Zachraňte kulturu 2013

Kontaktujte autora petice

Téma diskuze bylo automaticky vytvořeno Zachraňte kulturu 2013


Nepřihlášený uživatel

#251 Čeští pravičáci a po většině voliči TOP09 z kultůry

2013-02-07 13:42

už zase mají nataženou pracku:-)))) Proberte se už! Proč mám dotovat zdravý lidi, schopný se uživit? Toto je ta vaše "pravicová politika"??? Politika natažené pracky?

Nepřihlášený uživatel

#252 :)

2013-02-07 13:54

Vy ubozí hlupáčci, co tu tak plivete na kulturu a ohrazujete se proti výrokům dvou celebrit, které s vyhlášením této výzvy nemají nic společného, vy, kteří se domníváte, že umělci jsou lidé, které vidíte v té blikající bedně a kteří mají spoustu peněz, vy zahořklí chudáčci, kteří byste záviděli i praseti rypák, vy zaprdění čecháčci, kteří jste schopní si poplést televizní program s románem od Dostojevského, vy popletení blázínci, kteří si pletete politiku s kulturou a kulturu s knedlíkem, vy jste živoucím důkazem toho, že této zemi je umění třeba jako soli! Jste v jedné skupině s lidmi, jako je Lubomír Brožek, servilní přisluhovač komunistických redaktůrků a pisálek desáté garnitury. Jsou to lidé jako vy, z nichž se rekrutují přívrženci Hitlera a Stalina, lidé bez svědomí a rozhledu, omezení človíčci, kteří dokola kejhají to, co jim nakejhá hlavní husa (nebo Husák). Rozumíte jen talíři a gauči, ze kterého byste vstali jen tehdy, kdyby zdražili pivo. Nejhorším trestem by pro vás bylo, kdyby vás nahnali do divadla, to by pro vás bylo jako koncentrák! Od vás nikdo nechce, abyste tu petici podepisovali, vy omezenci, vy si jděte do hospody koukat na fotbal a zanadávejte si u toho, jak je vašim dobrým zvykem, protože rozumíte všemu, ale nevíte nic! Váš podpis pod touto peticí by pro nás byl trestem a výsměchem! Vy si svůj podpis strčte vítekam, o vás nikdo nestojí. Vás umění nepotřebuje. Ale víte, proč potřebuje peníze? Aby se z nás ze všech nestaly takové hloupoučké kejhající husičky, jako jste vy. S potěšením se vysmívám vaší malosti a omezenosti :) Nechte kulturu bojovat a vraťte se do své omezené televizní nečinnosti :)

Saša Harašilov

#253 Re: :)

2013-02-07 14:03

#252: - :)

Hezký komentář, pište takhle stále dál a hodně. S takovýmto přístupem určitě nebudete mít V Česku o obživu nouzi a ještě uděláte skvělou kariéru. :-D


Nepřihlášený uživatel

#254 Re: Re: :)

2013-02-07 14:09

#253: Saša Harašilov - Re: :)

Děkuji, mým cílem je upozornit na každého blba, kterého uvidím :) V Čechách je po takové práci velká poptávka, jistě o ni nebudu mít nouzi :)

Božena Správcová

#255 "Kanály ve veřejné službě" právě už léta zadarmo kopeme...

2013-02-07 14:11

Po téměř dvaceti letech redaktorské práce v literárním časopisu Tvar (v neustálé nejistotě a s platem, za který by uklízečka koště nevyndala) tuto debatu dost těžce nesu. Bez finanční podpory své rodiny bych si toto zaměstnání vůbec nemohla dovolit vykonávat, přesto jsem ho ale dělala ráda a ze všech sil - s přesvědčením, že má-li se česká literatura (ale i jazyk a myšlení) rozvíjet, potřebuje prostor pro setkávání, tříbení, kritiku. Tímto prostorem jsou právě časopisy - potřebné z výše uvedených důvodů dokonce i pro ty, kteří je nečtou. Desetimilionový národ je příliš malý na to, aby si své literární časopisy zaplatil pouze komerčně, z prodaných výtisků - jejich existence se bez dotací prostě neobejde. O takové věci v petici jde, ne o nějaké celebrity a jejich televizní excesy, panebože. (Nepochybuji, že analogická podvýživa panuje i v ostatních uměleckých oborech.)
Nemáte pravdu, pane Brožku, že se volání po nápravě kulturní politiky objevuje až teď - různými způsoby se o to lidé z literárních časopisů pokoušejí už léta (podívejte se například do webového archivu Tvaru) - bohužel marně, pozornost médií, ale i lidu většinou poutají zábavnější a méně komplikované věci. Petici samozřejmě podepisuji, je to výraz krajního zoufalství a další z řady pokusů prorazit hráz diletantismu a nekompetentnosti (lhostejno, zda pravicové nebo levicové) na místech, která pravidla pro fungování nekomerční kultury určují. Všem kolegům držím palce a přeju pevné nervy! BS
NepřemluvenýDědek

