STOP krácení dotací soukromým a církevním školám

Quoted post

Skeptik

#88 Re: Re: Nehorázná drzost vyžírek

2014-07-26 18:39

#86: Jana - Re: Nehorázná drzost vyžírek

Milá zlatá, vaše poslední poznámka ukazuje, jak málo jste ochotna přemýšlet. Na druhou stranu tuhle nehoráznost občas zmiňuje třeba Duka, takže se nemusí nutně jednat o projev hlouposti.

Ve skutečnosti je to tak, že si církev ve středověku dokonale monopolizovala vzdělanost vč. fyzické likvidace odpůrců a spálení řady nepohodlných knih a knihoven (např. té v Alexandrii). Tento monopol byl během novověku jen velmi obtížně prolamován světskými školami a nárůstem významu zejm. artistických fakult na univerzitách. Stavět proto jako chválu náboženství z okruhu římského ritu to, že významným pedagogem byl i biskup jedné z protestantských církví, je věcně hrubě chybná záměna příčiny a důsledku. Kdyby totiž Komenský nebyl biskup, měl by jen pramalou šanci na to, že bude učit děti. Vlastně je to stejně hloupé, jako kdybych tvrdil, že ženy nemají schopnost taktického ani strategického myšlení, protože v minulosti byly prakticky všichni  významní vojevůdci muži.

Odpovědi

Jana

#120 Re: Re: Re: Nehorázná drzost vyžírek

2014-07-29 05:52:26

#88: Skeptik - Re: Re: Nehorázná drzost vyžírek

Dobrý den, mrzí mne, že moje poznámka o Komenském, ve vás vyvolává tyto nepříjemné pocity. Prosím, neberte to ode mne jako povýšené poučování, ale dovolte mi ocitovat jeho samého: "Řekl jsem, že všechny dosavadní snahy mého života byly podobny pečlivosti Martině pro Pána a učedníky jeho z lásky, a zajisté tomu jinak nerozumím (pozn. ve smyslu to jinak nechápu, nemyslím). ... A to platí ... například o didaktické činnosti, jíž jsem se oddal a mnohá léta věnoval z touhy, abych osvobodil školu a mládež z velmi těžkých labyrintů; a přece někteří soudili, že se to nesrovnává s povoláním bohoslovcovým, jako by Kristus nespojil ty dvě věci... Já však vzdávám věčné díky své lásce, Kristu, jež tuto lásku k svým beránkům vdechl do mého srdce... (UNUM NECESSARIUM)

Opravdu si myslím, že není pro naše děti dnes důležité, zda ve středověku někdo Boží jméno zneužíval k vlastnímu prospěchu, či se v Božím jménu druhým rozdával (byť věřím, že ani jedno ani druhé není u Boha zapomenuto). Proto znovu opakuji: Podporujme školy a zřizovatele, kde vedou děti k pozitivnímu přístupu k životu, vštěpují jim dobré zásady, nebrání v jejich rozvoji a poznání, učí je dobrým pravdivým vztahům, vzájemné pomoci, dobrému žebříčku hodnot. Pokud tomu tak někde není, ať se rodiče určitě ozvou a nebo ať radši dají děti do jiné školy... bez ohledu na to, kdo je zřizovatelem.

Věřte, že pokud by měla skončit taková škola jak jsem popisovala, bude to pro děti veliká škoda. A věřím, že podobné školy jsou mezi tzv. soukromými, církevními i státními. Přeji pěkný den.