Omluva za Tibet 2014

Kontaktujte autora petice

Téma diskuze bylo automaticky vytvořeno Omluva za Tibet 2014


Nepřihlášený uživatel

#851

2014-05-01 15:53

Pan Zaorálek může mít takový názor a může ho i vytrubovat do světa,ale pouze sám za sebe a bude to v pořádku.Ale nesmí přece svůj názor,zvlášť na téma Tibet,prezentovat jako postoj ČR.Tento nedemokratický skutek pana Zaorálka mě uráží,jak si tohle vůbec může dovolit?K otázce Tibetu by se mělo vypsat referendum a jeho výsledek se pak může prezentovat,jako názor nebo postoj ČR.
Díky za vznik této petice,vše schvaluji.

Nepřihlášený uživatel

#852

2014-05-01 16:13

Děkuji za vytvoření petice, snad se časem přestanou lidi divně dívat na zetě, který každoročně vyvěšuje tibetské vlaječky přes balkón.

Nepřihlášený uživatel

#853

2014-05-01 16:48

jak může NÝMAND velikosti pana Zaorálka, ať už má jakoukoliv funkci, co mu přiřkli jeho soudruzi, schválit jménem celého státu bezpráví, vraždění, devastaci jednoho národa...

Nepřihlášený uživatel

#854

2014-05-01 17:19

Diky za petici a pokracujte!

Nepřihlášený uživatel

#855 Re: Re: Historie Tibetu

2014-05-01 17:28

#846: Likir - Re: Historie Tibetu

můžu se zeptat, jaká fakta jsou špatně? Btw. studuji historii Tibetu a Číny již více než 10 let a 3 roky jsem byl v Číně a Tibetu, s lidmi o tom mluvil. Kořeny Tibetu sahají k mongolským kočovníkům, kteří přišli na dnešní území Tibetu v době, kdy toto území patřilo Čínským dynastiím Shang a později Tsung. Od té doby bojovali "Tibeťané" za toto území s Čínskými císaři a v dějinách občas vyhrávali a občas prohrávali. Při vlivu, který měla později Východoindická společnost a zejména Britové v této oblasti se Tibet stal místem, kde bylo nutné bojovat o vliv Británie vs. Rusko, Mongolsko, Čína, proto se do celé problematiky začala vměšovat Británie, která nakonec podpořila nárok Tibetu na samostatnost, ale čiště jen z jejích vlastních  obchodních a mocenských zájmů. Tento boj však přetrval až dodnes a v této době je momentálně mocnější Čína než Tibet, takže Tibeťané svojí válku o autonomii zatím prohrávají. Jinak v době, kdy Tibet obsadila ČLR, tak zde vládl tvrdý kastovní řád, který jasně rozděloval linie, rody a třídy v jejich společnosti. Chudina tehdy doslova živořila a o demokracii potažmo duchovním vedení se zde nemohlo moc mluvit. výjimkou je jen chrám ve Lhasse. Vím, že je toto jen hodně obecný přehled, ale na to, abych zde popsal celou historii této oblasti a těchto kultur a národů by mi opravdu prostor nestačil. Když píšu, že Tibeťané po obsazení Čínského území vedli letité boje o autonomii a pořádali nájezdy na okolní čínské vesnice, kde vraždili, vypalovali atd., tak mi věřte, že toto jsou historicky dokázaná fakta. Ještě něco k tém mé údajné pročínské propagandě? Holokaust jsem nikdy nepopíral, ale o 11. září a následném vpádu do Iráku pod záminkou neexistujících biologických zbraní, o schválení zákona, kdy se může kdokoliv označit za teroristu a odtáhnout neznámo kam, by se opravdu dalo polemizovat....


Nepřihlášený uživatel

#856

2014-05-01 17:54

Žádný komunista,tedy ani Zaorálek by neměl mluvit jménem českého národa!!!Je to mezinárodní ostuda,okamžitě by měl odstoupit!!!

Nepřihlášený uživatel

#857

2014-05-01 17:55

Zaorálek vše pohnoji svou hlouposti a Zeman pak vsechny války a spory útočná. Hurá.

Nepřihlášený uživatel

#858 Re: Re: Re: Historie Tibetu

2014-05-01 18:01

#855: - Re: Re: Historie Tibetu

A co bolševické lágry???Vytahovat si z historie,jen to ,co se ti líbí,umí každý trouba.V době internetu,si člověk zjistí cokoliv,tak si nehraj na historika.Komunista Zaorálek je hlupák a je smutné,že takový člověk je ministem zahraničí.

Miloš Hlávka

#859 Nepodpora nezávislosti

2014-05-01 18:08

Jsem ochoten respektovat "nepodporu nezávislosti Tibetu", vědom si toho, že pokud by Číňané tuto strategickou oblast vyklidili, pravděpodobně by si ji tak či onak uzurpoval někdo jiný. A chápu, že to v Číně vládnoucí režim nechce dopustit.

