Zachraňte kulturu 2013

Quoted post

Božena Správcová

#255 "Kanály ve veřejné službě" právě už léta zadarmo kopeme...

2013-02-07 14:11

Po téměř dvaceti letech redaktorské práce v literárním časopisu Tvar (v neustálé nejistotě a s platem, za který by uklízečka koště nevyndala) tuto debatu dost těžce nesu. Bez finanční podpory své rodiny bych si toto zaměstnání vůbec nemohla dovolit vykonávat, přesto jsem ho ale dělala ráda a ze všech sil - s přesvědčením, že má-li se česká literatura (ale i jazyk a myšlení) rozvíjet, potřebuje prostor pro setkávání, tříbení, kritiku. Tímto prostorem jsou právě časopisy - potřebné z výše uvedených důvodů dokonce i pro ty, kteří je nečtou. Desetimilionový národ je příliš malý na to, aby si své literární časopisy zaplatil pouze komerčně, z prodaných výtisků - jejich existence se bez dotací prostě neobejde. O takové věci v petici jde, ne o nějaké celebrity a jejich televizní excesy, panebože. (Nepochybuji, že analogická podvýživa panuje i v ostatních uměleckých oborech.)
Nemáte pravdu, pane Brožku, že se volání po nápravě kulturní politiky objevuje až teď - různými způsoby se o to lidé z literárních časopisů pokoušejí už léta (podívejte se například do webového archivu Tvaru) - bohužel marně, pozornost médií, ale i lidu většinou poutají zábavnější a méně komplikované věci. Petici samozřejmě podepisuji, je to výraz krajního zoufalství a další z řady pokusů prorazit hráz diletantismu a nekompetentnosti (lhostejno, zda pravicové nebo levicové) na místech, která pravidla pro fungování nekomerční kultury určují. Všem kolegům držím palce a přeju pevné nervy! BS

Odpovědi


Nepřihlášený uživatel

#267 Re: "Kanály ve veřejné službě" právě už léta zadarmo kopeme...

2013-02-07 15:34:38

#255: Božena Správcová - "Kanály ve veřejné službě" právě už léta zadarmo kopeme...

A proc takovou praci delate, za plat , co by uklizecka koste nevyndala...

Vzdyt zijete v uzasne dobe a uzasne zemi, kde pravice, pravda a laska zvitezila... Seknete s tim a bezte zbohatnout, jinde, treba ta uklizecka by vam mohla jit, kdyz ma o tolik lepsi plat, nebo podnikejte, vzdyt vydite jak se pan Chrenek vysvihnul.

Byt stastny a bohaty preci nejni zadny problem v teto nove dobe, kterou jste pomohla vybudovat, nelpete, zijte jak chcete a zaplatte cenu, ktera se zada...

Samoživitelka

#273 Re: "Kanály ve veřejné službě" právě už léta zadarmo kopeme...

2013-02-07 15:57:16

#255: Božena Správcová - "Kanály ve veřejné službě" právě už léta zadarmo kopeme...

Boženko, osměluji se Vám tak říkat, jsme asi stejného věku do 35. Čtu i Vaše básně. Tedy můj milý z ÚSTRKu mi je tudle podstrčil, tu se mnou pracuje (já jako uklízečka za 6tis), on jako badatel slídí ve sklepě u Svazků, kde hledá kompro materiály na KSČ za 250 mega, ačkoliv je kryptokomunista, navíc Trockista, doufám že ho za todle "udání" nevyhoděj, jeho jméno pochopitelně nemůžu říct, nepracuje vlastně ve sklepě, ale v badatelně, vlastně je dost důležitej zástupce dokonce, ale z materiálů se na všechny i na ředitele biskupa dozvěděl tolik věcí, i na vládu i na Peak, že si na něj zatím netroufnou. Trénuje taky kick-box. Jsme ale celá rodina i s Lucinkou ohrožení jinak. Tu před náma spadne lešení, tu máme vyšroubovaný matky (sama jsem matka, vím co to je!) z kola u 120-cítky, tu v dopise od plynařů bílý smradlavý prášek, tu přistane holub na parapetu se zprávičkou "Třes se, zasr. flanďáku!" a tak. Jinak doufáme, že zvítězí Masarykova Světová revoluce a ne City. Pardon city jo! Závidím ti i přeju tu smysluplnou práci. A vzdělání. Vzdělání je kořist. A tu já ještě nemám. A asi už nestihnu.

 

pravice je super, kdo ji nevolí je rudá lůza

#298 Re: "Kanály ve veřejné službě" právě už léta zadarmo kopeme...

2013-02-07 20:24:19

#255: Božena Správcová - "Kanály ve veřejné službě" právě už léta zadarmo kopeme...

Volíte pravici? Volíte Schwarzenberga, tak pěkně zkrachujte, když na trhu neuspějete.


Nepřihlášený uživatel

#313 Re: "Kanály ve veřejné službě" právě už léta zadarmo kopeme...

2013-02-08 02:05:40

#255: Božena Správcová - "Kanály ve veřejné službě" právě už léta zadarmo kopeme...

Pani, vyridte podporu od Pen klubu - treba slozi dalsi ponizenou zpevnou supliku knizeti


Nepřihlášený uživatel

#324 Re: "Kanály ve veřejné službě" právě už léta zadarmo kopeme...

2013-02-08 12:44:41

#255: Božena Správcová - "Kanály ve veřejné službě" právě už léta zadarmo kopeme...

Hele, Leni, a víš ty vůbec, kolik bere taková uklízečka? Nebo holka, co od rána do večera sedí u kasy v Bille, případně ta, co v tý intošský nalejvárně, kam chodíš s kámoši na dvojku bílého nebo na latíčko, myje nádobí?