Otevřený dopis premiérovi ČR kvůli přijímání uprchlíků

Kontaktujte autora petice

odpověď na otevřený dopis a informace o dalším dopise

2015-06-27 14:44:53

 

Vážení signatáři,

děkujeme vám za podporu našeho otevřeného dopisu premiérovi Sobotkovi.
Odpověď z Úřadu vlády ČR připojujeme v příloze.
Situace se stále vyvíjí. Vláda nesouhlasí s kvótami na přidělování uprchlíků, jak navrhla Evropská unie. V současnosti však proběhla v médiích zpráva, že vláda ČR bude ochotna realizovat vlastní relokační program na základě dobrovolného rozhodnutí. 
Tento krok jsme proto  podpořily v dopise adresovaném předsedovi vlády, ve kterém jsme  zároveň odeslaly  dalších 2200 podpisů pod původní otevřený dopis.
Domníváme se však, že je nadále nutné upozorňovat na to, že svůj díl zodpovědnosti vůči státům EU, u jejichž břehů se uprchlíci vyloďují, jsme dosud nesplnili. Rovněž je třeba mít na paměti další statisíce lidí, kteří žijí v zoufalých podmínkách v utečeneckých táborech v Turecku, Jordánsku a Libanonu a jinde.
 
Chceme upozornit i na to, že v tuto chvíli máme i jiné nástroje jak těmto lidem pomoci, než jen působit na naši vládu:
 
1/Existuje řada organizací, které poskytují hmotnou pomoc v místech největší nouze a které je možné finančně podpořit. Např. Clověk v tísni. Česká katolická charita a další, sdružené na portálu Migrace.
 
2/ Můžeme se připojit k veřejným akcím požadujícím přijetí uprchlíků. Jedna proběhla v pátek  na Václavském náměstí, další v Brně včera atd. 
 
3/ Jsou i osvětové akce, jako třeba výstava AI o osudech uprchlíků na Nákladovém nádraží ňa Žižkově v Praze a jiné.
 
4/ Doufejme, že se dočkáme toho, že budeme moci pomáhat i konkrétním lidem, s jejichž přijetím naše vláda bude souhlasit.
 
 
Ještě jednou vám srdečně děkujeme za Vaši podporu
 
S pozdravem
Anna Hradilková, Magdalena Martinovská, Michaela Valentová
 
1/ Dopis, který jsme odeslaly současně s vašimi podpisy pod původní otevřený dopis:
 
Vážený pan Mgr. Bohuslav Sobotka, předseda vlády České republiky

Úřad vlády ČR nábřeží Edvarda Beneše 4, 118 01 Praha 1    

Věc: Otevřený dopis na podporu přijetí uprchlíků do České republiky + přiložené podpisy

Vážený pane premiére,

25. května 2015 jsme Vám odeslaly otevřený dopis na podporu přijetí uprchlíků do ČR. Děkujeme za odpověď vašeho úřadu z 29. 5. 2015. Do 24. června se k dopisu připojilo 2195 lidí. Podpisy (o něco méně, protože jsme se snažily vyřadit nepravdivé) přikládáme zde v obálce.  Přejeme vám a politikům ve vládě odvahu k vysvětlování potřebných faktů a přesvědčování veřejnosti. Na příkladu okolních zemí, hlavně Německa, vidíme, že strach veřejnosti, zvláště iracionální strach z neznámého, může být po setkání se skutečnými lidmi rozptýlen. I když samozřejmě nemusí jít vše zcela hladce, záchrana životů za jisté potíže stojí a uprchlíci se stávají pro hostitelské země přínosem. Podléhání části xenofobní veřejnosti je z dlouhodobého hlediska krátkozraké. Vlekoucí se kontrola a nepřijetí patnácti nemocných dětí ze Sýrie se stalo mezinárodní ostudou a je jistě traumatizující i pro rodiny samotné. Doufáme, že dnešní záměr vlády („ČR je připravena na dobrovolné bázi navýšit počet přesídlovaných osob a je připravena realizovat vlastní relokační program“) se podaří v nejbližší době opravdu realizovat.

Přejeme Vám hezký den, Anna Hradilková, Michaela Valentová, Magdalena Martinovská v Praze 24. června 2015  

2/ Odpověď na otevřený dopis z Úřadu vlády:


A. Hradilkova, M. Martinovská, M. Valentová

pozvání do debaty v ČT pro všechny signatáře otevřeného dopisu premiérovi

2015-06-08 15:48:05

Vážení signatáři,

na náš email přišla pozvánka:

Jménem všech tvůrců pořadu "Máte slovo" s M. Jílkovou zasíláme pozvání pro autory a petičníky "Otevřeného dopisu premiérovi ČR kvůli přijímání uprchlíků" k diskuzi na téma: Přijímání uprchlíků a kvóty. Diskuze proběhne 11.6. 2015. Vysíláme živě z budovy ČT. Začínáme ve 21.30. Nástup hostů je ve 20.20 - 30. Svou účast již přislíbil europoslanec Jiří Pospíšil, Petr Hampl a filosof Milan Kohout.

 

Má li někdo chuť se diskuze zúčastnit, napište nám, prosíme, co nejdříve na naši mailovou adresu pomocuprchlikum@gmail.com.

Děkujeme.

S pozdravem

A. Hradilková, M. Martinovská a M. Valentová


A. Hradilkova, M. Martinovská, M. Valentová



Sdílet tuto petici

Pomozte této petici získat víc podpisů.

Jak petici propagovat?

  • Sdílejte petici na své facebookové zdi a ve skupinách souvisejících s tématem vaší petice.
  • Spojte se s přáteli
    1. Napište zprávu s vysvětlením, proč jste tuto petici podepsali. Lidé ji totiž podepíší spíše, když budou chápat, o jak důležité téma se jedná.
    2. Zkopírujte adresu webových stránek této petice a vložte si ji do vlastní zprávy.
    3. Pošlete zprávu přes e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram a LinkedIn.