#256

2013-02-07 14:14

Tak přemýšlím v 70-90-ti, neměla ta Švorcová tehdy v ND 1977 nakonec pravdu? Měšťáci se sice pohoršovali, ale... Ale sama si 20 let nynčko neškrtla, zatímco seriáloví borci 70. a 80.let a nyní petenti chvíli mohli, chvíli nemohli, většinou mohli, a pokud nemohli a museli chvíli topit v kotli nebo chodit po lukách s trasírkou, tak tu práci stejně považovali za podřadnou a ponižující. Proto se radši vyhřívali tu v Muzeu, tu v Loretě nebo v knihovnách a na ministerstvech.
Pravice v dějinách ještě nikdy nic nevytvořila. Starala se vždy jen o kořist. Brala ji i od umělců. Pravicové "umění" je contradictio in adiecto.
Proto teď taková kulurní bída! Proto vítězí retro. Sokratés i Kristus. I když ho církev okrádá i o slovo a zneužívá jak může. Jako Havla 11.11.11 v ostudném klipu s Dukou z Arcibiskupského paláce. A pak zejména nesmrtelná 60. Dokonce i Chalupáři ap. ze 70-tých? Je to možný, p. Kemr? "Vývoj jde doleva," mýlil se Masaryk. Ještě budeme dlouho, dlouho couvati... Čeká nás Refeudalizace, protireformace, rekatolizace, remonetarizace a chaos! Naivním mladým to nezávidím! Vládne tu spolu s ekonomickou negramotností (viz Klaus a Nečas třeba) i negramotnost filosofická, nahrazená religionistikou. Bez filosofie to ovšem nende. Jinak jediným universem zůstanou peníze... Falešné nekonečno, řekl by Hegel.
Hercům se ani tak moc nedivím. I když v Americe chce každá roztleskávačka být herečkou. Jsou to přece jenom jen reprodukční umělci, (vyjma autory, jako byli třeba Werich nebo Horníček ap), tedy nástroje, na které někdo hraje. A nemajíce identitu, "vnitřnosti jim trhají" jen role, často nevědí, čí jsou a co jsou. Kdo jsou?, tu otázku snad ani neznají. Hamlet? Harpagon? Sancho? Jan Keller by měl z Petice vystoupit. Dobrých autorů málo. A dobrých lidí jakbysmet. Tzv. slušných... massa!! "Sejmi dědka! Issko!" No zatím se ještě ubráním ve stoje. A ubráním i bábu. Ale ne na kolenou! Bohužel s přesilou a s kretenismem (R.Musil mi hrozí!) je to předem prohraný boj. Ovšem za vozovou hradbou, před kterou Angličani obdivem padají na prdel, stejně jako žoldnéři u Sudoměře, to je jiná!! Do toho bych šel i s mojí Markytánkou! Jak píše kdesi V.Hugo: "Ženská a stařecká statečnost se často projevují zvědavostí. I u Zuzany v lázni." "Ale Granátníku, tady nejsme v politickém klubu sekce Pík. Už ani slovo!" (str.16 Devadestá tři).

Nepřihlášený uživatel

#257

2013-02-07 14:20

Nemohlo by se znění petice objevit na školách? Zvlášť střední školy by to mohly probrat jako bod k výchově k občanství.Listina petice by pak byla dostupná k podpisu třeba v knihovně školy. Z.ŠPŮROVÁ
Máňa

#258 Re: Re: Re: :)

2013-02-07 14:27

#254: - Re: Re: :)

Tak to se v prvním případě nekoukej do zrcadla :-) , a existuje rozdíl mezi významem slov ironie a iron, zachránče kultury a národa ...


