STOP krácení dotací soukromým a církevním školám

Quoted post

Jana

#86 Re: Nehorázná drzost vyžírek

2014-07-26 18:15

#82: Skeptik - Nehorázná drzost vyžírek

Mám výbornou zkušenost se školou zřízenou OPS. Státní byla v obci pro nedostatek dětí zrušena. Po několika letech práce nové školy pod novým "soukromým" zřizovatelem se počet dětí zdvojnásobil!!! Nyní již škola naplnila zcela kapacitu a mnohé zájemce, kteří by rádi dojížděli i ze širšího okolí, musí odkazovat na státní školy... Děti tam chodí do školy rády a představte si, i ty, kterým to moc nejde! I ty, které byly dřív v jiných školách a byly tam nešťastné. Mají zde i integrované děti s postižením. Přesto, že se dokáží věnovat takovýmto dětem, sklízejí mnohé úspěchy na soutěžích. Jejich družstvo zvítězilo v celostátním kole vědomostní soutěže!!! --- Prosím, máte nějakou osobní negativní zkušenost s nějakou konkrétní církevní školou, že se tak nepěkně vyjadřujete? Nevedou tam děti k pozitivnímu přístupu k životu, vštěpují jim nějaké nedobré zásady, nebo jim brání v jejich rozvoji a poznání, či je neučí dobrým vztahům? Pokud tomu tak je, ať se rodiče určitě ozvou a nebo ať radši dají děti do jiné školy... Pokud takovou zkušenost nemáte, prosím, nejprve se s nějakou církevní školou prostřednictvím dětí a rodičů z ní seznamte, a pak si teprve utvořte svůj názor.---Víte kdo byl Jan Ámos Komenský? No, biskup Jednoty Bratrské...

Odpovědi

Skeptik

#88 Re: Re: Nehorázná drzost vyžírek

2014-07-26 18:39:54

#86: Jana - Re: Nehorázná drzost vyžírek

Milá zlatá, vaše poslední poznámka ukazuje, jak málo jste ochotna přemýšlet. Na druhou stranu tuhle nehoráznost občas zmiňuje třeba Duka, takže se nemusí nutně jednat o projev hlouposti.

Ve skutečnosti je to tak, že si církev ve středověku dokonale monopolizovala vzdělanost vč. fyzické likvidace odpůrců a spálení řady nepohodlných knih a knihoven (např. té v Alexandrii). Tento monopol byl během novověku jen velmi obtížně prolamován světskými školami a nárůstem významu zejm. artistických fakult na univerzitách. Stavět proto jako chválu náboženství z okruhu římského ritu to, že významným pedagogem byl i biskup jedné z protestantských církví, je věcně hrubě chybná záměna příčiny a důsledku. Kdyby totiž Komenský nebyl biskup, měl by jen pramalou šanci na to, že bude učit děti. Vlastně je to stejně hloupé, jako kdybych tvrdil, že ženy nemají schopnost taktického ani strategického myšlení, protože v minulosti byly prakticky všichni  významní vojevůdci muži.