Přezkoumání ukončení kněžského působení Jiřího Veselého


Nepřihlášený uživatel

/ #75 Text Jiřího Zajíce a dopis náčelníků Českého S

2016-04-24 18:32

Dovolím si z Christnetu zkopírovat text Jiřího zajíce a dopis náčelníků Junáka (zapadá tam vespodu...)

JM

 

Díiky, Martine, za výborný článek (přináší i pro mně další důležité informace)

Situace kolem P. Jiřího Veselého - Niobowaky - se nás, skautů, samozřejmě velmi podstatně týká. Proto jsme se obrátili mimo jiné i na salesiánského provinciála oficiálním dopisem Junáka - českého skauta z.s., z něhož přebírám rozhodující část:
Otec Jiří se dlouhodobě podílí jako kněz a vzdělavatel (lektor, duchovní rádce) na formování skautských vůdců a instruktorů, tedy těch, kteří mají zcela principiální vliv na podobu skautské výchovy - v případě otce Jiřího zejména pokud jde o nesnadno uchopitelný, ale ten nejvážnější rozměr: výchovy ku duchovním hodnotám.
V řadách skautů a skautských vůdců a vůdkyň je velká část věřících křesťanů, katolíků.
Z nich mnozí otce Jiřího osobně znají a váží si ho. Svou opravdovostí a poctivým úsilím o skutečné duchovní hodnoty i vzdělavetelským a pastýřským nadáním a schopnostmi, byl a je pro mnohé z nich vzorem či průvodcem včetně těch, kteří jsou hledající - a to způsobem, který byl mladými lidmi jednoznačně pozitivně přijímán.
To je zřejmé z mnoha pozitivních ohlasů, které jsme na službu otce Jiřího měli. Z velkého zájmu o jeho zapojení do řady aktivit v oblasti vzdělávání skautských vůdců a instruktorů. A v neposlední řadě i ohlasů a otázek, které nyní v reakci na výše uvedené rozhodnutí, zaznamenáváme.
Máme obavu, že stávající nejistota v jeho práci, životním poslání, může ohrozit i působení otce Jiřího v Junáku, což by byla ztráta bolestná, těžko nahraditelná, a ke škodě mladých mužů a žen vstupujících na dráhu skautských vůdců a instruktorů. Tomu bychom velmi rádi předešli.
Jako lidem, kteří svůj život věnují podpoře dětí a mladých lidí, nám leží na srdci zejména tyto záležitosti:
Důvěryhodnost P. Jiřího Veselého, SDB uvnitř skautského hnutí, neboť dlouhodobým působením byl a je výraznou oporou budoucích vůdců a instruktorů při hledání duchovního rozměru jejich lidského i skautského života. Vzniklá situace jej nyní zpochybňuje jako člověka i jako kněze, který z prostoru katolické církve vycházel tomuto hledání vstříc. A zpochybňuje i cestu těch, kteří v otci Jiřím nacházeli inspiraci a duchovního průvodce.
Důvěryhodnost katolické církve v rámci skautského hnutí, neboť takový postih respektovaného kněze bez přesvědčivého zdůvodnění nutně vyvolá řadu otázek i pochybností ve vztahu k církvi. Domníváme se, že spolupráce, která se v předchozích 25 letech mezi Junákem a katolickou církví rozvíjela, a která byla - a to i díky působení P. Jiřího Veselého, SDB - vážnou a poctivou společnou prací na jedné vinici, je vzácnou hodnotou. Hodnotou, která nemá být ohrožena nedůvěrou, na níž v konečném důsledku může doplatit řada mladých lidí.

Obracíme se na Vás, Vážený otče provinciále, jménem svým, když jsme byli ustanoveni do vedení skautské organizace, jménem řady bratří a sester, a jménem skautské organizace jako celku, a předkládáme Vaší úvaze toto naše vyjádření.
Věříme, že byla-li v dosavadním rozhodování v úvahu vzata (jak se z okolností zdá) snad jedna či několik stížností na (tvrzená) porušení forem slavení liturgie, předkládáme a věříme, že při spravedlivé úvaze bude na misku vah položeno, mj. i dlouhodobé, vážné a poctivé úsilí otce Jiřího. A to nejen v minulosti, ale též pokud jde o jeho možnost do budoucna.
Obracíme se na Vás a tanou nám na mysli nedávno čtená slova Evangelia o Tom, pro nějž předpis o sobotě nebyl víc, než vykročit ku člověku ... i Jeho slova podobenství o služebnících mdlých, kteří svěřené hřivny jen opatrně schraňovali, a služebnících dobrých, kteří je - jistě za cenu rizika nebo přešlapu - s odvahou a nasazením rozmnožovali.
Z této pozice, a před očima Toho, jehož vinici dlužíme společně svou práci, Vás prosíme, abyste napomohl takovému řešení, kterým nejméně utrpí důvěryhodnost P. Jiřího Veselého, SDB i samotné katolické církve, které neznemožní jeho budoucí službu skautským vůdcům.
Uvítali bychom v této záležitosti možnost osobního rozhovoru s Vámi, abychom mohli poznat Váš názor a odpovědi na otázky nynější situace P. Jiřího Veselého, SDB, a snad i mohli osobně předestřít některé úvahy či naše přání stran jeho budoucího působení.
S upřímným pozdravem
Mgr. Eva Měřínská
náčelní
Ing. Marek Baláš
náčelník
Ing. Josef Výprachtický
starostaJUDr. Jiří Navrátil
místostarosta