Nepřihlášený uživatel

#259

2013-02-07 14:29

Důchodci jsou kulturní barbaři a do divadla nechodí. Nebude to třebas tím, že by bylo vhodné umělcům něco málo (nebo hodně ubrat) a dát těm co opravdu jsou kulturními barbary a na divadlo a podobné kulturní radovánky jim po zaplacení všech k životu potřebných věcí tak nějak nezbude?
I tito lidé by se asi od času šli kulturně vzdělat - bohužel, kde nic není ani čert nebere. Kdyby tito lidé měli lepší příjmy (pracovali celý život a poctivě odváděli desátek ... nebo i více na konto sociálního zabezpečení - dnes mohou zaplakat nad tím, že si z tohoto konta "někdo" půjčil a zapomněl vrátit) - zašli by i do divadla a na koncerty, zaplatili poplatek ve formě vstupenky na toto představení. Pokud se nepletu i z těchto poplatků je kultura živa - nebo se pletu?

Nepřihlášený uživatel

#260 Re: Re: Re: Re: :)

2013-02-07 14:37

#258: Máňa - Re: Re: Re: :)

A hele, další husička zakejhala, a její jméno zní Máňa :)


Nepřihlášený uživatel

#261 Re: Re: Re: Re: Re: :)

2013-02-07 14:41

#260: - Re: Re: Re: Re: :)

Kuk Anonymní IQ ...

Máňa

#262 Re: Re: Re: Re: Re: :)

2013-02-07 14:43

#260: - Re: Re: Re: Re: :)

Kuk Anonymní IQ -> málem jsem následoval Tebe v partyzánském způsobu komunikace ...

Černý Berka

#263 Re: :)

2013-02-07 14:46

#252: - :)

Pokud to není míněno ironicky, tak nestojím ani o Váš hlas, vašnosto.  A dovoluji si upozorniti, že teď bylo výročí bitvy u Stalingradu, dříve Caricynu, nyní Volgogradu a nyní zas chvíli Stalingradu, a tam ráčil dáti Stalin Hitlerovi na prdel! A proto ještě  žijeme. Kafka, Hašek, V.Vančura, Kurt Konrád, Bedřich Václavek, Karel Poláček, Milena Jesenská, Julius Fučík, Anna Letenská, K. Hašler, Josef Čapek, ale i Karel Čapek a tisíce dalších, jak kdosi tu již ráčil poznamenati, to štěstí v drápech Hitlera, Himmlera a Heydricha neměli. Otázka dnes zůtává, kdo že nás zavlekl po Převratu do chřtátnu Buržo-Ásie. Jak známo, podle umělce Lhotáka Ásie na Západě si dovoluje začínati na Malé Straně a na Východě za Negrelliho viaduktem. Uprostřed zůstává Kdo?

O tom nejen že můžeme diskutovati a mysleti si bláhově, že život je jen diskurs vyvolené elity. Není. V tom musím dát presidentu Zemanovi kavalírsky za pravdu. Moje služebná, komorná a podkoní v jedné osobě (bez nich bych ztratil sebeúctu) na mě pracuje u zvířectva, v kotelně, na farmě a v kuchyni cca 9-14 hodin denně. Někdy i celou noc. To taky musím uznati. Bude zmíněna v 3.Dřevíčské výzvě "Rádobyumělci odejděte!" Třeba do R6. Nebo do Prčic vlastně.

Pepa

#264 Re: petenti

2013-02-07 14:55

#247: ppp - petenti

Nemáte pravdu. Karel "punkáč" nepochází ze stejné strany jako ministryně kultury. On je z TOP09 (bez podpory starostů) a ministryně je ze "starostů." A jak Schwarzenberg řekl, tyto dvě strany spolu nemají vůbec nic společného ;-)


Nepřihlášený uživatel

#265 Mirek

2013-02-07 15:05

Umělci horlivě chtěj Karla za prezidenta a jeho strana, kde by měl mít klíčovej vliv, je přitom takhle brutálně škube. Tomu říkám paradoxy...

Nepřihlášený uživatel

#266 Re: Podporovatelé knížete Karla

2013-02-07 15:27


Nepřihlášený uživatel

#267 Re: "Kanály ve veřejné službě" právě už léta zadarmo kopeme...

2013-02-07 15:34

#255: Božena Správcová - "Kanály ve veřejné službě" právě už léta zadarmo kopeme...

A proc takovou praci delate, za plat , co by uklizecka koste nevyndala...

Vzdyt zijete v uzasne dobe a uzasne zemi, kde pravice, pravda a laska zvitezila... Seknete s tim a bezte zbohatnout, jinde, treba ta uklizecka by vam mohla jit, kdyz ma o tolik lepsi plat, nebo podnikejte, vzdyt vydite jak se pan Chrenek vysvihnul.