Nicméně si myslím, že pan Zaorálek měl lidská práva Tibeťanů zmínit a určitě nějakým způsobem "tlačit" ne jejich dodržování. To přece je možné i bez nutnosti podporovat nezávislost Tibetu (tu v současnosti nepodporuje ani dalajláma) - stačilo by, aby si Tibet mohl spravovat své vnitřní záležitosti a aby tam dodržování občanských práv bylo zajištěno aspoň na úrovni Hongkongu, který je už také součástí Číny a má v ní zvláštní postavení.

Proto jsem petici nakonec po kratším rozmýšlení podepsal.

A budu se těšit, že někdo (ne nutně autor této petice) přijde s peticemi dalšími, požadujícími respektování lidských práv v dalších zemích světa - třeba v Saúdské Arábii, Bahrajnu, Kataru a jinde (bez ohledu na to, zda jde o režimy, jež jsou protivníky, či naopak spojenci Západu - padni komu padni).
Free Tibet :)

#860 Nebyl nikdy v Tibetu a takovouhle prasárnu podepíše

2014-05-01 18:30

Byl jsem v Tibetu, byl jsem u uprchlíků v Indické části Malého Tibetu a věřte, že se teď mezi nimi budu stydět za to, že jsem z Čech. Oni bojují tak dlouho o svou zemi o svou jedinečnou kulturu o nádhernou přírodu a své zvyky, které jim Číňané svojí agresí upírají. Jezdím hodně po Světě a víc přátelské lidi nikde jinde nejsou - Zaorálka bych hned poslal, aby si prošel cestou uprchlíků přes zmrzlé Himaláje - on by to nedal a byl by od něho pokoj - vlastně bych tam poslal všechny ty kdo s tímto jeho krokem souhlasí - pokud by přežili pak by se chovali jinak.
Miloš Hlávka

#861 Re: Historie Tibetu

2014-05-01 18:31

#155: - Historie Tibetu

Ten článek Michaela Parentiho lze najít i ve slovenštině (http://nezavisli.blogspot.cz/2011/06/priatelsky-feudalizmus-tibetsky-mytus.html) nebo v češtině (http://www.part.cz/part/buxus/generate_page.php3?page_id=8695). Rád zde tyto odkazy zveřejňuji, protože si myslím, že naše podpora věci Tibetu by neměla mít za úkol vrátit jej do doby před čínskou okupací (což byl opravdu příšerný režim), nýbrž umožnit mu, aby se posunul někam dopředu.

Pozor, tím nechci snižovat velikost tibetského duchovního odkazu - to se přece s tím příšerným režimem nevylučuje. Uvědomme si, jaký režim panoval například v 16. století ve Španělsku - a přece se tam mohl zrodit takový mystik, jakým byl sv. Jan od Kříže.

Zkrátka svět rozhodně není černobílý a je dobré mít to na paměti.

S tím, že bychom měli tlačit na dodržování lidských práv všude ve světě - padni komu padni - samozřejmě souhlasím, to už jsem ostatně napsal ve svém předchozím komentáři.


Nepřihlášený uživatel

#862

2014-05-01 18:31

Obsadili Tibet jako teď Rusové Krym

Nepřihlášený uživatel

#863 Re:

2014-05-01 18:41

#862: -

toto je největší hovadina co se zde mohla objevit. Vy jste asi totálně zmanipulovanej dnešní mediální propagandou viďte?


Nepřihlášený uživatel

#864 Re: Re: Re: Re: Historie Tibetu

2014-05-01 18:44

#858: - Re: Re: Re: Historie Tibetu

komunistické lágry existují stejně tak, jak existuje např. Guantanámo a lágry demokratického západu.... Právě, že se na Tibet dívám zcela bez zaujetí a tedy co nejvíce objektivně. Nemám k němu žádný osobní vztah a tedy posuzuji pouze všecha fakta...


Nepřihlášený uživatel

#865

2014-05-01 19:09

budeme podepisovat petice i proti americké okupaci Afganistánu, Iráku, Sýrie, Lybie... Proti alternaci západu v Palestině, proti podpoře západu při rozvrácení Ukrajiny a další a další? Stále se měří jen jedním metrem. Jakmile jde o %Cínu nebo Rusko, jde o bezpráví a jasný postoj, že je toto špatné. Jakmile však něco udělá USA nebo západ, pak jde o boj za demokracii... Jak jednostraně demagogický postoj vzniklý jen čtením dnešních opět demagogických medií... Jaký máte postoj ke Schwarzengergově podpoře omylu v podobě Benešových dekretů? Kdy se coby ministr zahraničí omlouval v Neměcku a Rakousku za postup Beneše a tehdejší vlády ČSR?

