STOP krácení dotací soukromým a církevním školám

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#55 Re: Soukromé školství=soukromé podnikání

2014-07-25 06:38

#54: -

Nechápu, proč mám ze svých daní podporovat soukromé podnikání. Pokud se někdo rozhodl podnikat ve školství, nechť z toho má zisk nebo ztrátu, podle toho, jak je úspěšný. Není ale důvod, aby stát na zisk přispíval, nebo aby stát kompenzoval případnou ztrátu.

Odpovědi

Tento příspěvek byl odstraněn jeho autorem (Zobrazit podrobnosti)

2014-07-25 08:25:58



Nepřihlášený uživatel

#60 Re: Re: Soukromé školství=soukromé podnikání

2014-07-25 08:46:57

#55: - Re: Soukromé školství=soukromé podnikání

Než začnete podporovat ze svých daní soukromé školství, bylo by dobré se seznámit se zákony.

Nevím o jaké jde podnikání, když škola nemůže mít zisk.

Zákon 306 dává záklaním školám 60% dotaci a o 80% dotaci (státních škol) si mohou požádat pouze pokud splní tuto podmínku c) je obecně prospěšnou společností nebo školskou právnickou osobou nebo, má-li jinou právní formu, se zaváže ve smlouvě o poskytnutí zvýšení dotace k vynaložení celého svého zisku za příslušný kalendářní rok na vzdělávání a školské služby, popřípadě u škol nebo školských zařízení uskutečňujících vzdělávací programy pro žáky se zdravotním postižením i na rehabilitaci.



Nepřihlášený uživatel

#61 Re: Re: Soukromé školství=soukromé podnikání

2014-07-25 08:47:28

#55: - Re: Soukromé školství=soukromé podnikání

Vážený pane, píšete o věcech, které neznáte. Soukromé školy nevytváří zisk a pokud ho vytvoří, tak je jejich povinností jej reinvestovat zpátky do školy, což je u soukromých škol každoročně kontrolováno auditem hospodaření. Při nedodržení této povinnosti škola žádné dotace nedostane.

Jarka Turková

#140 Re: Re: Soukromé školství=soukromé podnikání

2014-07-30 10:10:21

#55: - Re: Soukromé školství=soukromé podnikání

Vážený pane, vážená paní -  pokud nechápete, "proč máte ze svých daní podporovat soukromé podnikání", zkuste si odpovědět sám/sama na následující otázky: 1) Proč stát ze státního rozpočtu zaplatí veřejnou zakázku (např. výstavba silnic a dálnic) i z Vašich daní  soukromé firmě  v celém rozsahu ? Proč jim ministr dopravy nezkrátí zisk o provozní výdaje firmy, které se té dané veřejné  zakázky týkaly? A máte možnost si také svobodně vybrat - budu jezdit po placených úsecích nebo nebudu 2) Proč stát prostřednictvím veřejných zdravotnických pojišťoven ošetření pacienta/bodový výkon i z vašeho zdravotního pojištění stejně státní i soukormé ordinaci/lékaři/nemocnici?  Vzdělání je veřejnou službou, která má být hrazena z veřejných zdrojů. Tuto službu buď přímo vykonává stát na veřejných školách, nebo prostřednictvím soukromých a církevních škol. Já zase nechápu, proč  za tu stejnou službu  co poskytne veřejná škola, která dostane vše zaplaceno s veřejných zdrojů - daní občanů,  dostane soukromá škola o 37 % méně a nyní jí má být tato dotace ještě více krácena. jsou to přeci peníze pro děti na jejich vzdělání, tak proč je stát okrádá, když rodiče platí všichni stejné daně do veřejných rozpočtů? Děkuji za odpověď Jaroslava Turková


Nepřihlášený uživatel

#151 Re: Re: Soukromé školství=soukromé podnikání

2014-07-30 20:30:41

#55: - Re: Soukromé školství=soukromé podnikání

Možná je to tady nedorozumění. Pokud budu mít soukromou školu, dostávám na žáka o 37% méně peněz než škola státní, takže při stejném hospodaření jako státní škola budu mít výraznou ztrátu. Pokud je někdo schopen zajistit lepší kvalitu než státní škola a tím přilákat žáky, zaplatit plný učitelský sbor i navzdory často menšímu počtu žáků a ještě se vyhrabat z té ztráty, myslím že si zaslouží svůj zisk.

To, co stát ušetří, by stejně museli platit rodiče - peníze na provoz se někde vzít musí a škola si je sama nevyrobí.