STOP krácení dotací soukromým a církevním školám


Nepřihlášený uživatel

#51

2014-07-24 19:05

Toto je třeba opravdu podpořit ať je to kterákoliv škola.Přeci moudro naší mládeže se nedá ničím nahradit-však ona to vrátí. Standa Zeman


Nepřihlášený uživatel

#52

2014-07-24 20:35


Tyto školy jsou na úrovni mnoha státních škol a troufám si říct i na lepší úrovni.

Nepřihlášený uživatel

#53

2014-07-24 21:47

Soukromé nebo církevní školy mají nárok na peníze od státu stejně jako školy státní, protože rodiče všech žáků přece platí daně!

Nepřihlášený uživatel

#54

2014-07-25 06:31

opravdu nechápu, proč by měly děti v soukromých školách platit celé školné a stát , který má povinnou školní docházku, na ně nedal nic. Už nyní je to pro stát výhodné.

Nepřihlášený uživatel

#55 Re: Soukromé školství=soukromé podnikání

2014-07-25 06:38

#54: -

Nechápu, proč mám ze svých daní podporovat soukromé podnikání. Pokud se někdo rozhodl podnikat ve školství, nechť z toho má zisk nebo ztrátu, podle toho, jak je úspěšný. Není ale důvod, aby stát na zisk přispíval, nebo aby stát kompenzoval případnou ztrátu.


Nepřihlášený uživatel

#56 Re:

2014-07-25 06:39

#53: -

Pozoruhodná logika. Získal(a) jste své vzdělání v soukromé škole?


Nepřihlášený uživatel

#57 Re:

2014-07-25 06:43

#52: -

To je dobře. Rodiče dětí, kteří na to mají, si plné školné jistě rádi zaplatí. Ti, kteří na to nemají si mohou vzít půjčku. Americká vláda taky nepřispívá na Harvard nebo Stanford. Dotace soukromého podnikání ze státního rozpočtu v kterékoliv oblasti, nejen ve školství, je okrádání ostatních  lidí.

Božena

#58 nepochopení

2014-07-25 08:04

Koukám, že poslední přispěvatelé nepochopili vůbec nic. Z vašich / našich daní nejde nic víc, než základ - takže je úplně jedno, zda se platí obecní či jiné škole - vše navíc si školy nebo rodiče zaplatí ze svého. Řada škol, zvlášť těch, kterých se to dotkne nejvíc, vůbec nevydělávají balíky peněz. A pokud argumentuje soukromým školstvím v zahraničí, což zavést zde stejný přístup i v lékařství či v sociální péči? To by asi nebylo nic moc, že? Ale princip je stejný.

Tento příspěvek byl odstraněn jeho autorem (Zobrazit podrobnosti)

2014-07-25 08:25



Nepřihlášený uživatel

#60 Re: Re: Soukromé školství=soukromé podnikání

2014-07-25 08:46

#55: - Re: Soukromé školství=soukromé podnikání

Než začnete podporovat ze svých daní soukromé školství, bylo by dobré se seznámit se zákony.

Nevím o jaké jde podnikání, když škola nemůže mít zisk.

Zákon 306 dává záklaním školám 60% dotaci a o 80% dotaci (státních škol) si mohou požádat pouze pokud splní tuto podmínku c) je obecně prospěšnou společností nebo školskou právnickou osobou nebo, má-li jinou právní formu, se zaváže ve smlouvě o poskytnutí zvýšení dotace k vynaložení celého svého zisku za příslušný kalendářní rok na vzdělávání a školské služby, popřípadě u škol nebo školských zařízení uskutečňujících vzdělávací programy pro žáky se zdravotním postižením i na rehabilitaci.



Nepřihlášený uživatel

#61 Re: Re: Soukromé školství=soukromé podnikání

2014-07-25 08:47

#55: - Re: Soukromé školství=soukromé podnikání

Vážený pane, píšete o věcech, které neznáte. Soukromé školy nevytváří zisk a pokud ho vytvoří, tak je jejich povinností jej reinvestovat zpátky do školy, což je u soukromých škol každoročně kontrolováno auditem hospodaření. Při nedodržení této povinnosti škola žádné dotace nedostane.