Byt stastny a bohaty preci nejni zadny problem v teto nove dobe, kterou jste pomohla vybudovat, nelpete, zijte jak chcete a zaplatte cenu, ktera se zada...


Nepřihlášený uživatel

#268 Re:

2013-02-07 15:40

#256: NepřemluvenýDědek -

Pani Svorcova nesla brime, ktere na ni tito umelci, jeji kolegove hodily, nesla stigma a posmech byvalych najlepsich kamaradu a kamaradek ale za celou tu dlouhou dobu nejen neskemrala jako nasi umelci, ale ani nezahorkla jako Hrebejk za 2 dny.

A socialismus? Budovat jakykoliv system s tlupou jidasu, pokrytcu a kabatovych umelcu? Nelze. Skoncilo to jak to skoncilo, ted je cas, aby skoncili i privilegia techto jidasu. OSA, ktera v jejich prospech okrada obcany, jakekoliv dotace od statu, teple mista za verejne penize ... rozprasit agitacni team Ceske TV, ktera za penize obcanu dela propagandu zlocinneho rezimu.


Nepřihlášený uživatel

#269

2013-02-07 15:42

Byl jsem mezi původními "škůdci" a již jsem podobný text podepisoval, když se vzedmuli k protestu zástupci kulturních časopisů, já tedy mezi nimi, neb za časopis ARCHITEKT mám důvod. Ted jen sleduji trochu z povzdálí ono přetavování v protest celé kulturní veřejnosti, což kvituji, ale shánění podpisů "celebrit" a velkých jmen jen pro zvučné jméno na listině jsem se rozhodně neúčastnil a lehce na mne přitom zavanul zatuchjlý vánek bulváru. Tahle petice je vcelku věcná a vystihující. Proto ji podporuji.
Dita

#270 Re: :) 252

2013-02-07 15:54

#252: - :)

Kdo z těch, kteří se za uměleckou frontu k této petici hlásí, se ozval po urážlivých slovech jednoho ze svých kolegů, který nazval skoro 3 miliony svých spoluobčanů  rudými a hnědými prasaty? Je mezi nimi alespon jeden, který tuto urážku odsoudil? Jmenujte některé, existují-li mezi nimi,  dejte odkaz, kde si mohu to, že se proti této nehoráznosti ohradili, přečíst. Pokud něco takového existuje, přehodnotím svůj úmysl tuto petici nepodepsat. V opačném případě se nedivte, pokud lidi podpis nepřipojí a zahrnou celou naši „uměleckou frontu“ do jednoho pytele. V tom případě si totiž nic jiného nezaslouží. Kdo mlčí, ten souhlasí. Měli možnost se nás zastat. Pokud tak neučinili, budou muset nést následky.

 


Nepřihlášený uživatel

#271 Nemůžu a nechci podepsat

2013-02-07 15:56

Nemůžu a nechci podepsat. Jsem paneláková socka a pouhá zvěř typu prasete domácího. Mám tudíž zcela jiné vychování, než ti, kteří si říkají "kulturní fronta" ( a možná nevědí, že tento termín se poprvé objvil v projevech J.V. Stalina). A protože mě vychovali takoví, jako Tacitus, Rousseau ( ten filosof, ne malíř-celník), Lorca, Feuchtwanger, Zweig, Čapek nebo Jirotka, nemůžu se svou nečistou duší lůzra považovat za kulturu to, co podepsané celebrity ( po kterých za našimi hranicemi pes neštěkne) reprezenzují,a tudíž ani spolupodepsat , i kdyby zcela omylem o můj podpis stály.

Nepřihlášený uživatel

#272 Petenti, že sami ze sebe nezvracíte, vy teda máte zažívání, na vašem místě by mě byla hanba podívat

