Omluva za Tibet 2014

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#155 Historie Tibetu

2014-04-29 14:03

Mělo-li by to být férové, něco podobného by bylo potřeba chtít i po USA, tam se neporušují lidská práva? Nemají trest smrti, který čas od času udělí neoprávněně?. Ale hlavně, většina Čechů si pod pojmem Tibet představí Dalajlámu. Což je nesmírně vzdělaný a uznávaný muž. Opravdu ale většina obyvatel ČR ví, co jiného Tibet je? Že třeba před obsazením Čínou to byla přísně autoritářská země a ne ten vybájený ráj, jak si tu představujeme. Je naivní si myslet, že osvobození Tibetu by přineslo demokracii dle našich měřítek a představ. Spíše by hrozilo nastolení ovládání separatisty nebo něčím podobným (jak se stalo ostatně v posledních letech ve většině "osvobozených" zemí). V překladu, něco podobného, co mají Tibeťané teď a v konečném důsledku možný vpád cizích armád pro potlačení separatistů, tedy ohavná válka. A to podle mě fakt není řešení.
Ne, s panem Zaorálkem nesouhlasím ani v nejmenším, ale odtržení od Číny by bylo z bláta do louže a v tomto duchu nesouhlasím ani s takovým řešením. Reálně jediné, co by mohlo pomoct (Čína jako světová velmoc si sotva nechá diktovat) je postupné zmírňování čínského režimu na celém svém území (v duchu čínských historických hodnot a vývoje a ne dle našich "demokratických" představ), což ale může trvat další desítky a stovky let.
Jinak něco o historii Tibetu si ve zkratce lze přečíst třeba tady: http://www.michaelparenti.org/Tibet.html

Odpovědi

bunny

#158 Re: Historie Tibetu

2014-04-29 14:04:55

#155: - Historie Tibetu

Myslim, ze plytvate casem... vymyvani mozku udelalo jiz svou praci...

Jan Maška
Autor této petice

#163 Re: Historie Tibetu

2014-04-29 14:07:48

#155: - Historie Tibetu

Zde ale nejde primárně o Tibet jako takový. S Vaší úvahou na téma "co by se stalo s Tibetem" nemohu polemizovat, to co říkáte je docela možné, stejně jako je možné že by dalajláma dokázal svou morální autoritou Tibet dovést do 21 století.

Ale jak říkám, o to tu nejde. Jde o samotný princip, o to že pan ministr Zaorálek dal světu jasný signál že Česká republika za příslušný bakšiš bude tolerovat i porušování lidských práv.

Likir

#846 Re: Historie Tibetu

2014-05-01 14:58:27

#155: - Historie Tibetu

Bohužel další příklad podsouvání pročínské propagandy,článek je velmi neobjektivní,směšuje fakta,vynechává podstatné připomínky a tím se hodnotově řadí k nule a patří spíš do množiny všech těch propagandistických článků popíračů čehokoliv včetně holocaustu,událostí 11.září atd.Pokud někdo opravdu chce poznat upřímně a do hloubky skutečnou historii Tibetu,buď by se mohl spolehnout na knihy předních světových tibetologů(u nás pan doktor Kolmaš)anebo se naučit tibetsky a o tom všem si pak pohovořit přímo s tibeťany.

Miloš Hlávka

#861 Re: Historie Tibetu

2014-05-01 18:31:41

#155: - Historie Tibetu

Ten článek Michaela Parentiho lze najít i ve slovenštině (http://nezavisli.blogspot.cz/2011/06/priatelsky-feudalizmus-tibetsky-mytus.html) nebo v češtině (http://www.part.cz/part/buxus/generate_page.php3?page_id=8695). Rád zde tyto odkazy zveřejňuji, protože si myslím, že naše podpora věci Tibetu by neměla mít za úkol vrátit jej do doby před čínskou okupací (což byl opravdu příšerný režim), nýbrž umožnit mu, aby se posunul někam dopředu.

Pozor, tím nechci snižovat velikost tibetského duchovního odkazu - to se přece s tím příšerným režimem nevylučuje. Uvědomme si, jaký režim panoval například v 16. století ve Španělsku - a přece se tam mohl zrodit takový mystik, jakým byl sv. Jan od Kříže.

Zkrátka svět rozhodně není černobílý a je dobré mít to na paměti.

S tím, že bychom měli tlačit na dodržování lidských práv všude ve světě - padni komu padni - samozřejmě souhlasím, to už jsem ostatně napsal ve svém předchozím komentáři.