Moravská televize - sídlo Brno

Quoted post

Vladimír Olšanský

#60 Re: MST?

2012-02-13 00:01

#58: - MST?

Se slezským územím je to poněkud složitější a nad rámec této dikuse. Morava v minulosti sahala až na území dnešního Polska, jižní část Moravy zase byla rakouská, jinou věcí je Těšínsko. Takže televize by se měla jmenovat Moravsko-slezsko-těšínsko-rakouská? Možná v jiném pořadí, abychom někoho neurazili?

Napřed se postarejme o to, abychom vůbec nějakou vlastní televizi měli. O další už nemusíte mít obavy. Moravané jako první v monarchii dosáhli dohodou s panovníkem zrušení roboty, uzákonili nový pravopis (psaní j místo g, í místo j, ň místo nj, v místo w, atd.) dříve než Češi,  v klidu také dosáhli jazykového narovnání moravsky a německy mluvících Moravanů (k velké nelibosti Čechů), na Moravě spolu německy a moravsky mluvící Moravané vycházeli podstatně lépe než Češi s místními "Němci". Na tradičně pohostinnou a tolerantní Moravu se v minulosti stěhovali příslušníci národů, kteří ve své zemi byli pronásledováni. Našli zde novou vlast a obohatili moravskou kulturu. Novokřtěnci (anababtisté, habáni) jsou snad nejznámější, ale z nedávné doby třeba Řekové. Takže v tomto jsem klidný, buďte bez obav, my už se s případnými Slezany dokážeme domluvit k oboustranné spokojenosti.

Je příznačné, že Moravané mají trvalou tendenci starat se především o jiné, než o sebe. Společnost pro Moravu a Slezsko založili Moravané, pro udržení Československa v jakékoli podobě byli do poslední chvíle také Moravané. Není už na čase, aby také Slezané a Těšíňané mluvili za sebe?

Odpovědi


Nepřihlášený uživatel

#64 Re: Re: MST?

2012-02-13 15:44:08

#60: Vladimír Olšanský - Re: MST?

No určitě se nejedná jen o Těšínsko ale taky o Opavsko Krnovsko a Jesenicko. Jednoduše se jedná o Slezsko. Nevím proč tu pletete Rakousko. Jde jen o to, aby pro tento projekt byla větší podpora i na území Slezska. Váš názor mi připomíná nějakého šovinistického Čecha. Vidíte v názvu Moravskoslezský nějaký problém?

Podívejte se na podporu strany Moravané v oblasti Slezska. Je to bída. Přitom za doby HSDSMS tu byla podpora srovnatelná s územím Moravy. Určitě by pro Moravany bylo výhodnější spojit se Slezany a ne jako v minulosti se spojit s Čechy a zrušit Zemi Slezskou jako samosprávný útvar, přes odpor Slezského zemského sněmu. A proto Moravskoslezská televize, nebo jen Slezská televize.