AN

#62 Re:

2014-07-25 09:20

#25: -  

 Dobrý den, mohl bych se zeptat, jakou zkušenost máte s vymýváním mozků v církevních školách?

maminka žáků soukromé ZŠ

#63 Emoce, emoce

2014-07-25 11:24

Jde o peníze, tak se víří emoce, cítím potřebu k záležitosti dodat:
1. ti, kteří zřizují soukromé školy, jsou ve valné většině nadšenci, kteří by v jiné oblasti mohli být úspěšnými podnikateli a vydělávat nehorázné balíky, jak bylo už řečeno, škola ze zákona nemůže být ziskovým podnikáním, tudíž nevím, jak by na škole někdo zbohatl
2. ať jde o základní nebo střední školu soukromou nebo církevní, navštěvují ji děti daňových poplatníků, které by měly od státu dostat na své vzdělání stejné peníze jako všichni ostatní - podobně jako v případě zdravotního pojištění
3. cítím z některých komentářů komunistickou přízemní závist vůči těm, kteří se odlišují od stáda tím, že své děti na základě osobního rozhodnutí posílají do soukromé školy, často za cenu nemalých finančních obětí (věřte mi, nejsou to jen milionáři), předpokládám, že kdyby se autoři popuzeně a útočně laděných komentářů pobavili s mými dvěma dětmi, zřejmě by je nenapadlo uvažovat o tom, že jsou divné, jiné nebo snad přímo nějací ufonci, kteří chodí na SOUKROMOU školu.....
4. ad vymývání mozků - znám lidi, kteří nejsou členy žádné církve a posílají děti na církevní školu, protože je prostě dobrá a je tam dobrá atmosféra, pochybuji, že by posílali své děti někam, kde by jim "vymývali mozek" - toto vše jsou omezené a schematizující stereotypy pramenící ze strachu
Franta

#64 #21: a #25 -

2014-07-25 11:30

Také bych se nerad dotknul autora obou článků, ale soudě dle jeho slohu je zcela patrné, jak se na jeho vzdělání podepsala "Státní škola", a že vůbec nepochopil o čem tato petice je. S prominutím "toto" a takový výsledek pro své děti opravdu nechci!!! Každá škola (soukromá či církevní), která dává cokoli přínosného nad státní drillovací styl výuky je pro tuto společnost daleko cennější. Chceme tu žít přeci ve společnosti vzdělaných, chytrých a úspěšných lidí, pravda? A pokud jde o to vymývání mozků jsem pro - chci mít očištěný mozek od všech siláckých poznámek a prohlášení anonymních autorů, kteří nikdy nic hodnotného nevytvořili, ale jsou vždy první připravení cokoli zbořit, zhanit, poplivat.... slovo "církevní" není přeci žádný bubák. Církve tu byly, jsou a budou a je na každém z nás, zdali najdeme společnou cestu. Je to jako švédský stůl, berete si jen to a tolik, kolik chcete. To, že nám něco nechutná přeci automaticky neznamená, že do té mísy musíme hned plivnout ......nebo ano? Soukromé školy mohou vzbuzovat "závist" v očích nezasvěcených, ale brání někdo někomu se zajímat, přidat, budovat? Ony zadarmo opravdu nejsou - v pozadí se mnohdy ukývají hodiny a hodiny dobrovoné činnosti lidí, kteří mají na to posunout tuto společnost o level výše díky vzdělávání svých potomků nad povinný rámec. Osobně a upřímně věřím, že zvítězí zdravý selský rozum. I já podpořím svým podpisem tuto petici a přeji všem, kteří jsou v prvních liniích hodně sil do dalších bojů s jistou mírou nevědomé omezenosti i u našich zákonodárců.

Vojtěch Gregor

#65

2014-07-25 11:55

Ať už mám na tuhle situaci jakýkoliv názor, nepodepíšu petici takovouhle petici psanou útočně, agresivně a ještě špatnou češtinou. Navíc nikde ani slovo o tom, proč by měl stát na ty soukromé školy přispívat, jen samé ohánění se diskriminací, jak je teď zvykem. Cílem by mělo být vyvolat diskusi, ne mávat pochodněmi a vidlemi.
Božena

#66

2014-07-25 12:23

#65: Vojtěch Gregor -

 

Na diskusi fakt není čas, ve chvíli, kdy hrozí tahle podpásovka. Smysl petice je jasný. Souhlasil byste s tím i ve zdravotnictví a v sociální péči?


Nepřihlášený uživatel

#67

2014-07-25 12:23

Nevím, proč by církevní školy měly přijít o dotace. Většinou jsou lepší než státní školy.
Jana

#68 Re:

2014-07-25 15:00

#21: - Mám výbornou zkušenost se školou zřízenou OPS. Státní byla v obci pro nedostatek dětí zrušena. Po několika letech práce nové školy pod novým "soukromým" zřizovatelem se počet dětí zdvojnásobil!!! Nyní již škola naplnila zcela kapacitu a mnohé zájemce, kteří by rádi dojížděli i ze širšího okolí, musí odkazovat na státní školy... Děti tam chodí do školy rády a představte si, i ty, kterým to moc nejde! I ty, které byly dřív v jiných školách a byly tam nešťastné. Mají zde i integrované děti s postižením. Přesto, že se dokáží věnovat takovýmto dětem, sklízejí mnohé úspěchy na soutěžích. Jejich družstvo zvítězilo v celostátním kole vědomostní soutěže!!! --- Prosím, máte nějakou osobní negativní zkušenost s nějakou konkrétní církevní školou, že se tak nepěkně vyjadřujete? Nevedou tam děti k pozitivnímu přístupu k životu, vštěpují jim nějaké nedobré zásady, nebo jim brání v jejich rozvoji a poznání, či je neučí dobrým vztahům? Pokud tomu tak je, ať se rodiče určitě ozvou a nebo ať radši dají děti do jiné školy... Pokud takovou zkušenost nemáte, prosím, nejprve se s nějakou církevní školou prostřednictvím dětí a rodičů z ní seznamte, a pak si teprve utvořte svůj názor.

 

 


Nepřihlášený uživatel

#69

2014-07-25 15:36

Dobry den soukrome skoly berou opravdu dvoje penize,jedny od statu,druhe od rodicu,jejicz deti chodi do teto skoly,ale cirkevni skoly nejsou tak drahe,a zivot na cirkevnich skolach je jiny-Lepsi!A pokud mluvime o soukromych skolach,pokud se nekdo dat tam sve dite,je to pouze jeho rozhodnuti a nemelo by se to spojovat s politikou.At se resi kvalita vyuky a ne dotace.Je pravda,ta ze je spatne resen problem,ten kdyz dite v 2rocniku prejde na jinou skolu.nashle Horakova
spokojený rodič

#70 Děkuji za soukromé školství

2014-07-25 16:27

Podporuji tuto petici a nepřeji si, aby mne stát diskriminoval a dával na moje dítě méně peněz než na dítě ve státní škole. Já platím stejné daně!!! Moje dítě navštěvuje soukromou základní školu a je to jeho druhá rodina, je ve škole šťastný. Výuka je na špičkové úrovni - což potvrzuje i dubnová inspekční zpráva ČŠI. Na této škole jsou učitelé, kteří se neustále vzdělávají a jejich úroveň je špičková. Školné je přiměřené 1100kč měsíčně, z toho škola nabízí prospěchová i sociální stipendia. Takže ze školného škola pořídí opravdu jen to nejnutnější. Další zvyšování školného by bylo pro většinu rodičů neúnosné. Jsme tady všichni s průměrnými příjmy a spousta rodičů i podprůměrnými...

Nepřihlášený uživatel

#71

2014-07-25 18:26

Jsem velmi spokojena se ZCŠ Orbis Pictus v Táboře, kterou navštěvují moje děti. Proto si nepřeji snížení dotací církevním školám.

Nepřihlášený uživatel

#72 Když jdu k zubaři, který nemá smlouvu s VZP, platím si vše sám

2014-07-25 19:45

Nechci po nikom z vás, abyste mi na mé zuby přispívali. Mám samozřejmě volbu a mohu jít k jinému zubaři, který smlouvu s VZP má, ale já jsem se rozhodl, že lepší péči mi poskytne soukromý zubař. Proboha, proč mám přispívat na vaše děti. Zaplaťte si to celé sami a užívejte si toho, co soukromá škola nabízí.

Nepřihlášený uživatel

#73 Re:

2014-07-25 19:46

#71: -

Chápu Vaši spokojenost, když Vám to někdo jiný platí.


Nepřihlášený uživatel

#74 Re: Děkuji za soukromé školství

2014-07-25 19:49

#70: spokojený rodič - Děkuji za soukromé školství

Stát nebude Vaše dítě diskriminovat, dejte ho do státní školy a stát na jeho vzdělání přispěje. Netvrďte mi ale, že soukromé školství nevytváří v nějaké formě zisk pro své zřizovatele. Jsme v Čechách! Nezapoměňte na to!


Nepřihlášený uživatel

#75 Re:

2014-07-25 19:54

#21: -

Chápu, že Vám může být ze slova "církev" zle. Asi jste měl tu smůlu a setkal se pouze se špatnými křesťany a naopak neměl to štěstí nesetkat se s dobrými. Já jsem to štěstí měl. A co se týče "vymývání mozků" - řediteluji již 21 let a s tímto "termínem" jsme se setkal dnes u Vás poprvé. A to jsme prošli nespočtem kontrol ČŠI a jiných. Myslím, že Vaše tvrzení pramení z hluboké neznalosti prostředí škol. Asi jste neměl to "štěstí". Moc Vám přejí, aby jste "narazil" na nějakého dobrého člověka-křesťana. S pozdravem Tomáš Honěk