Nepřihlášený uživatel

#866 Re:

2014-05-01 19:17

#1: - Pan Maška ať mluví za sebe, a ne za občany ČR. Já jsem stejný občan ČR jako on a toto rozhodně Zaoprálkovi vytýkat nebudu. Je potřeba, aby vláda dělala vyváženou diplomacii ve prospěch ČR, a ne obětovat naše zájmy jakékoli etnické skupině ve třetím světě. Navíc Zaorálek neříkal nic o tom, že schvaluje politiku Číny vůči Tibetu v oblasti lidských práv atd. Ale Tibet je samozřejmě už dávno součástí Číny a není na světě ani jedna země, která by to popírala. Dokonce ani dalajlama nikdy nemluvil o samostatnosti, vždy zdůrazňoval, že Tibeťanům jde pouze o autonomii a respektování jejich národa, jazyka, kultury a náboženství. Pan Maška nechť si laskavě vyvěsí na okno svého domu tibetskou vlajku. Ať to udělá třeba i městská rada. Ale vláda musí mít rozum. To, že byl Havel kamarád s dalajlamou, je OK, ale to přece není v rozporu, abychom rozvíjeli obchod s Čínou, bez kterého se stejně neobejdeme.

 


Nepřihlášený uživatel

#867

2014-05-01 19:45

Prohlášení pana Lubomíra Zaorálka, ministra zahraničích věcí země, kde se v roce 1969 upalovali lidé na protest proti sovětské okupaci a jejím společenským důsledkům, ve věci Tibetu je pro mne silnou kávou. Opravdovým políčkem do tváře nejen Tibeťanům, Ujgurům a dalším národnostem, žijícím na území Čínské lidové republiky, ale také obyvatelům Tchajwanu a především čínským disidentům, bojujícím za to, aby byla v Číně dodržována lidská práva - ona přirozená, nezcizitelná, nepromlčitelná a nezrušitelná práva, která jsou odvozená ze samé lidské podstaty a proto platí univerzálně. Je proto povinností státní moci tato přirozená práva hájit. Není nutné připomínat jak čínské státní orgány tato přirozená práva v praxi "respektují". Vzpomeňme na pekingské jaro 1989, kdy byl pokus o demokratizaci čínského politického systému brutálně potlačen armádou a usilujme o naplnění odkazu Václava Havla. Tibeťané jsou dnes cizinci ve vlastní zemi. Podobné pocity prožíval i Karel Čapek v prosinci 1938, nebo Jan Palach v roce 1969.


Vít Podhora


Nepřihlášený uživatel

#868

2014-05-01 20:21

Nechce pan Sobotka podepsat Německu i souhlas se záborem Sudet? Vždyť s touto velmocí také potřebujeme udržovat dobré obchodní vztahy!

Nepřihlášený uživatel

#869

2014-05-01 20:25

Je to ostuda nás všech.Tolik lidí tolik zapomíná co je základní lidská slušnost.Ministr nebo bezdomovec to je jedno.

Nepřihlášený uživatel

#870

2014-05-01 20:48

Petr

#871 Re: Re: Re:

2014-05-01 20:59

#3: RH - Re: Re:

je to kurevský neštěstí, ale Za orálek ( :-D ) bohužel toto udělal pro blaho ČR, méně už pro její čest! V žádném případě jeho vlezdoprdelismus neschvaluju, petici bych nejradši podepsal 10x, ale nutno si uvědomit, že dokud nám budou čouhat boty z prdelí zemí poloviny světa, dokud se nevyrovnáme sami se sebou a nedokážeme každý jeden podpořit a svým dílem vybudovat silný a v rámci možností soběstačný stát, nemůžeme plout proti proudu! Je to k blití, ale zajímalo by mě, kolik z lidí, kteří podepsali petici, čili z NÁS(!), by se vzdalo pohodlí, nebo svého životního standardu pro tuto věc!!!

 

george

#872 Re:

2014-05-01 21:06

#19: -

Zaorálka kritizuje opozice - ODS a přitom Nečas při rozhovorech s číňany uvedl, to samé a obvinil snahy našich bojovníků za svobodu Tibetu za "dalajlamismus" . Takže pokrytci jeden vedle druhého. Máme konečně svobodu a zaslepenost penězi odsouvá svobodu jiných na vedlejší kolej. Styďte se. Nejste naši reprezentanti. Havel (jak jsem ho nemusel) se musí v hrobě obracet...


Nepřihlášený uživatel

#873

2014-05-01 21:10

at odstoupi!!!!

Nepřihlášený uživatel

#874

2014-05-01 21:21

Nemohu nikdy souhlasit s okupací a omezením svobody jakéhokoli jednotlivce nebo národa. Nerozumím tomu, proč představitel jakékoli demokracie, může s okupací souhlasit. Nemůže být zcela při smyslech a vykonávat svou funkci.

Nepřihlášený uživatel

#875

2014-05-01 21:45

Uráží mě, že člověk, který je členem stejné strany jako paní Milada Horáková si dovolí ještě ke všemu jménem národa podepsat takovou zhovadilost.A překvapuje mne, že čínský kapitalismus a čínská a ruská agrese ano, zatímco americká je fuj. Copak budou dělat odbory, až u nás Číňané ovládnou trh?
Jinak nevolila jsem Zemana ani ČSSD a jsem na to hrdá.