Pokusím se prosadit úpravu projektu, která alej co možná zachová (po tomto prvním jednání podám zprávu a možná bude potřeba vypracovat "oponentní" projekt). Bylo zde též místní šetření ČIŽP, ze kterého bychom měli dostat písemná doporučení, jakou péči jednotlivé stromy vyžadují.

Petice včetně Vašich komentářů byla předána datovou schránkou Městskému úřadu Rokycany. Než bude Zastupitelstvo, předám aktuální počty podepsaných i všechny Vaše komentáře.

Dnes natáčela na místě TV Prima, ve zprávách to možná bude dnes či zítra.

S pozdravem

Průběžná zpráva, poledne 15.září 2020: Kácení patrně o pár dní odloženo

2020-09-15 12:19:22

Vážení spoluobčané,

Včera odpoledne jsem jednal s panem místostarostou Mgr. J. Šaškem. Jednání proběhlo vstřícném duchu, ústně mi bylo přislíbeno, že kácení bude pozastaveno do konání zastupitelstva 5.října, kde bude možno věc projednat. Dnes mi pan místostarosta volal znovu, potvrdil, že ve stavebním deníku bylo pozastavení kácení zaznamenáno. V pátek se máme setkat společně s architektem, abychom si řekli, co by šlo řešit jinak.
PROSBA Č.1: Pokud je někdo z Vás architekt, prosím, aby mne kontaktoval. Rád bych probral s odborníkem, zda resp. jak lze vyřešit průjezd k fotbalu a případné podélné stání na stávající ulici Pod Husovými sady,a přitom nekácet žádný ze stromů.

Dnes stav prošetřovala na místě Česká inspekce životního prostředí, při jednání mne zastoupila manželka ing. Dostálová (musel jsem jet přednášet do Prahy pro lékaře). Dle informací byl přístup ČIŽP vstřícný, jsem zvědav na zprávu. Jeden z místních spoluobčanů říkal, že stromy jsou zde celý jeho život (67let).

Děkuji za Váš zájem,

Průběžná zpráva, ráno 14.9.2020: O (ne)kácení aleje rozhodne vedení města

2020-09-14 08:05:23

Vážení spoluobčané,

děkuji všem za podpis petice.
Dnes ráno v 7:30 jsem na staveništi mluvil s ing.Pytlíkem ze stavební firmy Berger Bohemia. Kácet prý měli v tomto týdnu (14.-18.9.), poprosil jsem je, aby co možná počkali. Ing. Pytlík ale říkal, že pokyn nekácet by mu musel přijít z města, jinak je povinen práce provést (což je pravda).
Záleží tedy jen a pouze na politicích z Rady města Rokycan, zejména na starostovi a obou místostarostech, zda kácení zastaví. Děláme vše pro to, aby s kácením počkali, aspoň do projednání na Stavební komisi (patrně 23.9.) a příštího Zastupitelstva (patrně 5.10.). Myslím, že by to bylo vůči nám všem slušné a mám za to, že to na minulém Zastupitelstvu bylo slíbeno - děkuji zastupitelce paní Orcigrové, které to včera takto Radě i napsala.
Kdyby to klaplo a Stavební komise se konala, napíši všem dopředu, jak by šlo projekt upravit při zachování aleje a můžeme k tomu uskutečnit setkání, naživo nebo online.

Hezký den

Ondřej Dostál

PS: Přikládám dvě fotografie z místa, pro místní patrioty a pamětníky - jednu současnou, jednu zhruba z 1940. Myslím, že jde dokonce o tytéž stromy :-)
JTomaska_alej_Soucasny_pohled.jpgJTomaska_alej_Historicky_pohled.jpg

JUDr. Ondřej Dostál, PhD.

Pomozte této petici získat víc podpisů.

Jak petici propagovat?

• Sdílejte petici na své facebookové zdi a ve skupinách souvisejících s tématem vaší petice.
  • Spojte se s přáteli
    1. Napište zprávu s vysvětlením, proč jste tuto petici podepsali. Lidé ji totiž podepíší spíše, když budou chápat, o jak důležité téma se jedná.
    2. Zkopírujte adresu webových stránek této petice a vložte si ji do vlastní zprávy.
    3. Pošlete zprávu přes e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram a LinkedIn.