Přezkoumání ukončení kněžského působení Jiřího Veselého

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#75 Text Jiřího Zajíce a dopis náčelníků Českého S

2016-04-24 18:32

Dovolím si z Christnetu zkopírovat text Jiřího zajíce a dopis náčelníků Junáka (zapadá tam vespodu...)

JM

 

Díiky, Martine, za výborný článek (přináší i pro mně další důležité informace)

Situace kolem P. Jiřího Veselého - Niobowaky - se nás, skautů, samozřejmě velmi podstatně týká. Proto jsme se obrátili mimo jiné i na salesiánského provinciála oficiálním dopisem Junáka - českého skauta z.s., z něhož přebírám rozhodující část:
Otec Jiří se dlouhodobě podílí jako kněz a vzdělavatel (lektor, duchovní rádce) na formování skautských vůdců a instruktorů, tedy těch, kteří mají zcela principiální vliv na podobu skautské výchovy - v případě otce Jiřího zejména pokud jde o nesnadno uchopitelný, ale ten nejvážnější rozměr: výchovy ku duchovním hodnotám.
V řadách skautů a skautských vůdců a vůdkyň je velká část věřících křesťanů, katolíků.
Z nich mnozí otce Jiřího osobně znají a váží si ho. Svou opravdovostí a poctivým úsilím o skutečné duchovní hodnoty i vzdělavetelským a pastýřským nadáním a schopnostmi, byl a je pro mnohé z nich vzorem či průvodcem včetně těch, kteří jsou hledající - a to způsobem, který byl mladými lidmi jednoznačně pozitivně přijímán.
To je zřejmé z mnoha pozitivních ohlasů, které jsme na službu otce Jiřího měli. Z velkého zájmu o jeho zapojení do řady aktivit v oblasti vzdělávání skautských vůdců a instruktorů. A v neposlední řadě i ohlasů a otázek, které nyní v reakci na výše uvedené rozhodnutí, zaznamenáváme.
Máme obavu, že stávající nejistota v jeho práci, životním poslání, může ohrozit i působení otce Jiřího v Junáku, což by byla ztráta bolestná, těžko nahraditelná, a ke škodě mladých mužů a žen vstupujících na dráhu skautských vůdců a instruktorů. Tomu bychom velmi rádi předešli.
Jako lidem, kteří svůj život věnují podpoře dětí a mladých lidí, nám leží na srdci zejména tyto záležitosti:
Důvěryhodnost P. Jiřího Veselého, SDB uvnitř skautského hnutí, neboť dlouhodobým působením byl a je výraznou oporou budoucích vůdců a instruktorů při hledání duchovního rozměru jejich lidského i skautského života. Vzniklá situace jej nyní zpochybňuje jako člověka i jako kněze, který z prostoru katolické církve vycházel tomuto hledání vstříc. A zpochybňuje i cestu těch, kteří v otci Jiřím nacházeli inspiraci a duchovního průvodce.
Důvěryhodnost katolické církve v rámci skautského hnutí, neboť takový postih respektovaného kněze bez přesvědčivého zdůvodnění nutně vyvolá řadu otázek i pochybností ve vztahu k církvi. Domníváme se, že spolupráce, která se v předchozích 25 letech mezi Junákem a katolickou církví rozvíjela, a která byla - a to i díky působení P. Jiřího Veselého, SDB - vážnou a poctivou společnou prací na jedné vinici, je vzácnou hodnotou. Hodnotou, která nemá být ohrožena nedůvěrou, na níž v konečném důsledku může doplatit řada mladých lidí.

Obracíme se na Vás, Vážený otče provinciále, jménem svým, když jsme byli ustanoveni do vedení skautské organizace, jménem řady bratří a sester, a jménem skautské organizace jako celku, a předkládáme Vaší úvaze toto naše vyjádření.
Věříme, že byla-li v dosavadním rozhodování v úvahu vzata (jak se z okolností zdá) snad jedna či několik stížností na (tvrzená) porušení forem slavení liturgie, předkládáme a věříme, že při spravedlivé úvaze bude na misku vah položeno, mj. i dlouhodobé, vážné a poctivé úsilí otce Jiřího. A to nejen v minulosti, ale též pokud jde o jeho možnost do budoucna.
Obracíme se na Vás a tanou nám na mysli nedávno čtená slova Evangelia o Tom, pro nějž předpis o sobotě nebyl víc, než vykročit ku člověku ... i Jeho slova podobenství o služebnících mdlých, kteří svěřené hřivny jen opatrně schraňovali, a služebnících dobrých, kteří je - jistě za cenu rizika nebo přešlapu - s odvahou a nasazením rozmnožovali.
Z této pozice, a před očima Toho, jehož vinici dlužíme společně svou práci, Vás prosíme, abyste napomohl takovému řešení, kterým nejméně utrpí důvěryhodnost P. Jiřího Veselého, SDB i samotné katolické církve, které neznemožní jeho budoucí službu skautským vůdcům.
Uvítali bychom v této záležitosti možnost osobního rozhovoru s Vámi, abychom mohli poznat Váš názor a odpovědi na otázky nynější situace P. Jiřího Veselého, SDB, a snad i mohli osobně předestřít některé úvahy či naše přání stran jeho budoucího působení.
S upřímným pozdravem
Mgr. Eva Měřínská
náčelní
Ing. Marek Baláš
náčelník
Ing. Josef Výprachtický
starostaJUDr. Jiří Navrátil
místostarosta

Odpovědi


Nepřihlášený uživatel

#76 Re: Text Jiřího Zajíce a dopis náčelníků Českého S

2016-04-25 04:24:24

#75: - Text Jiřího Zajíce a dopis náčelníků Českého S 

 Provinciálovi nezávidím. Ani žádné autoritě. Myslím, že se již všichni vyjádřili věcně a dostatečně. Být knězem a řeholníkem s sebou nese mnohé, což ani nemusíme všichni dost dobře vnímat. Ano Jiří má nesporně své klady např. pro práci ve skautu, ale také své zápory pro výše zmiňovanou službu, pro které celá situace vznikla.