2013-02-07 15:56

Před pár dny jste masírovali národ, jaký je p. Schwanzenberg morální, pravdomluvný, schopný, nejlepší, záruka změn k lepšímu. Takže pokud vám to ještě nedošlo, váš idol s čírem Schwarzenberg je předseda asociální strany TOP 09 a místopředseda prokorupční vlády, takže stranický nadřízený paní Hanákové. To znamená že politicky je odpovědný za její práci a je v jeho moci jako stranického nadřízeného tuto paní ovlivnit. Takže co si stěžujete, podle vás to Schwarzenberg s Hanákovou dělají výborně, jsou prostě nejlepší a je třeba je volit. Na vašem místě bych teď zalezl a držel pant, případně chodil kanálama. Jako daňový poplatník (a to nemalý) a rudohnědé prase (dle vás)nemám zájem té vaší sestavě dát ani korunu a pokud vám ministryně TOP 09 vezme i to zbývající málo, budu tomu tleskat (byť ji volit nebudu). To co jste předvedli během kampaně je natolik k blití, že nemám nejmenší chuť vidět vás kdekoliv, do divadla na vás dlouho nepůjdu. Živte se jako my ostatní podáním výkonu, který bude ochoten někdo z vlastního rozhodnutí zaplatit, jinak jste jen pijavice. K pobavení je, že mezi petenty nejsou prakticky zástupci 90 % národa, ale jen umělecké profese a studenti. Takže většina národa na vás kašle a přeje vám to.
Samoživitelka

#273 Re: "Kanály ve veřejné službě" právě už léta zadarmo kopeme...

2013-02-07 15:57

#255: Božena Správcová - "Kanály ve veřejné službě" právě už léta zadarmo kopeme...

Boženko, osměluji se Vám tak říkat, jsme asi stejného věku do 35. Čtu i Vaše básně. Tedy můj milý z ÚSTRKu mi je tudle podstrčil, tu se mnou pracuje (já jako uklízečka za 6tis), on jako badatel slídí ve sklepě u Svazků, kde hledá kompro materiály na KSČ za 250 mega, ačkoliv je kryptokomunista, navíc Trockista, doufám že ho za todle "udání" nevyhoděj, jeho jméno pochopitelně nemůžu říct, nepracuje vlastně ve sklepě, ale v badatelně, vlastně je dost důležitej zástupce dokonce, ale z materiálů se na všechny i na ředitele biskupa dozvěděl tolik věcí, i na vládu i na Peak, že si na něj zatím netroufnou. Trénuje taky kick-box. Jsme ale celá rodina i s Lucinkou ohrožení jinak. Tu před náma spadne lešení, tu máme vyšroubovaný matky (sama jsem matka, vím co to je!) z kola u 120-cítky, tu v dopise od plynařů bílý smradlavý prášek, tu přistane holub na parapetu se zprávičkou "Třes se, zasr. flanďáku!" a tak. Jinak doufáme, že zvítězí Masarykova Světová revoluce a ne City. Pardon city jo! Závidím ti i přeju tu smysluplnou práci. A vzdělání. Vzdělání je kořist. A tu já ještě nemám. A asi už nestihnu.

 

Pančovice

#274 Revize úplně všeho. Pravda a láska zvítězila. Herci za svý !!!

2013-02-07 16:05

Ano, herci milují pravdu a lásku, a nejvíce prachy a Václava Havla. Je ho dědice trůnu Kaarlíka Pankáče jakbysmet. Beneš by skončil jako zločinec před soudem v Haagu. 2.světovou válku zavinili zběsilí Češi útlakem Sudeťáků. Je potřeba se jim omluvit a odškodnit je. A hercům je potřeba naservírovat pravdu a lásku s plnýho kotle. Je potřeba se obživit v kokurenčním boji. Blbečci z fabrik vám dnes prachy nedají. Fabriky dílem padly. Nebo je vlastní zahraniční podnikatel. Podnikatelé se chlubí 1000 000 vytáček,proč a jak neplatit daně. Takže Herci, plédujete za hyenní kapitalismus. Brzy rozšíříte řady 700 000 nezaměstnaných. A budou vám říkat nefachčenkové, socky, spodina. Je dobrý si to vozkoušet. Přece vod prasat nebudete chtít nějaký dotácie. Knížecí poslové vám to řekli správně. Ani halíř. Ani Vindru. Ani obolus. Karel Pankáč to pošeptal Hanákové rozumně. Nerozmazlovat a nepřekrmovat herce. Každý herec a umělec je na tvůrčím vrcholu, pokud umírá hlady. Takže, Kájaq Pankáč vám toho dopřeje.
Kynik

#275 Re: Re: :) 252

2013-02-07 16:14

#270: Dita - Re: :) 252

František Ringo Čech vystoupil před pár dny v TV a pravil mimo jiné: Volal mi Ivan Vyskočil:"Zavolej, prosím tě, Milošovi, a řekni mu, že nejsme všichni kreténi!"